Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakkında, sistemler, sistemlervücudumuzdaki, vücudumuzdaki

Vücudumuzdaki Sistemler-Vücudumuzdaki Sistemler Hakkında...

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vücudumuzdaki Sistemler-Vücudumuzdaki Sistemler Hakkında...

vücudumuzdaki sistemler-vücudumuzdaki sistemler Hakkında
vücudumuzdaki sistemler-vücudumuzdaki sistemler Hakkında

Vücudumuzda canlılığın devam etmesi için hücrelere gerekli olan maddelerin (besin ve oksijen gibi)ve hücrede yanma sonucu oluşacak atık maddelerin (karbondioksit ve besin artığı gibi) taşınması gerekirİşte hücreye gerekli olan maddelerin iletilmesi ve oluşan atıkların gerekli yerlere taşınmasını sağlayan sisteme DOLAŞIM SİSTEMİ denir
İnsanda kan dolaşımı büyük ve küçük kan dolaşımı diye ikiye ayrılır:

BÜYÜK KAN DOLAŞIMI:
Kalbin sol karıncığından pompalanan temiz kanın aort atar damarı (aort kalpten çıkıp tüm vücuda temiz kanın iletimini sağlayan en büyük atar damarımızdır)ile doku ve organlara dağılıp, kirlendikten sonra alt ve üst ana toplar damar ile kalbin sol kulakçığına dönmesine BÜYÜK KAN DOLAŞIMI denir
KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI:
Kalp ile akciğer arasındaki dolaşıma denirAmaç, karbondioksitçe zengin olan kanı oksijence zenginleştirmek yani temizlemektirKalbin sol karıncığından pompalanan kirli kanın, akciğer atar damarı ile akciğerlere gidip temizlenmesi ve temizlendikten sonra akciğer toplar damarı ile kalbin sol kulakçığına dönmesine KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI denir

LENF DOLAŞIMI
Lenf dolaşımı , kan dolaşımına yardımcı bir dolaşım sistemidirBu sistem lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşurLenf damarları içindeki akıcı maddeye lenf denirLenf damarları kandan hücreler arasına sızan maddeleri toplayarak yeniden kana kazandırırLenf düğümleri ise vücudu hastalıklara karşı korumakla görevlidir
KAN GRUPLARI VE KAN ALIŞ-VERİŞİ
İnsanlarda dört farklı kan grubu bulunmaktadırBu kan grupları : A , B , AB ve 0 olarak adlandırılır Kan alış verişi aynı kan grupları arasında gerçekleşirKan alış-verişinde kan gruplarının yanı sıra Rh faktörü de önemlidirBu faktör ,ilk defa Rhesus (Resus) maymununda keşfedilen bir kan grubu sistemidirAlyuvarlarında Rh faktörü bulunan kan Rh(+) , Rh faktörü bulunmayan ise Rh(-)olarak adlandırılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com