Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cömertliği, düşünceler, geliştiriyor, ilgili, yaratanla

Yaratanla İlgili Düşünceler Cömertliği Geliştiriyor

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cömertlik bütün toplumlarda erdem sayılmıştır Cömert insanlar; diğerlerine göre her zaman insanlarla daha iyi ilişkiler kuran, daha pozitif ve daha samimi olarak görülür Bazı insanlarda cömertlik duygusu daha çok gelişir Yapılan araştırmalar bunu oluşturan sebepleri ve tetikleyicileri gün yüzüne çıkarmaya başladı

British Columbia Üniversitesi psikoloji araştırmacılarına göre; Allah'la ilişkili düşünceler, iş birliğine dayalı davranışları ve cömertliği geliştiriyor

Psychological Science dergisi Eylül sayısında yayımlanan bu çalışmada araştırmacılar, Allah ve yüksek kavramları hakkında düşünmenin özellikle; diğerleriyle işbirliği ve yabancılara karşı cömertlik gibi pozitif sosyal davranışları nasıl etkilediğini inceledi

Dr Azim Shariff ve Yard Prof Ara Norenzayan, insanları ?Allah kavramı' ile tetikleyerek? kelime oyunları vasıtasıyla bilinçaltı düşüncelerini harekete geçirmeyle?fedakârlığın teşvik edildiğini buldu Ayrıca araştırmacılar bu etkinin, insanların inanan ya da inanmayan diye bilinmediği davranışlarda tutarlı olduğunu söyledi

?Bu yıllardır sorulan bir sorunun bükülmesidir ?Allah inancı davranışlarımızı etkiler mi?? Diyen Shariff: ? Tanrı kavramı iş birliği gerektiren sosyal davranışları etkiler mi, sorusunu sorduk Bu soruya daha önceki cevap girişimleri, spekülasyon ve kıssalar tarafından yönlendiriliyordu?diye ekledi

Araştırmacılar birbiriyle bağlantılı iki çalışmayı üstlendi Her iki çalışmada gruplar rasgele kontrol grubuna ya da deneysel gruba seçildi Katılımcıların; maneviyat, ilahi, Tanrı, kutsal ve peygamber gibi kelimeleri kullanıp uygun cümleler oluşturmaları istendi Kontrol gurubuna da aynı görev manevi olmayan kelimelerle verildi Bütün katılımcılar, bu görevden sonra ?dictator game? adlı bir oyun oynadı Deneklere 10 adet bir-dolar madeni para verildi ve bir isimsiz alıcıdan neyi saklayıp neyi paylaşacaklarına karar vermeleri istendi

Çalışmalarda, dini kesimin ortaya çıkan büyük orandaki pozitif sonuçları araştırmacıları şaşırttı Tarafsız ya da harekete geçmemiş yüzde 22'lik gruba nazaran, dindar kesimin yüzde 68'i isimsiz yabancılara 5dolar veya fazlasını dağıttı

İkinci çalışmada araştırmacılar, dini kesimin dindar olmayanlarla alakalı etki seviyesini inceledi Vatandaşlık sorumluluğu, sosyal adaletin kavramları(yurttaşlık, jüri, mahkeme, polis ve sözleşme gibi hedef kelimeler) ile ilgili konular kullandılar ve neredeyse aynı sonuçlar elde edildi

?Bu sonucu ummuyorduk, sadece katılımcıları birkaç anahtar kelimeyi düzene koymaları için aldık ve insanların tanımadıklarına para verme gönüllülüğündeki büyük etkiyi fark ettik?diyen Shariff: ?Bunlar, sosyal davranış araştırmalarında kuvvetli etkiye sahip ilgi uyandıran sonuçlardır çünkü din ile ahlaklı davranma arasında nedensel bir ilişki çizerler Ve asla dinin, ahlaki davranış için gerekli olduğunu belirtmezler fakat sağlam bir katkı yapabilirler? diyerek sözlerini tamamladı

Ülkemizdeki dilencilerin özellikle camilerin etrafında konuşlanmasının sebebi de bu olsa gerek Henüz ibadet edip Allah'la irtibatlarını yakından hissedenler, yardım etme duygusunu daha bir derinden hissederek cömertliğin verdiği iç huzuru yaşıyor

Kaynak: Psychological Science - Çeviri: ruhdoktorucom

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Fırsatçılar bunu iyi kullanıyorlar ama bunun dısında Yaradanın adını anmak bile cömertleştiriyor insanı bazen düsünüyorum Dünya nasıl olurdu paylaşımcı olabilseydik

Bugün bir lise önünden geçerken bir pankart gördüm oyuncaklarınızı paylasın diye oyuncak alma durumu olmayan çocuklara yardım amaçlı oyuncak topluyorlar belki köylere belki yetimhanelere gidecek oyuncak oynamadan büyüyecek çocuklara çocuk olduklarını hatırlatacak bir kampanya düsündüm 4 yasındaki yeğenime annesi aksatmadan her gün en az 1 oyuncak araba alır bir çocuk diye yine biz alırız devamlı ne istese her türlü oyuncakları var ve annanesi bir günde dolabı açıp oynasa diye dert yanıyor Haddinden fazla oyuncakları var hala bir oyuncak görse onun olsun istiyor ama hem hor kullanıyor hemde kıymet bilmeden oynamadan bir kenarda durduruyor O çocukları düsündüm köyde bir yeşil kabaktan annesi kızına bebek yapmıstı mısır püsküllerinden saçı olan kolları çöpten kız onunla uyuyordu diğer tarafda ise yeğenimin oyuncaklar içinde hala oyuncaklara doyamaması bu çok küçük bir örnek bu örneği büyütmek zor olmasa gerek

Bir tarafda bir lokma ekmeğe kalacak yere muhtaç insanlar, diğer tarafda yemekleri çöpe atan ziyan eden sofrasından kuş sütü eksik etmeyen çeşit çeşit yemekler yiyen birinde ikamet edeceği halde birden fazla eve sahip insanlar

Dedim ya düsünmeden edemiyorum paylasımcı bir dünya nasıl olurdu?

Herkez eşit imkanlara sahip olsa kimse sokakta kalmasa soğuktan ölen olmazdı herhalde yada açlıktan ölen

yada kabaktan yapılan çöp elli bozulma ihtimali büyük bebeğe sarılıp uyuyan köylü kızıda olmazdı kimbilir baska neler olmazdı

Hepimiz elhamdurullah müslümanız ama yaradan paylasmayı emrediyor komşu hakkını emrediyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com