Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
obrukların, oluşur, özellikleriobruklar

Obrukların Özellikleri-Obruklar Nasıl Oluşur?

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

obruk nedir - obruk platoları - obruklar nasıl oluşur - obrukların özellikleri

Obruk : Baca veya kuyu şeklinde, keskin köşeli, derin çukurluklara obruk denir Derinliği 250-300 m’yi bulabilen obrukların bazılarının tabanında göl bulunurTürkiye’de iç anadolu’nun güneyinde ve toroslar’da yaygın olarak obruklar görülür İçel’deki cennet-cehennem mağaraları ve konya’daki kızören obruğu ülkemizdeki en güzel örneklerdir

Obrukların Özellikleri

- Çoğunlukla yer kabuğunun aniden çökmesiyle ortaya çıkan bir görüntüdür

- Kireçtaşlarında bulunan yeraltı nehirlerinin veya aktif mağara tavanlarının çökmesi sonucu oluşurlar

- Yeraltı sularının aşındırdığı toprak katmanı aniden ve gürültüyle çöker

- Ortaya çıkansa baca ya da kuyu görüntüsü veren derin çukurlardır

Obruk- Yeraltı sularının bilinçsizce kullanımı bu çukurların oluşumunu hızlandırır

- Çukurların içi daha sonra yeraltı sularıyla dolarak büyük göller meydana getirirler

- Mesela filmlerde Tarzan’ın sarmaşıklarla üzerinden uçtuğu o göl de bir obruk örneğidir

- Mersin’deki cennet cehennem mağaraları da birer obruk örneğidir

- Obrukların diğer bir özelliği de suları yazın ilk aylarında koyu lacivert ve yeşil olmasına rağmen, rengi yaz ilerledikçe çivit mavisini dönüşür ve berrak bir renk alır

- Türkiye’de obruklar daha çok Konya bölgesinde yer alırlar

- Tarlayı eken adam, sabah kalktığında yerinde kocaman bir çukur bulabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com