|
|
Konu Araçları |
allah, diplomatik, mektubu, rasulü, savin |
Allah Rasulü S.A.V.'İn Altı Diplomatik Mektubu |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Allah Rasulü S.A.V.'İn Altı Diplomatik MektubuALLAH RASULÜ SAV'İN ALTI DİPLOMATİK MEKTUBU Peygamber sav Efendimizin hayatını (Siret-i Nebevî) anlatan kitaplarda, Onun birçok yere gönderdiği mektuplardan bahsedilir Bu mektuplar, İslâm dinini açıklayan, zekât ve vergi (cizye) kurallarını anlatan veya mal ve toprakların bağışı ile ilgili belgeler şeklindeydi Ancak Allah Rasulü savin en önemli mektupları, Arap Yarımadası çevresindeki sekiz kral ve yerel yöneticilere gönderdikleridir Bugün bu mektupların altısının orijinali mevcuttur Tebaranî ve İbn-i İshak rha, bu diplomatik mektupların gönderilmesiyle ilgili şöyle bir olay naklederler: Peygamber Efendimiz sav Hicretin 6 yılında Hudeybiyeden Medineye döndüğünde, Zilhicce ayının bir gününde sahabilerin yanlarına gelip buyurdu ki: - Ey insanlar! Hiç şüphesiz Yüce Allah beni herkese rahmet olarak göndermiştir O halde bana vekaleten İslâmı tebliğ vazifesini yerine getiriniz Havarilerin İsa b Meryemin önünde ihtilaf ettikleri gibi siz de benim emrimde ihtilaf etmeyiniz Orada bulunanlar sordular: - Ey Allahın Rasulü, havariler nasıl ihtilaf ettiler? - Benim sizi davet ettiğim şeye, O da havarileri davet etmişti de, uzak yere gitmek istememişlerdi İsa b Meryem de Cenab-ı Hakka şikayette bulundu Bunun üzerine Havarilerin her biri davete memur kılındıkları halkın diliyle konuşur oldukları halde sabaha çıktılar Dediler ki: - Ey Allahın Rasulü, biz vereceğin her vazifeyi yapacağız, bizi dilediğin yere gönder Onların bu cevabı üzerine Rasulallah sav, Dıhye bHalifeyi Bizans Kralı Herakliyusa; Abdullah b Huzafeyi Acem Şahı Kisraya; Amr b Ümeyyeyi Habeş Kralı Necaşiye; Hatıb b Ebi Beltaayı İskenderiye Kralı Mukavkısa; Şüca b Vehbi Gassan Kralı Hevze b Aliye; Amr b Ası Umman Meliki Culandanın iki oğlu Ceyfer ve Abde; Alâ b Hadremîyi El-Ahsa Valisi Münzir b Savaya; Salit b Amrı da Yemame Valisi Hevze b Aliye göndermiştir Ashabın tavsiyesi üzerine Hz Peygamber sav, üzerinde üç satır halinde “Muhammed/Rasul/Allah” yazılı gümüş bir mühür-yüzük yaptırdı Onu daima parmağında taşır ve bir mektubu mühürlemek istediğinde yanındakilerden birine verir, sonra tekrar parmağına takardı Mektuplar “Besmele” ile başlıyor, ardından “Allahın Rasulü Muhammedden” ibaresi geliyor ve mektubun gönderildiği hükümdarın adı yer alıyordu Kısaca mesaj verildikten sonra, hemen hemen her mektup şu şekilde sona eriyordu: “İslâmı kabul edersen selâmet bulursun, şayet yüz çevirirsen bütün tebanın günahı senin üzerine olacaktır” Her mektubun sonunda “Allah Rasulü Muhammed” mührü bulunuyordu Orijinalleri bulunan altı mektuptan beşi, muhataplarını İslâma davet niteliğini taşırken, altıncısı Vali El-Münzire cevap niteliğindedir Bu mektupların ortaya koyduğu bir gerçek de şudur: Hadis, sîret gibi klasik nakil kaynaklarımızda bu mektupların içeriği hakkında yapılan nakillerle orijinal metinlerin içeriği aynıdır Buradan anlıyoruz ki, sahih kabul edilen klasik nakil kaynaklarımız, bugünlerde iddia edildiği tarzda yalan-yanlış anlatımlarla dolu değil -------------------------------------------------------------------------------- Bismillahirrahmanirrahim Allah Rasulü Muhammedden el-Münzir b Savaya Selam üzerine olsun Seni, kendisi dışında hiçbir ilâh olmayan tek bir Allaha hamdetmeye davet ediyorum ve ilan ediyorum ki, Ondan başka ilâh yoktur ve Muhammed Onun kulu ve Rasulüdür Sana Kadir-i Mutlak ve Şanı Yüce Allahı hatırlatırım Zira kim iyi bir nasihate kulak verirse kendi iyiliği içindir ve kim benim elçilerime itaat eder ve emirlerine uyarsa, bizzat bana itaat etmiş olur Ayrıca kim onlar hakkında iyi düşünürse benim hakkımda da iyi düşünmüş olur Benim elçilerim seni övmüştür Ben de senin halkına karşı şefaatini kabul ediyorum Müslüman olmadan önce sahip oldukları şeyleri müslümanların elinde bırak Ve ben suçluları affediyorum, sen de onların pişmanlıklarını kabul et Sen iyi davrandığın sürece seni görevden azletmeyeceğiz Kim ki yahudilik ya da mecusilikte ısrar ederse cizyeye tabi olacaktır Allah Rasulü Muhammed Bu mektuptan, ilk kez 1863 yılında bir Alman dergisinde yayınlanan bir makalede bahsedilmiştir Önceleri bir İtalyanın elinde olduğu sanılan mektubun, en son 1956 yılına kadar Şamda yaşayan Kuvatlı ailesinin mülkünde olduğu söylenmektedir -------------------------------------------------------------------------------- Bismillahirrahmanirrahim Allahın kulu ve rasulü Muhammedden Kıptîlerin büyüğü Mukavkısa Selam doğru yola tabi olanlara olsun İmdi, Ben seni İslâmın çağrısına davet ediyorum Müslüman ol kurtulasın Allah sana (bu sebeple) iki kat mükafat versin Şayet müslüman olmazsan bütün Kıptîlerin günahı senin üzerine olsun “Ey Ehl-i Kitap! Hepiniz bizimle sizin aranızda ortak olan bir kelimeye gelin ki, Allahtan başkasına tapmayalım Ona hiçbir şeyi eş tutmayalım Allahı bırakıp da birbirimizi Rab diye tanımayalım Şayet onlar bu davetten yüz çevirirlerse deyin ki: Şahit olun, muhakkak biz müslümanlarız” Allah Rasulü Muhammed Bu mektup orijinaller arasında ilk bulunandır (1852) Mektup Sultan I Abdülaziz tarafından satın alınmış ve Topkapı Sarayının Kutsal Emanetler kısmına konulmuştur -------------------------------------------------------------------------------- Bismillahirrahmanirrahim Allah Rasulü Muhammedden Culandanın iki oğulları Ceyfer ve Abde Selam hakikat yoluna tabi olanlara olsun! Sizin her ikinizi İslâmın davetine çağırıyorum İslâma tabi olun ve kurtuluşa erin Zira ben, Allahın diri olan herkesi uyarmak ve vaadini kâfirler üzerinde tamamlaması için tüm insanlığa gönderdiği elçiyim İmdi, eğer her ikiniz de İslâmı tanırsanız, her ikinize de iktidar vereceğim Ama kabul etmeyip reddederseniz, ikinizin de krallığı sizden uzaklara yok olup gidecektir Süvarilerim ülkenizde ordugâh kuracaklar ve peygamberlik vasfım krallığınıza galip gelecektir Allah Rasulu Muhammed Bu mektup, ilk defa 1975 yılında Ummanda çıkan es-Sabah dergisinde yayınlanmıştır Mektubu İranda görev yapan zamanın Umman Büyükelçisi Prof İsmail er-Rasasî Lübnan asıllı bir antikacıda görmüş ve resmini çekmiştir -------------------------------------------------------------------------------- Bismillahirrahmanirrahim Allah Rasulu Muhammedden İranlıların büyüğü Kisraya Selam hakikat yolunu izleyip Allaha ve Rasulüne iman edenlerin ve Allahtan başka ilâh olmadığına, Onun bir ve ortaksız olduğuna ve Muhammedin Onun kulu ve Rasulü olduğuna şahadet edenlerin üzerine olsun Seni İslâmı kabule çağırıyorum Zira ben, Allahın diri olan herkesi uyarmak ve vaadini kâfirler üzerinde tamamlaması için tüm insanlığa gönderdiği elçiyim İmdi, İslâma teslim ol ve felâha er Ama eğer reddedersen, o zaman mecusilerin günahları da senin üzerine olacaktır Allah Rasulü Muhammed Bu mektubun, 1Dünya Savaşı sonunda bir hıristiyan tarafından Şamda 150 altına alındığı, Beyrutta çıkan El-Hayat gazetesinde 1963 yılında yayınlanmıştır Mektubun sahibinin oğlu, incelenmesi için bir Arap araştırmacıya vermiş, daha sonra 1964 yılında Prof Muhammed Hamidullah tarafından incelenmiştir Mektup, Kisra tarafından yırtılmış haliyle muhafaza edilmektedir -------------------------------------------------------------------------------- Bismillahirrahmanirrahim Allahın kulu ve rasulü Muhammedden Rumların büyüğü Herakliyusa Selam doğru yola tabi olanlara olsun İmdi, ben seni İslâmın çağrısına davet ediyorum Müslüman ol kurtulasın Allah sana (bu sebeple) iki kat mükafat versin Şayet müslüman olmazsan yoksul çiftçilerin, bütün tebanın günahı senin üzerine olsun “Ey Ehl-i Kitap! Hepiniz bizimle sizin aranızda ortak olan bir kelimeye gelin ki, Allahtan başkasına tapmayalım Ona hiçbir şeyi eş tutmayalım Allahı bırakıp da birbirimizi Rab diye tanımayalım Şayet onlar bu davetten yüz çevirirlerse deyin ki: Şahit olun, muhakkak biz müslümanlarız” Allah Rasulü Muhammed Bu mektubun orijinalinin varlığı çok eski dönemlerden beri tarihçilerce de bildirilmiştir Mektubun son ortaya çıkışı, sahibi Abu Dabi emirinin mektubu British Museum uzmanlarına inceletmek istemesiyle 1974 yılında gerçekleşiyor Mektup şu anda Ürdün kralının vesayetinde Ummanda bulunmaktadır -------------------------------------------------------------------------------- Bismillahirrahmanirrahim Allahın Rasulü Muhammedden Habeşin büyüğü Necaşiye Selam doğru yola tabi olanlara olsun İmdi, sana verdiği nimetinden dolayı Allaha hamd ederim ki; Ondan başka ilâh yoktur O Meliktir, Kuddüstür, Selamdır, Mümindir, Müheymindir Şahadet ederim ki; İsa b Meryem, Allahın çok temiz, iffetli, dünyadan elini çekmiş olan Meryeme yüklediği Ruhu ve Kelimesidir ki Meryem böylece ona (Hz İsa asa) hamile kalmış, Allah onu Ruhundan nefhedip yaratmıştır Nasıl ki Ademi kudret eliyle ve nefhiyle yaratmıştı Ben seni bir olan, ortağı bulunmayan Allaha ve Ona ibadet ve taata, bana tabi olmaya ve Allahtan getirip tebliğ ettiğim şeylere iman etmeye davet ediyorum Çünkü ben Allahın rasulüyüm Ben, seni ve askerlerini Yüce Allaha ibadet ve taata davet ediyorum Sana gereken tebliği yapmış ve öğüdü vermiş bulunuyorum Öğüdümü kabul ediniz Selam doğru yolda gidenlere olsun Allah Rasulü Muhammed Mektup ilk olarak, İngiliz bir uzman tarafından British Museumde incelenmek üzere 1938de Şamda bulunan sahibinden alınmış ve inceleme sonunda sahibine tekrar iade edilmiştir İlk sahibinin Habeşli bir rahip olduğu söylenmektedir alıntı-akrep1 |
|