Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bugün, eylül, tarihte

Tarihte Bugün 14 Eylül

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tarihte Bugün 14 Eylül

Tarihte Bugün 14 Eylül

1829 Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında Edirne Antlaşması imzalandı

1919 Sivasta İrade-i Milliye gazetesinin ilk sayısı çıktı

1921 Başkomutan Mustafa Kemal mağlup düşmanı Anadolu içerisinde en son neferine kadar imha için bütün yurtta genel seferberlik ilan etti Mustafa Kemal cepheden yayınladığı bir beyannamede "Avrupanın en mükemmel araçlarıyla donatılmış olan Konstantinin ordusundan, ordumuzun donatım itibarıyla de geri kalmaması ve hatta ona üste çıkabilmesi gibi inanılmaz mucizeyi Anadolu halkının fedakarlığına borçluyuz" diyordu

1924 Mustafa Kemal Paşaya İzmir hemşehriliği teklif edildi Bergama, Kuşadası, Foça, Dikili, Menemen kurtarıldı

1937 Akdenizde güvenliği sağlamak amacıyla Nyon Antlaşması imzalandı Korsanlara karşı tedbir almak üzere düzenlenen toplantıya Türkiye, İngiltere, Fransa, Rusya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya, Mısır ve Arnavutluk katıldı

1942 Fenerbahçe Kulübü yönetim kurulu başkanlığına Başbakan Rüştü Saraçoğlu getirildi

1966 27 Mayıs İhtilalinin lideri, Türkiye Cumhuriyetinin Dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel öldü

1968 SSCB, içinde kaplumbağa, sinekler, kurtlar, bakteriler, bitkiler ve tohumlar bulunan ZOND 5 adlı uzay aracını fırlattı

Alıntı Yaparak Cevapla

Tarihte Bugün 14 Eylül

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Tarihte Bugün 14 Eylül

Tarihte Bugün 14 Eylül
Olaylar

1812 - Fransa İmparatoru Napolyon, ordularının başında büyük bir yangının sürdüğü *Moskova'ya girdi
1829 - Ruslar ile Edirne Antlaşması imzalandı
1867 - Karl Marx'ın yazdığı Kapital'in ilk cildi yayımlandı
1867 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı William McKinley New York'ta fuar açarken bir anarşist tarafından vuruldu 12 saat sonra yerine Theodore Roosevelt geçti
1930 - Son Posta gazetesi sorumlu müdürü Selim Ragıp Bey (Emeç) tutuklandı
1933 - Türkiye ile Yunanistan Dostluk Antlaşması imzaladı
1936 - Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokullarda okutulacak "Alfabe" kitabını kabul etti Alfabe'nin yazarları: Murat Özgün ve İlhan Gökçe
1944 - Radyo istasyonlarının kurulması ve genişletilmesi yasası çıktı
1954 - Fransa, Profesör Tevfik Remzi Kazancıgil'e Legion d' Honneur nişanı verdi
1956 - Akis dergisi toplatıldı
1960 - Irak,İran,Kuveyt,Suudi Arabistan ve Venezüella,OPEC'i kurdu
1963 - Ömür boyu hapse mahkum eski Demokrat Parti Milletvekili Zeki Erataman tedavi gördüğü hastaneden kaçtı Daha sonra Erataman'ın Yunanistan'a iltica ettiği açıklandı
1969 - Balkan Boks Şampiyonası'nda Seyfi Tatar ile Celal Sandal şampiyon oldu
1970 - Filistinli gerillalar Ürdün'ün ikinci büyük şehri İrbid'i kontrol altına aldılar
1971 - Bilim ve Sosyalizm yayınları sahibi Süleyman Ege Lenin'in "Devlet ve İhtilal" kitabı nedeniyle 7,5 yıla mahkum oldu
1972 - Aşık Mahsuni başbakana hakaret ettiği iddiasıyla yargılandı
1974 - Sinema oyuncusu ve yönetmeni Yılmaz Güney, Adana'nın Yumurtalık ilçesi yargıcı Sefa Mutlu'yu öldürdü
1980 - Sıkıyönetim komutanlıklarınca Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Milliyetçi İşçi Sendikaları Konfederasyonu (MİSK) yöneticilerinin teslim olması istendi
1980 - Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş teslim oldu ve Uzunada'ya gönderildi
1986 - Bülent Ecevit "Demokratik Sol Parti (DSP) ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) birleşirse eşimle birlikte çeker gideriz" dedi
1996 - Abdi İpekçi cinayetinin sanıklarından Oral Çelik, tutuklu bulunduğu İsviçre'den kendi isteği ile Türkiye'ye getirildi
1997 - Van'da gerilim hattına takılan askeri helikopterin düşmesi sonucu 10 asker öldü
1999 - YÖK Rektörler Komitesi, üniversite yerleşkelerinde, açık ya da kapalı alanlarda türbanı yasaklayan ortak karar aldı Kimlik kartındaki fotoğraf, derslikler, laboratuvarlar, sosyal tesis ve spor alanlarında da türban yasağı konuldu

Doğumlar

1769 - Alexander von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif (ö 1859)
1849 - Ivan Pavlov, Rus fizyolog (ö 1936)
1895 - Abdulhay Selim Paşa, Türk şair ve düşünür
1926 - Michel Butor, Fransız yazar
1928 - Alberto Korda, fotoğrafçı
1965 - Dimitri Medvedev, Rusya devlet başkanı
1977 - Alex de Souza, Brezilya ve Fenerbahçe'nin kaptanlığını yapmış futbolcu
1985 - Aya Ueto, Japon şarkıcı ve oyuncu
1994 - Hailey Anne Nelson, ABD'li oyuncu
1971 - İclal Aydın oyuncu, yazar ve şair
1986 - Barış Özbek Almanya doğumlu Türk Futbolcu

Ölümler

1146 - İmadeddin Zengi (d 1085) Büyük Selçuklular'ın Musul ve Halep Atabeyi ve Zengi hanedanının kurucusu
1982 - Grace Kelly, ABD'li aktris, Monako prensesi (d 1929)
2005 - Abdulla Aliyev, Gürcistan HES Müdürü (d 1954)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com