Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boylam, meridyen, meridyenlerin, nelerdir, özellikleri

Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir Meridyen ( Boylam ) Meridyen

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir Meridyen ( Boylam ) Meridyen

Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir MERİDYEN ( BOYLAM ) Meridyenl

MERİDYEN (BOYLAM)

Bir kutuptan diğer kutba ulaşan, paralelleri dik açıyla kesen hayali yarım çemberlere meridyen denir

Meridyenlerin, Başlangıç meridyenine (Greenwich) olan uzaklığının açı cinsinden değerine ise boylam denir

Meridyen ve boylam birbirlerinin yerine kullanılırlar

Meridyenlerin Özellikleri

1 Başlangıç meridyeninin 180 doğusunda, 180 de batısında olmak üzere, toplam 360 meridyen vardır

2 Başlangıç meridyeni İngiltere’nin başkentindeki Greenwich istasyonundan geçen meridyendir

3 İki meridyen arası uzaklığa bir boylam derecesi denir Koordinatlarla bir yeri daha iyi belirleyebilmek için, her meridyen derecesi 60 dakikaya, her dakika 60 saniyeye bölünmüştür

4 Ekvator üzerinde iki meridyen arası uzaklık 111 km dir Kutuplara doğru gidildikçe bu uzaklık azalır Türkiye üzerinde ise iki meridyen arası uzaklık, yaklaşık olarak 85 - 86 km dir

5 Bütün meridyenlerin boyları birbirine eşittir

6 Aynı meridyen üzerinde bulunan bütün noktaların (Güneş karşısından aynı anda geçtiklerinden) yerel saatleri aynıdır

7 Meridyen dereceleri Greenwich’ten doğuya ve batıya gidildikçe büyür

8 Meridyenler kuzey - güney doğrultusunda uzanır

9 Bütün meridyenler kutuplarda birleşirler

10 Meridyenler bir paralel boyunca birbirlerinden eşit uzaklıkta bulunurlar

11 Ardışık iki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır

Boylamın Etkileri

Boylamın Dünya üzerindeki en belirgin etkisi, yerel saat farklarını oluşturmaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com