Cinsel Kimlik Bozuklukları |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cinsel Kimlik BozukluklarıBazı entelektüellerin pedofil (küçük kız ve erkek çocuklara yönelik cinsel davranışlarda bulunan ve çocuklarla cinsel ilişkiden haz duyan kişilere verilen ad) eğilim ve yaşam biçimini, cinsel tercih olarak kabul etme gafletinde bulunduğu günümüz dünyasında böyle bir başlıkla yazı yazmanın ince buz üstünde yürümeye benzediğini söylemeliyim Bununla beraber, bu konudaki ebeveyn endişelerinin toplumumuzdaki yansımalarının gün be gün arttığının da farkındayım Özellikle cinsel kimlikle ilgili sorunların, cinsel sapkınlıklarla karıştırılmaya başlanması ve ergenlik dönemindeki bazı geçici aşırılıkların gençlerimizi damgalamaya kadar gittiği düşünülürse, bu konu ile ilgili düşünce ve bilgilerimizi gözden geçirmemizin gerekliliği anlaşılabilir Çoğumuz, küçük yaşlardan itibaren cinsel kimliğimizle ilgili net cevaplar veririz Bazı insanlar için ise bu soru çocukluktan itibaren, zordur Söylenmesi gereken ile hissedilen arasında fark olduğundan; yaşam onlar için çok daha zor olur Cinsel kimlik bozukluğu dendiğinde anlatılmak istenen kendi cinsiyetinden memnun olmayan ve karşı cinsiyetten olmak isteyen insanların yaşadığı durumdur Doğuştan çift cinsiyeti olanlara bu bozukluk teşhisi konmaz Cinsel sapkınlıklar da bu bozukluk içinde değildir Temel nokta, kişinin kendini olduğu cinste değil de, karşı cinsten biri olarak hissetmesidir Bu duygu ve düşünceyi taşıyan kişilerin bir bölümü ameliyatla cinsiyetini değiştirmeyi de düşünebilir Cinsel kimlik bozukluğu yaşayan çocuklar; kendilerini karşı cinsten biri gibi görebilirler Bu durumdan rahatsız olmazlar ama aile ve çevre baskısından dolayı sıkıntı yaşarlar Kendi cinslerinin gerektirdiği rol davranışını reddedebilirler Mesela, cinsine uygun kıyafetleri giymek istemeyebilirler Genelde bu bozukluk okul öncesi yaşlarda ortaya çıkar Zaten, cinsel kimlik bozukluğundan söz edilebilmesi için, belirtilerin ergenlik döneminden önce ortaya çıkması beklenir Ergenlik dönemindeki bazı eğilim ve davranışların; yetişkinlerin benzer davranışlarından, farklı olarak ele alınması gerekmektedir Örneğin, bir yetişkinin eşcinsel olduğunu işaret eden davranışları ve tercihi; söz konusu bir ergen olduğunda geçerli olmaz Ergenlikte aileden kopmalar, uzaklaşmalar başlar Ailenin yerini arkadaşlar alır Ergenliğin başında erkek çocuklar kızlardan kaçarken; kızlar erkek çocuklara yakınlaşmaya başlar Arkadaşlık ilişkileri ergen için her şeyden daha önemli olur Erkek ergenler için; kendi cinslerinden olan arkadaşlarıyla oluşturdukları grup bir sığınak haline gelir Erkek arkadaş grubu; arkadaşların kimliğinden ziyade, arkadaşlık duygusunun yarattığı geçici bir kaledir Bu kaçış, bazı cinsel eğilim veya deneyimlerle sonlanabilir Kişi bunlara dayanarak, cinsel kimliği ve tercihi ile ilgili zamansız kararlar verirse, delikanlılık döneminde önemli bir çelişki yaşayabilir Ergenlik yaşamın en ciddi duygusal ve sosyal sorunlarının yaşandığı gelişim dönemidir Bu dönemde, yaşadıkları veya düşündükleri yüzünden eşcinsel olduğuna inanan genç, ilerleyen yıllarda bu kararı ile ilgili ciddi bir çatışma yaşayabilir Eşcinsel dürtü ve eğilimleri delikanlılık çağı boyunca azalmalar göstereceğinden ve nihayetinde yok olacağından; geçmişte yaşadıkları ve verdiği karardan dolayı içine düşeceği çıkmaz, gencin yaşamını tehdit edecek güçtedir Kuşkusuz gelişimsel özelliklerin yanında daha pek çok sosyokültürel ve duygusal etken gencin cinsel eğilim ve tercihlerini etkileme gücü taşımaktadır Öncelikle aileye ve eğitim kurumuna düşen, bu önemli süreçte, doğru bilgi ve anlayışla genç insana eşlik etmektir Psikolog Ayla Kahraman |
10-10-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cinsel Kimlik Bozukluklarıküçükkenkendimi erkek çocukları gibi sanırdım bisiklet sürer,ağaçlara tırmanır,misket oynardımkarate,judo,tekvando bile yapardımama ergenliğe girince,gövdem bana ihanet etmeye başladı!! hareketlerim eskisi kadar dengeli olamıyordu!!bi keztekvando yaparkenağabeyime bi döner tekme atmak istedim de bi ayağımı süratle kaldırınca,diğer ayağım da birlikte havalandıyere nasıl düştüğümü sormayınaylarca oturamadım yaşım onüç filandı sanırım sonra birlikte oynadığım erkek arkadaşlarım tuhaf davranmaya başladılar!! bu iğrençti işin kötüsü artık birine kafa tuttuğumda,kendime korkmaya başlamıştım yani misal,bi tekme savurduğumdaonun bana karşılık vermesinden ürker olmuştum!! GünBatımı,bakınız bana okuduğum bu konu ile neleri hatırlattınız teşekkürler |
10-10-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cinsel Kimlik Bozukluklarıbenim de lise çağlarında tanıdığım biri vardı böyleherkes kız olduğunu söylüyordu ama o erkek kıyafetleri içerisinde dolaşıyorerkeksi tavırlar sergiliyordu işin garibi bir kız arkadaşı bile vardışaşıyordum o kız onun nasıl biri olduğunu nasıl anlamaz diyesonra ne oldu ona bilmiyorum başka bir şehre taşındıklarını duymuştum en sonama yazıda olduğu gibi böyle tavırlar içerisinde olanlar var maalesefbelki iyi bir destekle(tedaviyle) yaşamlarını olması gerektiği doğrulağa getirebilirler paylaşım için teşekkürler Günbatımı |
|