Cocuğunuzla Sözleşme Yapın. |
10-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cocuğunuzla Sözleşme Yapın.COCUĞUNUZLA SÖZLEŞME YAPIN Çocuğunuz saatlerce internette mi geziniyor Ya da evinize yeni bir bilgisayar aldınız Ve internete bağlandınız Ancak endişelisiniz İnterneti nasıl kullanması konusunda neler anlatacağınızı bilmiyorsunuz Microsoft, interneti güvenli kullanmak konusunda anne ve babaları cocuklarıyla aşağıdaki sözleşmeyi yapmalarını öneriyor Karar sizin GÜVENLİ İNTERNET KULLANIM SÖZLEŞMESİ İnternet’i Güvenli ve Etkin Kullanacağıma Dair Sözleşmem İnternet’i kullanmak istiyorum Internet’te, ne yapmama gerektiği konusunda kesin kurallar olduğunu biliyorum ve bu kurallara uyulması gerektiğinden haberdarım Ailem, arkadaşlarım ve öğretmenlerim de bu kurallara uyulması konusunda benimle aynı fikirdeler 1 İnternet'tetanıştığım hiç kimseyle kendimin ve ailemin isim, adres, telefon ve okul bilgilerini paylaşmayacağım Herhangi bir kişiye, ben internete bağlandığım zaman, beni bulmasına yardım edebilecek kişisel bir bilgi vermeyeceğim 2Bazı insanların internete kimliklerini gizlediklerini biliyorum Kendilerini, büyük oldukları halde bazen bir çocuk gibi gösteriyorlar Internet’te tanıştığım kişiler hakkında aileme her şeyi anlatacağım Aynı zamanda internete tanıştığım kişilerin e-maillerini ve bu e-maillere göndereceğim mesajları aileme bildireceğim 3 İnternet'tenailemin haberi olmadan hiçbir şey almayacağım veya hiçbir şey almayacağım veya hiçbir şey sipariş etmeyeceğim Aileme sormadan kimseye kredi kartı şifresi veya bilgisi vermeyeceğim 4Aileme sormadan Internet’ten bana sorulan hiçbir formu doldurmayacağım Bu form bir yarışma veya bir siteye kayıt için olsa bile buna dikkat edeceğim Aynı zamanda sitelerin bir güvenlik poliçesi olup olmadığını ve bilgilerimin gizli kalmasına dair verilen garantiyi kontrol edeceğim; onlara hiçbir gizli bilgimi vermeyeceğim 5 İnternet'tehiçbir tartışmaya veya kavgaya karışmayacağım Herhangi bir kişi tartışmaya veya kavga etmeye çalışırsa, onlara cevap vermeyip, durumu aileme anlatacağım Sadece şaka yapıyor olsam dahi, insanlara kötü sözler söylemeyeceğim ve kimseyi tehdit etmeyeceğim 6Sevmediğim veya beni rahatsız eden bir şey görürsem, öğretmenlerimin, arkadaşlarımın, ailemin onaylamayacağını düşündüğüm bir durumla karşılaşırsam geri dön tuşunu tıklayacağım veya sayfayı kapatacağım 7İnsanların Internet’te başka çocuklarla ilgili uygunsuz şeyler yaptığını görür veya uygunsuz şeyler söylediğine tanık olursam bunları hemen aileme bildireceğim 8Biri bana hoş olmayan görüntüler, resimler veya girmemem gereken site linkleri gönderirse bunlara bakmayacağım ve bunları aileme bildireceğim Aynı şekilde içinde kötü şeyler yazan bir e-mail gönderirse veya uygunsuz şekilde sohbet etmeye çalışırsa bu konuyu aileme bildireceğim 9Biri bana yapmamam gereken bir şeyi yapmamı söylerse veya isterse bu konuyu hemen aileme bildireceğim 10 Internet’te tanıştığım ancak ailemin onay vermediği hiç kimseyi aramayacağım veya sohbet etmeyeceğim 11Ailemin onay verdiği veya benimle birlikte buluşmaya geldiği durumlar dışında Internet’te tanıştığım hiç kimseyle buluşmayacağım 12Ailemin onay verdiği kişiler hariç, Internet’te tanıştığım hiç kimseye hiçbir şey göndermeyeceğim ve bana gönderilen şeyleri de ancak aileme söyledikten sonra kullanacağım 13Ailemin, Internet’te güvende olmamı istediklerini biliyorum Bu yüzden yapmamı istemedikleri hiçbir şeyi yapmayacağım Ailemden Internet hakkında hiçbir sır saklamayacağım 14Çevremdekilere bilgisayar ve Internet konusunda destek vererek, onların da bu konuda bilgi sahibi olmalarına yardım edeceğim 15Bilgisayarımı korumak amacıyla, tanıdığım birinden bile olsa ödünç aldığım bir CD’yi, Internet’ten bir şey indirdiğim dosyayı veya herhangi bir şeyi virüs taramasından geçireceğim 16Ailem bana bir internete kötü bir durumla karşılaştığımda tepki göstermemek üzere söz verdiBu nedenle internete kötü bir şeyle karşılaştığımda,aileme kesinlikle bildireceğimŞunu da belirtmeliyim ki başkalarının yaptığı kötü şeyler benim hatam değildir Bu kurallara uymaya söz veriyorum (İmzalayan çocuk) Çocuğuma, bu kurallara uyulması hususunda yardım edeceğime ve çocuğum internete kötü bir durumla karşılaşırsa, olayı anlattığında aşırı tepki göstermeyeceğime söz veriyorum (İmzalayan ebeveyn) |
|