Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, kara, kemal, mustafa, savaşları

Çanakkale Kara Savaşları Ve Mustafa Kemal

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale Kara Savaşları Ve Mustafa Kemal

Çanakkale Kara Savaşları ve Mustafa Kemal (25 Nisan 1915)

''Efendiler, Avrupa nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve uygarlaşmasına karşılık Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlanadurmuştur Artık vadiyi düzeltmek için mutlaka Avrupa dan öğüt almak, bütün işleri Avrupa nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi Halbuki hangi istiklal vardır ki yabancıların öğütleriyle, yabancıların planları ile yükselebilsin? Tarih böyle bir olayı kaydetmemiştir

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (6 Mart 1922)

25 Nisan 1915; Çanakkale Kara Savaşlarının ve Mustafa Kemal in dünya çapında tanındığı adının uluslararası arenada söylenmeye başladığı bir tarihtir Gerçekten de Mustafa Kemal Anafartalar, Conkbayırı ve Kocaçimen’de gösterdiği başarılarla tüm dünyada saygınlık kazanmıştır Çanakkale denizden geçilemeyince bu kez 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na yapılan çıkarma hareketi ile kara savaşları başlamıştır Ancak İtilaf Kuvvetleri 8 ay süren kara savaşlarında da başarılı olamamış ve geri çekilmek zorunda kalmıştır 19 Tümen Komutanı Mustafa Kemal, 25 Nisan sabahı Bigalı’da bulunmakta idi Mustafa Kemal, Anzak ordusunu geriye sürmüş ve burada büyük bir başarı elde etmiştir Çanakkale de en büyük ve en kanlı savaşlar gerçekleşmiştir Bu savaşlarda yaklaşık olarak 66 bini şehit olmak üzere 252 bin Türk askeri kaybolmuştur Karşı taraf da bir bu kadar kayıp vermiştir 1915 yılında Wellington Piyade Bölüğü’nden Çavuş Daniel Curham şu ilginç sözlerle savaşı betimliyordu: Şaşırmıştım Büyük bir yığın Türk askeri tepeden aşağıya doğru geliyordu Tüfeğimle bu yığına nişan aldım ve yapmam gereken tek şey tetiği çekmekti ve tabii her biri bir tarafa düştüler

Çanakkale Savaşları ile artık Osmanlı Devleti sona ermiş oluyordu Savaşın ardından yapılan Mondros Mütarekesi ile bu son, adeta tüm dünyaya duyuruluyordu Çanakkale Savaşları bir sonu işaret ederken aynı zamanda da bir başlangıcı müjdeliyordu: Yeni Türk devletinin kuruluşunu Çanakkale Savaşlarının ardından şunu görüyoruz ki artık ülkede bir ulusal mücadele ruhu doğmaya başlamıştır Nitekim Mustafa Kemal aslında 31 Ekim günü Yıldırım Ordular Grubu Komutanlığı nı Alman generalinden devralırken Alman generalinin, “Yenildik, bizim için her şey bitti” demesine karşın şu yanıtı vermiştir: “Savaş müttefiklerimiz için bitmiş olabilir ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istiklalimizin savaşı ancak şimdi başlıyor” Bir barış adamı olan Mustafa Kemal için savaş aslında istenmeyen bir şeydir Ancak o, savaşların toplumlar için önemini şu sözleri ile vurgulamıştır: “Gerçekten de şu ya da bu nedenler için ulusu savaşa sürüklemek yanlısı değilim; savaş zorunlu ve yaşamak için gerekli olmalı Gerçek kanım şudur: Ulusu savaşa götürünce vicdanımda üzüntü duymamalıyım Öldüreceğiz diyenlere karşı ölmeyeceğiz diye savaşa girebiliriz Ama ulusun yaşaması tehlikeyle karşılaşmamışsa savaş bir cinayettir

Çanakkale Savaşları ile iki önemli gerçek ortaya çıkmıştır: 1- Artık Osmanlı devleti sona ermiştir Bundan sonra yeni bir devlet yapılandırılacaktır Adı: Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2- Mustafa Kemal’in yıldızı bu savaşla parlamıştır ve sonuçta yeni kurulacak devlet kendi liderini de belirlemiştir Bu lider: Gazi Mustafa Kemal dir O lider ki Cumhuriyetin 10 yıldönümünde Türk ulusuna şöyle seslenmiştir; burada önemli olan, böyle bir yöneticinin, böyle bir liderin ulusuna olan sonsuz güvenini dile getirerek yerinde bir saptamayı yapmış olmasıdır Dikkatinize sunuyorum: Türk Ulusu! Onbeş yıldan beri başarı sözü veren birçok sözlerimi işittin Mutluyum ki, bu verdiğim sözlerin hiçbirinde ulusumun hakkımdaki güvenini sarsacak bir isabetsizliğe uğramadım

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com