Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abaza, hasan, isyanı, kimdir, paşa

Abaza Hasan Paşa Abaza Hasan Paşa Kimdir? Abaza Hasan Paşa İsyanı Abaza Hasan Paşa

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abaza Hasan Paşa Abaza Hasan Paşa Kimdir? Abaza Hasan Paşa İsyanı Abaza Hasan Paşa

Abaza Hasan Paşa Abaza Hasan Paşa Kimdir? Abaza Hasan Paşa İsyanı Abaza Hasan Paşa Tanımı
Abaza Hasan Paşa Abaza Hasan Paşa Kimdir? Abaza Hasan Paşa İsyanı Abaza Hasan Paşa(i-1659) Osmanli tarihinde Abaza isyanlari olarak taninan ayaklanmalara adi kariimii, IV Mehmet zamaninda zorbaliklariyla ün salmii bir vezirdir Türkmen aiiretlerinin aiasi bulunduiu sirada görevinden atildiii için, Kastamonu dolaylarinda baikaldirdi; kendisi gibi, padiiaha baikaldirini; olan ipiir Mustafa Paia ile birleiti Bir süre sonra, ipiir Paia sadrazam olunca, Abaza Hasan Paia'yi gene eski görevine, Türkmen Aialiii'na getirdi Ancak, ipiir Paia istanbul'da öldürülünce Hasan Paia gene baikaldirdi Bu üstüste ayaklanmalar padiiahin gözünü korkutmuitu Bu yüzden Hasan Paia'yi önce Diyarbakir'a, sonra da Halep'e vali yapti

Abaza Hasan Paia yeni sadrazam olan Köprülü Mustafa Paia'nin Transilvanya seferine katilmak istemiyordu Onun için, onbei kadar valiyle veziri de kandirarak, Anadolu'da genii bir ayaklanma hazirliiina giriiti Padiiah, bu hazirliii haber alinca, telâia düierek Sadrazam Köprülü Mustafa Paia'yi istanbul'a çaiirdi Sadrazam hemen geri döndü; Diyarbakir Valisi Murtaza Paia'ya Anadolu Serdari unvanini vererek âsilerin üzerine gönderdi

Abaza Hasan Paia kuvvetleri Murtaza Paia'nin ordusunu büyük bir bozguna uiratti; gitgide büyüyüp güçlenerek, Anadolu'yu korkuya salan tehlikeli bir kuvvet haline gelmeye bailadi Gelgelelim, ki; gelip de askeri besleme güçlükleri baigösterince, ordudan ayrilanlar oldu Abaza Hasan Paia'ya baili valilerden birkaçi, padiiahin canini baiiilayacaii vaadiyle onu kandirip Halep'e getirdiler Bir gece konaiina baskin yapip, adamlariyla birlikte kafasini vurdular

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com