Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlam, dili, kullanımı, sözcükte, türk

Sözcükte Anlam Türk Dili Ve Kullanımı

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sözcükte Anlam Türk Dili Ve Kullanımı

Sözcükte Anlam Türk Dili ve Kullanımı

A BU KONUYLA ŞUNLARI KAVRAMANIZ GEREKİR:

• Sözcüklerin bir tek anlamla sınırlı olmadığını

• Sözcüklerin cümlelerde farklı anlamlar yük-lenebileceğini

• Sözcüklerin anlamını, kullanıldığı cümlenin belirlediğini

• Sözcüklerin gerçek, mecaz ve terim anlamını birbirinden ayırabilmeyi

• Deyimlerle ikilemelerin anlam özelliklerini

• Yansıma sözcüklerin nasıl türetildiğini

• Eş anlamlılık, yakın anlamlılık, karşıt anlamlılık ve sesteşlik gibi kavramların ne anlama geldiğini

• Somut ve soyut anlamlı sözcükleri ayırmayı

B KONUYLA İLGİLİ SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Bu konudaki sınav sorularının amacı, söz-cüklerin ya da sözcük gruplarının (deyim, ikileme vb) cümlede kazandığı anlamı, öğrencilerin bilip bilmediğini ölçmektir

Sözcük dağarcığımızı geliştirmenin tek bir yolu vardır, o da sözlük eşliğinde okumak-tır Okurken anlamını bilmediğimiz bir sözcük veya deyimle karşılaşınca, sözlüğe başvurup o sözcük veya deyimin anlamını öğrenmemiz gerekir Böyle davranırsak konuyu kökünden çözmüş oluruz

C BU KONUNUN SINAVLARDAKİ YERİ:

Sözcükte anlam konusundan her sınavda mutlaka soru çıkmaktadır (Konuyla ilgili soru sayısı 3-6 arasında değişmektedir) Ayrıca cümlede anlam ve paragrafta anlam konularını yakından ilgilendirmesi,bu konunun önemini artırmaktadır

SÖZCÜKTE ANLAM:

Sözcük, dilin anlamlı en küçük parçasıdır Söz-cükler varlıkların, durum ve olayların dildeki karşılıkla-rıdır Asıl işlevi toplumdaki anlaşmayı sağlamak olan dil, bu görevini ancak sözcükler aracılığıyla gerçek-leştirebilir Duygu ve düşünceler, sözcüklerin belli kurallara göre dizilişlerinden oluşan cümleler vasıta-sıyla dışa yansıtılır

Sözcükler,değişik cümlelerde farklı anlamlar ka-zanabilir Sözcüklerin anlamını kullanıldığı cümle

belirler

Sözcüklerin belirttiği anlamlar ikiye ayrılır: ger-çek anlam, mecaz (değişmece) anlam

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com