Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
, bilgiler, hakkında, mağma

Mağma Nedir – Mağma Hakkında Bilgiler

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Magma yer kabuğunun altında bulunan sıcak ve sıvı katmana mağma denir
Litosfer’in hemen altında bulunan manto bölümü astenosfer (ateşküre) adını alır Astenosfer yaklaşık 100 km kalınlıktadır ve kısmen ergimiş kayalardan oluşur Manto katmanının sıcaklığı çekirdeğe yakın yerlerde 40000C ile astenosferin üst bölümünde 10000C arasında değişir Üst manto 700 km alt manto ise 2900 km’ye kadar derindir Manto hareketlidir, ancak çok sıcak olduğundan hareketini çok yavaş sürdürür Büyük oranda demir, kalsiyum ve magnezyum içerir
Magma: Magma, ergimiş durumdaki değişik mineraller ve bazı mineral kristallerinde oluşan lapa benzeri, yoğun bir sıvıdırKıvamı, su ve buz kristalleri içeren yarı erimiş durumdaki kar gibidir Bilim adamları, magmanın büyük çoğunluğunun astenosferde bulunmakla birlikte bir bölümünün de alt mantonun bazı bölgelerinde geldiğini düşünüyorlar
Magma Yükselişi: Astenosferdeki magma, ancak yeterince büyük bir “kabarcık”oluşturacak biçimde biriktiği zaman litosfere doğru yükselirMagmanın yükselmesine yol açan süreç, bozuk bir musluktan suyun damlamasına(ancak ters yönde) benzerBozuk bir muslukta su sürekli biçimde musluğun ağzında birikir fakat damla halinde düşmesi ancak yeterli ağırlığa ulaşması ile gerçekleşirMagma da yeraltında yeterli derecede biriktiğinde ve yoğunluğu çevresindeki kaya kütlelerinden daha düşük olduğunda yukarı doğru çıkmaya başlarÇoğu yanardağın altında (yerkabuğunun içinde ya da altında) magmanın biriktiği bir magma odası vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com