![]() |
Rubai Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rubai NedirRubai Nedir Rubainin Özellikleri - Rubai Çeşitleri - Rubai Örnekleri Rubai, kendine özgü bir ölçüsü olan, 4 dizelik ( mısralık ) bir divan edebiyatı nazım biçimidir ![]() ![]() İki beyitlik kıtalar biçiminde yazılmış rubailer de vardır ![]() ![]() ![]() ÖZELLİKLERİ: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() RUBAİ Esrârını dil zaman zaman söyler imiş Hengâme-i gamda dâstan söyler imiş Aşk ehli olup da mihnet-i hicrâne Ben sabr iderin diyen yalan söyler imiş Azmizade Haleti Günümüz Türkçesiyle; Gönül, sırlarını zaman zaman söylermiş ![]() Gama düştüğü zaman destan söylermiş ![]() Âşık olup da ayrılık acısına, Ben sabrederim diyen yalan söylermiş ![]() RUBAİ Ol dem ki tecelliyat-ı aşk itdi zuhûr Kıldı dil-i bî-kararı fevvâre-i nûr Şol âteş-i aşka düşmüşümdür ben kim Bir lem'asına tahammül itmez bin Tûr Azmizade Haleti Günümüz Türkçesiyle; Aşkın eserleri ortaya çıktığında, Kararsız gönlü o nurun fıskiyesî kıldı ![]() Öyle bir aşk ateşine düşmüşüm ki Bir pırıltısına bin Tûr dayanamaz ![]() RUBAİ Ya Rab dilimi sehv ü hatâdan sakla Endişemi tezvîr ü riyâdan sakla Basdım reh-i vâdî-i rubâîye kadem Ta'n-ı har-ı nâdân-ı dü-pâdan sakla Nef'i Günümüz Türkçesiyle; Ya Rab! Dilimi kusur ve hatadan koru ![]() Düşüncemi yalan ve ikiyüzlülükten koru ![]() Rubai vadisinin yoluna ayak bastım ![]() İki ayaklı anlayışsız eşeklerin ayıplamasından koru ![]() RUBAİ Ol göz ki yüzün görmeye göz dime ana Şol yüz ki tozun silmeye yüz dime ana Şol söz ki içinde sanemâ vasfun yoh Sen bâd-ı hevâ dut anı söz dime ana Kadı Burhanettin Günümüz Türkçesiyle; O göz, yüzünü görmezse ona göz deme ![]() Şu yüz, ayağının tozunu silmezse ona yüz deme ![]() Ey put kadar güzel sevgili, vasfının olmadığı sözü, Değersiz tut, ona söz deme ![]() |
![]() |
![]() |
|