Meyvelerle İlgili Gerçekler! |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyvelerle İlgili Gerçekler!Meyveler vitamin deposu, doğal masum besinle olabilirler Ancak dikkat! Hedefiniz yağ azaltmaksa, meyvenin içeriğindeki şeker, bu planınıza engel olabilir Tamamen yasaklanmış olmasalar da diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda var Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz içerir Dolayısıyla meyve tüketimi vücut yağlarını yakmanıza engel teşkil edebilir Vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz Furuktozon öncelikle karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir Meyvenin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur Eğer karaciğer glikojen ile dolu ise, gelen furuktozu glikoza değil, yağa dönüştürür Siz siz olun, her zaman taze ürünleri tercih edin İşlenmiş, paketlenmiş ya da konservelenmiş ürünleri satın almamaya özen gösterin İşlenmiş ürünler genellikle daha çok şekerle doyuma ulaşmıştır ve tıpkı meyve suları gibi, uzak durulması gereken ürünlerin başında gelir GLİSEMİK ENDEKS NEDİR ? Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir Farklı gıdalar yemek sonrasında kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik etkilere sahiptirler GLİSEMİK ENDEKSE GÖRE DİYETTE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Meyve seçiminde kullanabileceğiniz en iyi referans “glisemik endeks” değerleridir Bir meyvenin gilisemik endeksi ne kadar düşükse diyetinizde o kadar yer verebilirsiniz Glisemik endeksi düşük gıdaların seviyesi 55 ve altıdır; spor sonrası dışında glisemik endeksi 70’i aşan meyveleri tercih etmeyin Glisemik endeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yol açarlar Glisemik İndeksi Tablosunda Meyveler BESİN GI DEĞERİ * Elma 38 * Muz 52 * Greyfurt 25 * Üzüm 46 * Kuru üzüm 56 * Kivi 58 * Mango 51 * Portakal 42 * Şeftali 42 * Hurma 103 * Karpuz 72 * Armut 38 * Ananas 66 * Çilek 40 |
|