Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aynalı, kavak, tehkinnamesi

Aynalı Kavak Tehkinnamesi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aynalı Kavak Tehkinnamesi

osmanlı devleti ile rusya arasında 21 mart 1779 imzalanan antlaşma
21 temmuz 1774 de imzalanan küçük kaynarca antlaşması ile rusya kırım ın bağımsızlığını kabül etmişti
avrupa ülkelerinin kuzey amarikadaki savaşlarla ilgilenmesi 2katerinaya kırım'ı işgal etme fırssatı wermiş bunun üzerine kırım hanı 4dewlet giray osmanlılara sığındıyerine rus yanlısı şahin giray'ın geçmesiyle tatarlar ayaklandıayaklanmayı dedekleyen osmanlılar selim giray ve taraftarlarını kırım'a gönderdilerrusların ayaklanmayı bastırması üzerine osmanlılar rusyanın kırımdan çekilmsini istemiş böylece ingiltere ve fransanın arabuluculuğu ile osmanlı ve rus delegelerinin biraraya gelmesiyle istanbuldaki aynalı kavak kasrı'nda yeni bir antlaşma imzaladıbu antlaşmaya göre;osmanlı devleti şahin giray'ın hanlığını tanıyacak fakat sonraki hanların seçimi için padişahın halife olarak onayı alınacaktıakdeniz ve karadenizde fransızlarla ingilizlere tanınan ticari haklar rusya 'yada tanınacak kırımdaki rus kuvvetleri geri çekilecekti
bu antlaşma ile kırımın bağımsızlığı yeniden onaylanmış oldu
a

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com