Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dinler, tarihi, teizm

Dinler Tarihi Teizm

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dinler Tarihi Teizm

Teizm
Dinler Tarihi Teizm
Bu anlayışa göre Tanrı yaratıcıdır, oluşun kaynağı ve koruyucusudur Tanrı güç, gerçeklik ve değer bakımından en yüksek varlıktır Ezeli ve ebedi olan salt akıl ve iyilik olan yüce bir iradedir Teistler Tanrı'nın varlığını bazı kanıtlarla temellendirmeye çalışmışlardır

Ontolojik Kanıt

Tanrı kavramından Tanrı'nın varlığını çıkartmaktır Bu kanıtlama, Ortaçağ'da St Anselmus ve Yeniçağ'da Descartes tarafından geliştirilmiştir

Hudus (Varlığın ortaya çıkması) Kanıtı

Sonradan meydana gelen her şey, mantıken onu meydana getiren bir varlığa muhtaçtır Evren de zaman içinde sonradan meydana geldiğine göre, onu meydana getiren varlık Tanrı'dır Bu kanıt, ilk olarak İslâm Felsefesi'nde kelamcılar (kelam, İslâm Felsefesi'nde Tanrı'nın varlığını ve birliğini akıl ve mantık yoluyla kanıtlamak isteyen görüştür) kullanmıştır

Erdem Kanıtı

Bu kanıtı St Thomas kullanmıştır Bu kanıtlamaya göre, Evren'de var olanların bir mükemmellik sıralaması vardır Bu sıralamanın en üst katında bulunan, her şeyin en mükemmeli olan Tanrı'dır

Ahlâki Kanıt

İnsan iyilik yapmaya, kötülüklerden kaçınmaya eğilimlidir Bu bir ahlâk yasasıdır Bu yasa öğrenilmemiştir; özümüzde, vicdanımızda hazır olarak bulunur Bunu insana kazandıran Tanrı'dır

Teistler, Tanrı'nın varlığını nedensel olarak kanıtlamak isterler Her bir şeyin bir nedeni vardır Her bir neden, başka bir nedenin sonucudur Bu nedensellik zincirini sonsuza kadar götürmek, insan aklı için mümkün olmadığından, kendisi sonuç olmayan nedende durulur İşte, teizme göre ilk neden Tanrı'dır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com