Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, emir, kitleyen, mehmetçiği, savaşında, siperine

Çanakkale Savaşında Mehmetçiği Siperine Kitleyen Emir

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale Savaşında Mehmetçiği Siperine Kitleyen Emir

Çanakkale Savaşında Mehmetçiği siperine kitleyen emir

Çanakkale Savaşları sırasında 27'nci Alay Komutanı Yarbay Şefik Akerin, 25 Nisan 1915 Anzak çıkartmasından 3 gün sonra, durumun en kritik olduğu bir anda cephedeki bölüklerden birinden gelen geri çekilme isteğine karşı verdiği sert emir, 94 yıl sonra gün yüzüne çıktı

Yarbay Şefik Aker'in, geri çekilmeyi teklif eden bölük komutanına gönderdiği, “Mevziinizi muhafaza edeceksiniz İcap ederse hepiniz orada gömüleceksiniz Oradan her kim ayrılırsa idam edileceğini kati surette ihtar eylerim” emrini içeren 94 yıllık mektup, Çanakkaledeki özel bir müzede sergilenecek

Çanakkalede, 1915 Seddülbahir Özel Müzesinin sahibi ve tarihçi Ahmet Uslu, müzede sergilenmesi için ünlü koleksiyoner ve Harp Tarihi Araştırma Grubu Kurucu Üyesi Necmettin Özçelikin hediye ettiği 27'nci Alay Komutanı Yarbay Şefik Akerin cepheye gönderdiği önemli bir emri kamuoyuyla paylaştı Ziyaretçilerle buluşturulacak olan emirin yer aldığı mektup, müzenin yayını olan Çanakkale 1915 dergisinin 3üncü sayısında da yayınlandı

ÇOK DİRAYETLİ BİR KOMUTAN
Emrin içeriğiyle ilgili bilgi veren tarihçi Ahmet Uslu, Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında önemli rolü olduğunu düşündüğü emirle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Arıburnu bölgesindeki Sivritepede bulunan 33'üncü Alay 2'nci Tabur, 3'üncü Bölük Komutanı Yüzbaşı Ahmet Necati, 27'nci Alay Komutanı Yarbay Şefik Akere gönderdiği mektupta, ele geçirdikleri mevzilerde durmanın imkansız olduğundan bahsediyor Bunun üzerine Yarbay Şefik Aker, Yüzbaşı Ahmet Necatiye 25 Nisan Anzak çıkarmasından üç gün sonra bir emir gönderiyor Emirde, yüzlerce askerin canına mal olduğunu belirttiği siperin kesinlikle terk edilmemesi gerektiğine dikkat çekerken, geri çekilenin derhal idam edileceğini bildiriyor

Askere verdiği emirle Çanakkale Savaşlarının ruhunu yansıtan 27'nci Alay Komutanı Yarbay Şefik Aker, Mustafa Kemalin Anafartalar Grup Komutanı olmasının ardından 19'ncu Tümen Komutanı olmuş, daha sonra da Kurtuluş Savaşında Batı cephesinde büyük görevler üstlenmiş dirayetli ve basiretli bir komutandır

Çanakkale Savaşlarında Mehmetçiği sipere mıhlayan, siperden geri adım atmamasını sağlayan emri 94 yıl sonra kamuoyuna sunmaktan dolayı çok mutluyum İsteyenler bu emrin orijinalini Gelibolu Yarımadasındaki 1915 Seddülbahir Özel Müzemizde görebilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com