![]() |
Felsefe-Gerçek Birey:Sokrates/Osho |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Gerçek Birey:Sokrates/OshoSokrates kendi toplumu tarafından cezalandırılmıştı ![]() ![]() Ona zehir verilmişti ![]() ![]() Güneş doğuyordu: Zaman gelmişti ![]() Sokrates adama sordu, “Zaman geçiyor, güneş doğuyor bu gecikme neden?” Adam, ölecek olan birisinin kendi ölüm zamanı hakkında bu kadar titiz olabilmesine inanamadı ![]() Aslında onun bu gecikme için müteşekkir olması gerekirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Tembellik yapma, hadi, zehri getir,” dedi ![]() Sokrates’e zehri veren adam, “Niçin bu kadar heyecanlısın? Yüzünde öyle bir ışıltı görüyorum ki gözlerinde öyle bir merak görüyorum ki ![]() ![]() Sokrates “Bu bilmek istediğim bir şey ![]() ![]() ![]() ![]() Artık ölümü tatmak istiyorum ![]() ![]() Kendini seven adam budur ![]() Ölüm sorumluluğunu dahi almıştır çünkü mahkemenin ona karşı herhangi bir şeyi yoktu; bu sadece toplumsal bir önyargıydı, Sokrates’in zekâsının muazzam uçuşlarını anlayamayan sıradan insanların önyargısıydı ![]() ![]() Onun tarafından öne sürülen tek bir iddiayı dahi yanıtlayamadılar ![]() ![]() ![]() İnsanlar bu adamın tehlikeli olduğuna, ona zehir verilmesi gerektiğine karar verdiler ![]() Onun yanlışı neydi? Onun yanlışı şuydu; “O, gençlerimizi asi yapıyor, o gençlerimizi şüpheci yapıyor, o gençlerimizi yabancılaştırıyor, o eski kuşakla genç kuşak arasında bir uçurum yaratıyor ![]() ![]() Ancak hâkimler sıradan insanlardan biraz daha iyiler ![]() ![]() Ya da şayet Atina’da kalmak istersen o zaman konuşmayı bırak, sessiz kal ![]() ![]() ![]() Sokrates ne yaptı? “Zehri yarın ya da bugün almaya hazırım, zehir ne zaman hazırsa, ama hakikati söylemekten vazgeçemem ![]() ![]() Ve Atina’yı sadece hayatımı kurtarmak için terk edemem çünkü o zaman kendimi ölümden korkmuş, ölümden kaçmış, ölümün sorumluluğunu alamamış güçsüz birisi olarak hissedeceğim ![]() Ben kendi düşünceme, hislerime, varlığıma göre yaşadım; bu şekilde de ölmek isterim ![]() “Ve suçlu hissetmeyin ![]() Kimse benim ölümümden sorumlu değildir, sorumlu benim ![]() Bunun olacağını biliyordum çünkü yalanlara, dolanlara, yanılsamalara dayanarak yaşayan bir toplumda hakikatten bahsetmek ölmeyi istemektir ![]() ![]() Eğer bundan sorumlu olan birisi varsa benim ![]() ![]() ![]() Ölürken bir bireyim ![]() ![]() Haysiyet budur ![]() Bütünlük budur ![]() Bir insanoğlu böyle olmalıdır ![]() Ve şayet tüm dünya bu adam gibi insanlarla dolu olsaydı bu dünyayı öylesine güzelleştirebilirdik, öylesine mutlu kılabilirdik, öylesine her şeyle zenginleştirebilirdik ki… Ancak birey kayıptır, o nedenle sen kendi sorumluluğunu almak zorundasın ![]() ![]() Kendin ol, sadece kendin, basitçe kendin ![]() Ve hatırla, basitçe kendin olduğunu ilan ederken çok büyük bir risk alıyorsun ![]() ![]() Bunun riskli olduğunu gayet iyi bilerek kendinin bir birey olduğunu ilan ediyorsun ![]() ![]() ![]() Ne kadar tehlikeli yaşarsan o kadar çok yaşarsın ![]() ![]() Bir dilenci haline bile gelsen, varlığın bir imparatorunkinden çok daha haysiyetli olacaktır ![]() * Osho |
![]() |
![]() |
|