Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hayvan, korunma, saldırılarından, vahşi

Vahşi Hayvan Saldırılarından Korunma

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

VAHŞİ HAYVAN SALDIRILARINDAN KORUNMA

Aslında izcilere pek de lâzım olmayan bir konu bu ama yine de değinmekte fayda var Lâzım değil çünkü and ve türeyi yaşayan bir izci bu saldırılardan korunmuş olur

Lâzım değil, çünkü insafsız avcılar sayesinde yurdumuzda vahşi hayvanların nesli tükenmek üzere

İnsan denen ama sadece dış görünüşü insan olan bazılarımız yüzünden hayvanat bahçelerine koyacak hayvan bile bulamaz olmuşuz Bu güne kadar benimle beraber kampa gelen izcilerimizden hiç biri, pek çok kez karşılaşmış olmamıza rağmen vahşi hayvan saldırısına uğramadı Çünkü onlar vahşi hayvanlarla ilgili bütün bilgilerle donanmışlardı

Ender olarak kalabilmiş bazı hayvanlar, olur da karşınıza çıkarsa onlara karşı nasıl davranmanız gerektiğini anlatmak istiyoruz

"1SEVGİ"

Vahşi hayvan saldırılarından korunmanın ilk maddesidir Sevgi,

Gerçek bir izciye hayvanların saldırmayacağını söylemiştik

Bu gün teknolojik imkânlar sayesinde hayvanların, insanların duygularını bilmek gibi özellikleri olduğunu anlamış durumdayız

Bu günkü teknoloji ile yapılan bir deneyden bahsetmek istiyorum

Deney odasına bir sarmaşığı koyuyorlar ve iki insan seçiyorlar İnsanlardan biri odaya her girişinde çiçeğe hakaret ediyor, hırpalıyor ve yapraklarını yoluyor Diğer insan ise her girdiği zaman çiçeğe güzel kelimeler sarf ediyor, onu sevdiğini söylüyor, yapraklarını siliyor ve ona bakım yapıp su veriyor

On beş gün sonra odaya özel bir kamera yerleştirerek çekimler başlıyor

Kötü adam içeri girince sarmaşığın milimetrik de olsa ondan kaçmaya, uzaklaşmaya çalıştığı görülüyor

İyi adam içeri girdiğinde ise sarmaşık ona doğru yaklaşıyor

Pekiyi çiçekler bile bunu anlayabiliyorsa hayvanlar neden anlamasın

Şurası bir gerçek ki hayvanlar insanların kendileri hakkındaki düşüncelerini hissedebiliyorlar

Siz yaralı olduğunuz zaman, sizi seven birine saldırmayı düşünebilir misiniz?

Tabii ki düşünmezsiniz Eh bunu biz insanlar, yani yaratıkların en acımasızı bile yapmazken hayvanlar neden yapsın

İzci and ve türesini hayat felsefesi haline getirenler, hayvanların kendilerine saldırmayacağından emin olabilirler Çünkü onlar izci türesinin “İzci, bitki ve hayvanları, sever ve korur” Maddesini hayat tarzı olarak benimsemişlerdir

Siz severseniz, sevilirsiniz Zarar görmezsiniz Tabii bu söylediğimiz insanların hayvanlara karşı olan sevgisidir

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-07-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

ilkolarak avcılar tarafından doğadaki yabani hayvanların yok edildiği fikrine katılmıyorumÇünkü türkiyede son yıllarda avlanmanın tamamne yasaklandığı ve gerçektende türlerin korunmasına yönelik avlanmanın hiç yapılmadığı pek çok doğal park varAma gelin görün ki 10 senede buradaki korunan türlerin sayısı artmamış bilakis azalmıştırBu ilginç bir durumdurAma zaten türlerin korunmasını avlanmanın yasaklanması ile sağlamakta işi çok hafife almaktırBenim köyümün çevresinde bir bölgede avlanmak yasaktır ve gerçekten herkes bu kurala uyarO bölgeye amaç ne olursa olsun girmezİlaveten her yıl buraya 10 000 civarında sülün bırakılır
Eğer bu tez doğru olsaydı bizim bölgemizde sülünler cirit atıyor olmalıydıOysa ben bu yaşa geldim daha bir tane bile göremedimBuna özel tele objektifli ve sırf bu işler için aldığım fotoğraf makinamla yaptığım gözlemler de dahilBu sadece bir örnek gezdiğim çok yerde de bununla karşılaştım
Peki ne oluyor ozaman:
Avlanma birden fazla tür üzerinde yürütülen bir faaliyettir ve zararlı yırtıcı türleri baskıda tutarTamamen yasaklandığında ise yırtıcı ve zararlı türler bu defa asıl korunan türleri baskı altına alır ve üreme faaliyetlerini sınırlarlarBu gün ülkemizin genelinde bir yabani domuz ve kurt sorunu vardır ki işte bu mesele bu işi bu hale getirmiştirHa keza çok hızlı bir şekilde sayıları artan tilkileride bu guruba dahil edebiliriz
yasaklar devam ettiği sürecede bu sıkıntılar büyüyecekTabi ki bunları doğayla ve tarımla iç içe olmayanların bilmesi mümkün de değil

Asıl sorun ne ozaman:
problemin ana kaynağı vahşi hayvanların yaşam alanlarının daraltılması,bilinçsiz tarım ilacı ve gübreleme ormanların katledilmesi ve doğayı koruma adına yapılan yanlışlar ve kaçak avcılardırBu sorunlar içerisin de en düşük pay avcılarınkilerdir çoğu avcı bile değil eli silahlı doğa katilleridir
bu işin çözümü için gerkli öneriler çok uzun bir yazı olacağı için bunu ayrı bir konuya bırakmak istiyorum
Gelelim sevgi mevzuunaNe yazık ki bu bazı türler için gerekli ve işe yarar bir tez olabilirken gerçek zararlı türlerde hiç bir işe yaramazOrmanda karşılaştığımız bir ayı aç bir kurt sürüsü veya erkek bir yaban domuzuna karşı sevgi ancak başımızı derde sokacaktırZaten hiç böyle bir şeyle karşılaşmamış olanlar dona kalır ve hareket edemezlerHer türlü tehlikeye de açıktırlarBen avcıyım (bohçacı değil ) ve defalarca bu tür şeylerle karşılaştımSadece tecrübelerim kurtarabildi beniİşi sadece sevgiye bırakmış olsak şimdi ebedi istirahatgaha çekilmiştik
Sevgi açısından benim kadar kimse doğa aşığı olamazKimse de bu hayvanları benden fazla sevemezAma bu güne kadar bu sevgimin bana bir yararı olduğunu görmedeimHoş göreceğimi de sanmıyorum
konu güzeldi ve okumaya değerdiBen de bazı ilaveler yapmak zorunda kaldım kusura bakmaHer işin bir ehli vardır ve bende bu işin ehliyim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com