Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beynafiz, erzurumlu, kotan, nafiz

Erzurumlu Nafiz Bey(Nafiz Kotan)

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erzurumlu Nafiz Bey(Nafiz Kotan)

Nafiz Kotan

(1885 - 1946)

Nafiz Bey 1885 yılında Erzurum’da doğdu Babası Hacı Ahmet Bey, annesi Esma Hanımdı 1903 yılında Makbule Hanım ile evlendi, beş çocukları oldu 1913 te ailesiyle İstanbul’a yerleşti Birinci Dünya Savaşı sırasında Nafiz Kotan Beyin ordumuza bağış yaparak iki uçak armağan etmiştir 2 Tayyare Bölüğünde görevlendirilen “BREGUET XIV B” modeli bu uçaklar 21 Mayıs 1922 tarihinde Akşehir Cephe Komutanlığına gönderildi Uçaklar “Erzurumlu Nafiz” ve “174 Alay” isimleri ile adlandırılmışlardır

Nafiz Kotan ayrıca kendi parasıyla 4 uçak almıştır Bu uçaklar İtalyan tasarımcı Celestino Rosatelli tarafından tasarlanmış, FİAT tarafından üretilmiş, 1918 yılından itibaren hizmete girmiş olan iki kişilik keşif uçaklarıydı (FİAT R2) Yokluktan ordumuz uçakları bombardıman için dahi kullanmıştır Ordu bu uçakları Nafiz-l, Nafiz-2, Nafiz-3, Nafiz-4 olarak adlandırmıştır Yapılan gizli toplantılar sonucunda Atatürk ile Nafiz Kotan bu uçakların İstanbul ve İnebolu üzerinden gizlice uçurularak Anadolu’ya getirilmesine karar verdiler Ancak o dönemin şartlarında uçaklar uzun mesafe uçamadıkları için, Bolu civarında bir ara alan yapılması ihtiyacı doğmuştu Bu iş için Üsteğmen Sıtkı (Tanınan) ile makinist Ferit Beyler görevlendirildi Bu iki gizli görevli, Bolu’ da görevlerini icra ettikten soma ilk uçak yola çıktı Bir İtalyan pilot tarafından gizlice İstanbul’dan havalanan uçak İnebolu üzerinden Bolu’ya getirildi Uçak iniş sırasında Bolu’ da arızalandı Yokluklar ve imkânsızlıklar içerisinde ve düşman hatları gerisinde bu uçak için fazla bir şey yapılamadı İkinci uçak elverişsiz hava şartları dolayısı ile 10 gün gecikme ile Bolu’ya vardı Bu uçağında deneme uçuşu sonunda, iniş takımı ve pervanesi hasar gördü

Diğer iki uçağı daha güvenli bir yere sevk edilmesine karar verildi ve karayolu ile Polatlı’ya nakledilen uçaklar için yedek parça siparişi verildi Parçaların gelmesinden soma makinist Ferit uçakları tamir etti ve orduya teslim etti Bu iki uçak 1921 yılının Haziran ayında Birinci Tayyare bölüğünde tekrar hizmete başladılar Her iki uçak da Sakarya Meydan Muharebesinde görev almış, biri Sakarya savaşı sırasında 18 Ağustos 1921 yanarak düşmüş ve mürettebatı şehit olmuştur Diğeri ise İstiklal Savaşımızın devamı sırasında kaybedilmiştir

Bu bağışlar ile ilgili olarak Atatürk, İsmet İnönü, TBMMeclisi Başkanları tarafından Nafiz Beye gönderilmiş olan telgraflar:

Mahreci : Ankara

Numarası: 5406

Kelime : 20

İnebolu’da Erzurumlu Nafiz Beyefendi’ye

Hamiyyet-i vataniyeniz şayanı şükrandır Telgrafınız yarın Meclis’te alenen okunacaktır efendim

1112336
Büyük Millet Meclisi Reisi

Mustafa Kemal

Mahreci : Garp Cephesi

Numarası: 6

Kelime: 40

İnebolu’da Tüccardan Erzurumlu Nafiz Beyefendi’ye

Orduya ihda buyuruları tayyare bugün Eskişehir’e vasıl olmuştur İnşallah eser-i himmetiniz büyük muzafferiyetlerin kazanılmasına…

Bilhassa takdim-i tebrikât ve teşekkürat ederim Efendim

1 Temmuz 337
Garp Cephesi Kumandanı

İsmet

Kelime : 17

Ankara’da Tüccaran-ı Mûtebereden Erzurumlu Nafiz Beyefendi’ye

Bilmukabele arz-ı tebrikât eder ve istihlâs-ı vatan yolundaki mücahedemize hidamat-ı bergüzidelerinden dolayı teşekküratımı tekrar eylerim 77 Haziran 337
Garp Cephesi Kumandanı

İsmet

BMM Riyaseti

Ankara

Baş Kitabet Kalemi

12/5/337

270/557

Tüccardan Erzurumlu Nafiz Bey’e

Ordu-yu Millî’ye bu kene de bir ikinci tayyare ihdası suretiyle ibraz buyurulan hamiyetten Meclis heyet-i umumiyesi haberdar edilmiştir

Beyan-ı teşekkür olunur Efendim
Büyük Millet Meclisi Sanisi

Adnan

Aındığı Mah Ankara

Tarihi: 2/2/3

Saat: 420

Mahreci : BM Meclisi

Numarası: 78

Kelime : 20

İnebolu’da Erzurumlu Hacı Ahmedzade Nafiz Bey’e

Orduya hediye buyurulan tayyarelerden dolayı Büyük Millet Meclisi n¤¤¤¤¤ beyan-ı teşekkür ederim Efendim 2/2/37
Büyük Millet Meclisi

Reis Vekili

Hasan Fehmi

Alındığı

Tarih: 19

Numarası: 871

Saat: 105

Kelime : 80

Ankara’da Erzurumlu Nafiz Beyefendi’ye

Orduya ihda buyurulan ve nam-ı âlilerine izafe edilen tayyare 13/5/37 tarihinde uçmuş ve Aksu’da bulunan düşman üzerine bombalar atmıştır Ahiren Aksu’daki muhbirimizden alınan malûmattan tayyaremiz tarafından atılan bombalardan biri nakliye kollarına tesadüfünde yirmi mekkâri hayvanı telef ve mecruh olmuş ve diğer bir bomba da Seyid Alaşehir köyünde düşman piyade bölüğü üzerine düştüğü bildirilmiştir Pek kıymattar bir hediyyeniz olan tayyare ile ilk vazifeyi kemal-i muvaffakiyetle ifa edenler tayyareci Vahid ve Basri efendiler olduğunu cevaben ihtiramatıma terdifen arz eylerim Efendim

18/Mayıs/37
Garp Cephesi Komutanı

İsmet

Nafiz Bey’in uçak bağışı dışında orduya yaptığı diğer yardımlar da vardır Bu yardımlardan birisi de orduya 203 arka çantası armağanıdır Bu armağan üzerine kendisine çekilen telgraf aşağıdadır:

Kastamonu Ve Havalisi Kumandanlığı

Kastamonu

16437

Şube

4

Adet

2948

İnebolu ‘da Tüccar Erzurumlu Nafiz Bey ‘e

Dava-yı millî uğrunda mücadele-i vataniyede bulunan orduya şimdiye kadar gösterdiğiniz asar-ı hamiyet ve fedakâriye zamimeten bu kene de kolordu efradı için ihda buyurduğunuz ikiyüzüç arka çantası vü’rud ederek efrada tevzi edilmiş olmakla memleketin böyle buhranlı bir zamanında vazife-i vataniye ve hüsn-ü insaniyetin emsalinize faik bir surette ibzalinden dolayı teşekkür olunur Efendim
Kastamonu Ve

Havalisi Kumandanı

Erzurumlu Nafiz Bey’in, bu yardımlar dışında orduya doğrudan maddi yardımları da bulunmaktadırZafer sonrası Ankara’nın imarına önemli katkıları olmuştur 1946 yılında öldü

[size="2"]

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com