Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakkında, siyasetname, siyasetnamenedir

Siyasetname Hakkında - Siyasetnamenedir

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Siyasetname Hakkında - Siyasetnamenedir

Siyasetname

Edebiyat Taslakları - Siyasetname Hakkında - SiyasetnameNedir

Siyasetname Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adıdırAyrıca Nizamülmülk'ün yazdığı bir kitabın da adıdır Genel olarak hükümdarlar için kaleme alınmış olan siyasetnamelerde onların sahip olması gereken nitelikler, saltanatın koşulları ve kuralları anlatılır İdeal bir devlet örgütünün nasıl olması gerektiği belirtilir ve kötü yönetimlerin zararlı sonuçları açıklanarak yöneticiler uyarılır Bir ülkenin siyasal ve toplumsal yaşamını, askeri ve mali örgütlerini yasa ve tüzüklerini, toplumun gelenek ve göreneklerini de tanıtan yapıtlar olan siyasetnameler dinsel temellere de dayanır Kur'an?dan, hadislerden ve tarihten de örnekler gösteren bu tür yapıtlarda, geçmişteki kötü olaylar, zalim, deneyimsiz ve cahil hükümdarların ve vezirlerin yol açtığı felaketler, öyküler ve fıkralar anlatılır

Siyasetnamelerde siyaset kavramının çeşitli anlamları açıklanmıştır: hayvan terbiyesi, vali olmak, idare, ceza,idam, icraat, diplomasi gibi Siyaseten katl bir cezalandırmadır ve meydanı siyaset, idam cezalarının uygulandığı yerdir Siyaset çeşmesi, Topkapı Sarayı'nda, siyaseten katl için baş kesilen yerdir

Başlıca eserler:

el Medinetül Fazıla (Farabi)
es Siyasetüs Şeriyye (İbn Teymiye)
el Ahkamüs Sultaniyye (Maverdi)
Siyasetname (Nizamülmülk)
Kabusname (Keykavus)
Kutadgubilig (Yusuf Has Hacib)
Siyasete Müteallik Asarı islamiye (Bursalı Mehmed Tahir)
Siyasetnameler (Agah Sırrı Levend)
Osmanlı Siyasetnameleri (Ahmet Uğur)
Asafname (Lütfi Paşa)
Nasihütüs Selatin (Gelibolulu Mustafa)
Kitabüs Siyase (Pirizade)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com