Nazlaç Tarifi ( Osmanlı ) |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nazlaç Tarifi ( Osmanlı )Nazlaç Tarifi ( Osmanlı ) Kullanılacak malzeme (8 kişi için): 1/3 kilo taze veya kırık pirinç, 1/2 kilo toz şekeri, 1+1/4 litre su, 200 gram dövülmüş ceviz içi veya badem içi ya da fındık içi Yapımı: Pirinç, darı ve taşları iyice temizlendikten sonra bol suda yıkanır ve bir gece önceden 1+1/4 litre suya konur Ertesi gün pirinç bir gece önceki suyuyla tencereye konur ve lapalaşıncaya kadar kaynatılır Pirincin sulu bir lapa olması gerekmektedir Eğer koyulaşmışsa biraz sıcak su katılır ve sulandırılır Sonra içine şeker dökülür ve karıştırılır Şeker eriyip de lapayla iyice karışınca tencere ateşten indirilir, tabaklara boşaltılır ve orada soğumaya bırakılır Servis yapmadan önce tabaklara zevke göre dövülmüş ceviz içi, badem içi veya fındık içi serpilir ve servis yapılır Nazlaç'ı sütle pişirecek olanlar pirinci bir gece suda ıslattıktan sonra suyunu süzer ve 1+1/4 litre sütle lapa oluncaya kadar pişirirler |
Nazlaç Tarifi ( Osmanlı ) |
10-29-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nazlaç Tarifi ( Osmanlı )Nazlaç Tarifi ( Osmanlı ) 250 gram pirinç 750 gram kaynamış süt 75 gram şeker 20 gram tereyağı 1/2 vanilya çubuğunun yarısı Önce ölçülü süt ve pirinç kaynatılır Şeker ve diğer maddeler de katılarak devamlı karıştırılır, kalınlaşınca kaselere bölüştürülür (Umumiyetle pirinç tatlılarına ateşten indirileceği vakit güzel kokulu olması için biraz gül suyu ilâve edilir Muhallebi ve buna benzer tatlılara da yenirken gül suyu serpilir) Not: Nazlı aşlar, sade olarak yenildiği gibi, mükellef malzeme ile, meselâ nazlı aş dolu tabaklara iyice dövülmüş badem ve iç cevizle de yenilir Ve üzerine bol gül suyu dahi serpilir |
|