Doğru Anlatımın Önemi |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğru Anlatımın ÖnemiDoğru Anlatımın Önemi anlatımın önemi - türkçe edebiyat ders notları Anlatımın yazılıve sözlü olmak üzere iki temel yolu vardır İki anlatım yolu arasında kullanılan dil açısından farklılıklar olmasıdoğaldır Anlatımın işlek, açık ve etkili olmasıiçin kişinin anadilini iyi bilmesi ve doğru kullanmasıgereklidir İşlek, açık ve doğru anlatım eğitim yaşamının her döneminde önemlidir Anlatım kişinin seviyesini belirler Yazılı ve sözlü anlatımda başarı, istediklerimizi derli toplu ve düzenli anlatmaya bağlıdır 1 Anadili ProfDr Doğan Aksan anadilini şöyle tanımlıyor: "Anadili başlangıçta aileden ve yakın çevrelerden öğrenilen, insanın bilinçaltına inen ve bireylerin toplumla en güçlü bağlarını oluşturan dildir" (Aksan, 1990) Başka uluslar da kendi dillerini ifade etmek için "ana" sözcüğü ile oluşturulmuş kavramlar kullanmaktadır Aynı anadili içinde, özellikle konuşma dilinde yörelere özgü kimi farklılıklar olduğunu görebiliriz Bu tür söyleyiş farklılıkları yalnızca kullanıldıkları ağız içinde geçerlidir Ortak dilin özellikleri olarak kabul edilemez 2 Ortak Dil Bütün ülkelerde değişik ağız yapılarıvardır Her ülke bunlardan birini bilim ve kültür dili olarak seçer Seçilen bu ağıza ortak dil ya da standart dil adı verilir Türkiye Türkçesi için kabul edilen ortak dil İstanbul ağzıdır Ortak dil aynı ülkede yaşayan, aynı dili konuşan insanların hepsinin ortaklaşa kullanabilecekleri bir dil gereksiniminden doğar Bir toplumda bireysel, kültürel, bilimsel ve ekonomik gelişmeler, o toplumu oluşturan bireylerin ortak bir dili doğru kullanabilmeleriyle gerçekleşir |
|