Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adnan, demokrat, menderes, parti

Adnan Menderes Ve Demokrat Parti

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Adnan Menderes Ve Demokrat Parti

Adnan Menderes ve Demokrat Parti

1950-1960 yılları arası Türk Siyasi Tarihi açısından son derece önemli olaylara sahne olmuşturBu dönem faal olarak çok partili siyasetin uygulanmaya çalışıldığı ilk dönemdirBu yüzden çok hassas ve zor bir dönem olmuşturBu dönemde Adnan Menderes başkanlığında Demokrat Parti hükümeti görev yaptı

Celal Bayarın Cumhurbaşkanı, Adnan Menderesin başbakan olarak iktidarları 10 sene devam etti CHP iktidarı DPye devrederken, Merkez Bankasından 280 milyon dolarlık döviz rezervi vardı DP, ithalatı serbest bıraktı Lüzumsuz birçok mal, mesela çeşitli markalarda otomobiller, kamyonlar ve traktörler memleketimize sokuldu 1954de döviz rezervi sıfıra indi Karaborsa başladı

1950 - 1960 arasında Adnan Menderes, memlekette bir takım yatırımların yapılması ve Türkiyenin biran evvel kalkınması için büyük çaba gösterdi Döviz yokluğuna rağmen, borç alınarak bir kısmını özel sektörün gerçekleştirdiği birçok yatırım yapıldı İstanbulda imar hareketleri başladı Ancak ekonominin bozulması, bu çalışmaların devamına fırsat vermedi

Ekonomik duruk kötüye gittikçe, CHP daha sert muhalefet yapmaya başladı Bir taraftan ekonomik sıkıntı, diğer taraftan CHP/DP mücadelesi her şeyi unutturdu Ortaya "Vatan Cephesi" çıkarıldı, tahkikat komisyonları kuruldu 1960da sıkıyönetim ilan edildi Harp Okulu yürüyüş yaptı

1955 yılından sonra başbakan Adnan Menderes'e karşı olan güven sarsılmaya başladı3-4 yıl içinde de bu güven tükenme noktasına geldiMuhalefetin yoğun baskısı, dış politikada izlenen yanlış yollar, ekonominin kötüye gidişinin engellenememesi ilk yıllarda Menderes'e tapan ve oylarını onun için kullanan Türk halkının güvenini iyice azaltmıştır

Bütün bunların sonucunda 27 Mayıs sabahı Silahlı Kuvvetler adına radyodan yayınlanan bildiride, "Bu gün demokrasimizin içine düştüğü buhran ve son mühessif hadiseler dolayısıyla ve kardeş kavgalarına meydan vermemek maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri memleketin idaresini eline almıştır" ilanıyla Demokrat Parti'nin ve Adnan Menderes'in görevlerine son verilmiş DP hükümeti tasfiye edilmiştirBunun sonucu olarak da hapis cezaları ve idamlar gerçekleşmiştir

Sizinle İmralı belgeseli'ni paylaşmak istiyorumİzlenmesi gereken önemli belgelerden biribakmadan geçmeyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com