![]() |
Anlatım Bozukluğu Cümle Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozukluğu Cümle ÖrnekleriANLAM BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI 1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar ![]() *Kulağıma eğilerek alçak sesle bir şeyler fısıldadı ![]() *Bu yol yaya yürümekle bitecek gibi değil ![]() *Onlar da beş yıldır karşılıklı mektuplaşıyorlar ![]() *Geçmişteki hatıralardan bir şikayetim yok *Ülkemizin sorunları bitmiyor ,tükenmiyor *O günleri daha henüz dün gibi hatırlıyorum *Bu gece ısı sıfırın altında eksi beş derece olacak ![]() *Gülmesinin nedeni bugün iyi bir haber almasındandır ![]() *Onunla ilk tanışmamızı unutamam ![]() *Dün gece uyurken gördüğü rüyayı anlattı ![]() ![]() *Sana söyleyeceğim bu gizli sırlarımı kimseye söyleme ![]() *Yaptıklarını kendi ağzıyla itiraf etti ![]() ![]() *Bu iş yerinde aşağı yukarı üç dört yıldan beri çalışıyorum ![]() *Sınav yaklaştıkça öğrencilerin heyecanı gittikçe artıyor ![]() *Galiba başka çaresi de yok gibi görünüyor ![]() *Yaşlı adam söz almak için oturduğu yerden ayağa kalktı ![]() *Dosyadaki mevcut belgelerden anlaşılıyor ki bu iş uzun sürecek ![]() *Artık bundan sonra oraya gitmene gerek kalmadı ![]() *İki kardeşten en küçüğü okula gitmiyordu ![]() *İşte seninle bu yüzden dolayı konuşmak istemiyorum ![]() *Niçin böyle yüksek sesle bağırıyorsun ki? *Biz onlara iki günde bir, gün aşırı giderdik ![]() *Yorulmamıza rağmen basamaklardan yukarı hızlı hızlı çıkıyorduk ![]() *Türkçede Arapça ve Farsça dillerinden gelmiş sözcükler vardır ![]() *Böyle havalarda eve bir tane bile ekmek götürmeyi unutur ![]() *Kadın küçük çocuğa yaklaşarak senden büyük ağabeyin var mı diye sordu ![]() *Yarınki toplantıda ülkenin ekonomik ve iktisadi problemleri tartışılacak ![]() 2)Sözcükleri birbiriyle karıştırma: Anlamları veya yazılışları çok benzer olan sözcüklerin karıştırılması cümlenin anlam bütünlüğünü bozar ![]() *Geri kalmışlık Türkiye'ye özel bir durum değil ![]() *Bu binalar gerçekten çok yaklaşık yapılmış ![]() *Size birazdan düğün resimlerini göstereceğim ![]() *Bir öğrenci sınıfta kalmışsa onun sınıfı geçmesini güçlendiren nedenleri araştırmak gerekir ![]() *Bizden son öğretim durumunu gösteren bir belge istedi ![]() *Vatandaşlarımız arasında din ,dil,ırk ayrıntısı yapılamaz ![]() *Bazı öğrenciler derste çok çekimserdir ![]() *Uzun saçlı bir genç geldi,kendini bize tanıştırdı ![]() *Vezüv etken bir yanardağdır ![]() *Deterjandan elleri tahrip oldu ![]() *Bu bölgenin kendine özgün gelenekleri vardır ![]() *Camdan yankılanan ışık gözlerimi kamaştırdı ![]() *Yazarın on dördüncü kitabı da yayınlandı ![]() *Çocukların birbirleriyle uygunluk içinde olmaları çok güzel ![]() *Bu iki olay arasında hiçbir ayrıcalık yok ![]() *Fiyatlar çok pahalı olduğu için satışlar çok durgun ![]() *Kar yolu kapadığı için geçit servis yolundan sağlanıyordu ![]() 3)Sözcükleri Yanlış Anlamda Kullanma: Sözcük anlamlarına uygun yerde kullanılmadığı zaman ya da yanlış anlama gelecek şekilde kullanıldığında anlatım bozukluğu doğar ![]() *Bu onların bolluğa düştükleri zaman bile savurganlık etmelerine yol açar ![]() *Şimdi size yarın yayınlanacak programlardan bazılarını hatırlatıyoruz ![]() *Bence sizin bu sınavı kaybetme şansınız hiç yok ![]() *Alınan bunca borç Türkiye'nin Avrupa'ya bağımlı olmasını sağladı ![]() *Bugün dünyanın yüz kırk ülkesinde cüzamlılar günü kutlanıyor ![]() *Bu yıl babamın yüzünden sınıfı geçtim ![]() *Annesi iyi çorap dokurdu ![]() *Ektiğin fidanlar meyveye döndü ![]() *Her türlü girişimden çekinmeyen biriydi ![]() *Aldıkları para mutluluklarına yol açtı ![]() *Cumhuriyet 1923 tarihinde ilan edildi ![]() *Ben 21 Mart 1978 yılında doğmuşum ![]() *Uzun bir ders yılı daha tamamlanmak üzere tatil iyice yanaştı ![]() *Tırnakların bir hayli büyümüş ![]() *Dünden itibaren yağmur yağıyor *Bize yapılacak her türlü baskı bizi yolumuzdan alıkoyamayacaktır ![]() *Bu gençleri azımsamak ,onların başarılı olacaklarına inanmamak doğru değil ![]() 4)Sözcüğün Yapısındaki Yanlışlık: Bir sözcük dilbilgisi kurallarına aykırı türetilirse anlatım bozukluğu doğar ![]() *Mehmet Efendi on beş yıldır bakkalcılık yapıyor ![]() *Yiyecekleri kokturmuşsun ![]() *Bölgevi sorunlar artıyor ![]() *Her şeyi pahalılandırmışsınız ![]() *Bilinçleşmenin gerçekleşmesini eğitimsağlayacaktır ![]() *Dilimizi çirkinletmeyelim ![]() *Sizce bu kişi kaçtı mı kaçtırıldı mı? 5)Yerinde Kullanılmayan Sözcük veya Öğeler: Bir sözcüğün cümlenin akışına veya anlamına uygun yerde kullanılmaması anlatım bozukluğuna yol açar ![]() *Hakan çok iyi futbolcu ama fazla topla oynuyor ![]() *Bu çocuk seneye yüksek inşaat mühendisi olacak ![]() *Eski Adana millet vekillerinden biri daha ölmüş ![]() *Günde kırk kere limonlu salatalık turşusu satan dükkana uğrardı ![]() *Cesetler çok denizde kaldığından çürümüş ![]() *Burada her Allah'ın günü kaza oluyor ![]() *Değil bir lokma ekmek bir tabak yemek yine bulamaz ![]() *Bakanımız bir hafta içinde petrol üreten ülkeleri gezecek ![]() *Ağrısız kulak delinir ![]() *Bu yemek fazla dışarıda kaldığı için bozulmuş ![]() *THY'ye ait 158 yolcunun bulunduğu uçak denize düşmüş ![]() 6)Anlamca Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması: Bir cümlede anlamca birbirine ters olan sözlerin birlikte kullanılması cümlenin anlam bütünlüğünü bozar ![]() ![]() *Hiç şüphesiz bu olaya en çok üzülen başkan olsa gerek ![]() *Şüphesiz sanatçı bu alanda çok başarılı eserler vermiş olmalı ![]() *Kesinlikle söyleyebilirim ki tedavi hastayı ayağa kaldırabilir ![]() *Gönderdiğim paketi eminim bugüne kadar almış olmalısınız ![]() *Müdür Bey bu adam için:"Çok mütevazı , burnundan kıl aldırmayan biridir ![]() ![]() *Artık kesinlikle böyle bir hataya düşmeyebilir ![]() *Okulu bitireli hemen hemen tam on yıl oldu ![]() *Elbette onunla birlikte gitmiş olabilirler ![]() 7)Deyim ve Atasözü Yanlışları: Deyimler ve atasözleri kalıplaşmış ve halk diline,kültürüne yerleşmiş kelime gruplarıdır ![]() ![]() ![]() *Babasını görünce paçaları tutuştu ![]() *Çok acıktım midem zil çalıyor ![]() *O kadar kalabalık ki çuvaldız atsan yere düşmez ![]() *Ona ayak bağı oluyor , işini çabuk bitirmesini sağlıyordu ![]() *Ona yardım et elinden geleni ardına koyma ![]() *Alma garibin ahını çıkar aheste aheste ![]() *Ev sahibi ,Ayşe Hanıma bu ne şıklık böyle deyince Ayşe Hanım üzerine alındı ![]() *Konferansta konuşmacının anlattıkları herkesin dikkatini çekmişti ![]() ![]() *Bu görüntüler karşısında saçlarım diken diken oldu ![]() *Bu konuyu onunla bir görüş o yol yolak bilen biridir ![]() 8)Gereksiz Yardımcı Eylemler Kullanma: Türkçede doğrudan fiil olarak çekimlenebilecek bir kelimenin yardımcı eylem alarak çekimlenmesi yanlıştır ![]() *Boşuna umut etme oraya gelmeyeceğim ![]() *Benden kuşku etmemelisin ![]() *Senin düşüncelerin hiçbir zaman bana etki etmez ![]() *Bu işi onun yapabileceğinden şüphe etmiyorum ![]() Not:Bu konuyu bazı kaynaklar anlatım bozukluğu olarak kabul etmez ![]() ![]() 9)Mantık Hataları: İyi ve sağlam bir cümlenin temel mantık ilkelerine uygun olması gerekir aksi taktirde anlatım bozukluğu yapılmış olur ![]() *Seninle değil şehir içinde gezmek, dünya turuna bile çıkılmaz ![]() *Önümüzdeki haftanın önemli programlarından bazılarını sizlere hatırlatmaya çalıştık ![]() *Beyin zarı iltihapları iyi tedavi edilmezse ölüme;hatta sara nöbetlerine dahi yol açabilir ![]() *Tezgahtar müşterinin aldığı oyuncağı kağıda sardı ve müşteriye verdi ![]() *Karar TBMM'nin 230'a karşı 190 oyla aldığı bir kararla kabul edildi ![]() 10)Zamir Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları: Bazı cümlelerde iyelik zamiri kullanılmadığı taktirde bir anlam belirsizliği ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() *Ehliyetini polis almış öyle mi? (kimin ehliyetini) *Bana ne söyleyeceğini biliyorum ![]() *Geleceğini ben biliyordum ![]() *Yarışmada birinci olduğuna sevindim ![]() Not:Bazen de bu belirsizlik noktalama işaretleriyle giderilir ![]() *Hırsız, çocuğu kovaladı ![]() *Genç, adama seslendi ![]() *O, soruları yapamadı ![]() 11)Karşılaştırma Hataları: Bazı cümlelerden iki farklı anlam çıkabilmektedir ![]() ![]() *Adam,politikayla karısından çok ilgileniyor ![]() *Bu kötü insanlara sizden çok kızıyorum ![]() *Sen onu benden çok aradın ![]() DİLBİLGİSİ BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI 1)Yüklem Yanlışlığından Doğan Anlatım Bozuklukları: Yüklemle ilgili yanlışlıklar, yüklemin çatı,kişi,zaman,yardımcı eylemler,ek eylemler gibi noktalarda cümleye uygunluk göstermemesi durumudur ![]() *Kahvaltıda peynir,ekmek ve çay içtik ![]() *İçkiyi az sigarayı hiç içmem ![]() *Kimin dürüst,kimin dürüst olmadığını biliyor ![]() *Suçlamaların yersiz ve doğru olmadığını söyle ![]() *Baloya güzel bir elbise ve pahalı mücevherler takarak gelmişti ![]() *Çocuklarıyla bazen çok bazen de hiç ilgilenmezdi ![]() *Sabahları erken kalkar ve sakin havada koşuyordu ![]() *Annem yemek pişiriyor biz de ona yardım ediyorduk ![]() *Boyu kısa , bedeni de pek biçimli değildi ![]() *Aldığı şeyler hem pahalı hem de kaliteli değilmiş ![]() *Bu geziye okulumuz öğrencilerinden ve disiplin cezası almayanlar katılabilecek ![]() 2)Özne Yanlışlığından Doğan Anlatım Bozuklukları: Cümlede öznenin bulunmamasından,öznenin gereksiz ekler almasından, ya da özne olmayacak bir sözün özne gibi kullanılmasından kaynaklanır ![]() *Dernek müdürünün yetkileri alındı ve kovuldu ![]() *O insanların sayısı azalıyor bulunmaz oluyor ![]() *Belediye tarafından yaptırılan dört katlı binanın inşaatı bitirildi ve hizmete girdi ![]() *Yaşlı adamın parası alınarak evine gönderildi ![]() *Viraja hızlı giren aracın lastiği patladı ve kaza yaptı ![]() *Herkes kazayı seyrediyor, yardım etmeyi düşünmüyordu ![]() *Hastanın durumu gittikçe kötüleşiyor,yerinden kalkamıyordu ![]() *Filmin güzelliği herkesi etkiledi;çünkü güzel çekilmişti ![]() 3)Özne Yüklem Uyuşmazlığından Kaynaklanan Anlatım Bozukluğu: Öznenin tekillik çoğulluk ve şahıs bakımından uyuşması gerekir;aksi taktirde anlatım bozukluğu ortaya çıkar ![]() a)Topluluk isimleri özne ise yüklem tekil olur;ancak topluluk isimleri çoğul eki alıyorsa yüklem de alabilir ![]() *Bizim takım sahaya çıktılar ![]() *Takımlar nihayet sahaya çıktılar ![]() *Ordular uzun süredir savaşıyor ![]() b)Bitki,hayvan,cansız varlık ve organ isimleri çoğul durumda özne ise yüklem tekil olur ![]() *Nedense köpekler sabaha kadar havladılar ![]() *Çiçekler sıcaktan kurumuşlar ![]() *Bu sıralar çok sağlam yapılmışlar ![]() *Seni görünce gözlerim dolar ![]() Not:İnsan dışı varlıklar kişileştirme yolu ile çoğul özne ise yüklem de çoğul olabilir ![]() *Martılar denize dalıp dalıp çıkıyorlar ![]() *Martılar bize selam getirdiler ![]() *Dağlar beyaz şallarını omuzlarına attılar ![]() c)Eylem isimleri ,çoğul özne ise yüklem tekil olur ![]() *Gülüşmeler çok uzun sürdüler ![]() *Tartışmalar sabaha kadar devam ettiler ![]() d)Çoğul sayılar özne ise yüklem tekil olur ![]() *İki kişi bankayı soymuşlar ![]() *Derse on öğrenci girmediler ![]() *Bana beş soru bıraktılar ![]() e)Saygı,sitem,küçümseme gibi durumlar için özne tekil de olsa yüklem çoğul yapılabilir ![]() *Ahmet Bey bizi hatırlamadılar ![]() *Ayşe Hanım odasında yoklar ![]() f)Öznede belgisiz zamir ya da belgisiz sıfat varsa yüklem tekil olur ![]() *Hiçbiri sizi görmüyorlar ![]() *Herkes bu konuda aynı fikirdeydiler ![]() *Birçok kişi aynı sorunu tartışıyorlar ![]() g)Bir cümlede birden fazla özne varsa ve bu öznelerin biri 1 ![]() ![]() ![]() *Ali, Ahmet ve ben dün size uğramıştık ![]() *Ben ve kardeşim size inanmıyoruz ![]() h)Birden fazla özneden biri 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Sen ve kardeşin derse girmemişsiniz ![]() *Ahmetle o bu akşam gelecekler ![]() *Ben,sen,o burada nöbet tutacağız ![]() *O ve Murat bunu hemen yapacaklar 4)Tümleç Yanlışları: Özellikle sıralı cümlelerde tümleç (dolaylı tümleç,nesne,zarf tümleci) kullanılması gereken yerde kullanılmamışsa anlatım bozulur ![]() ![]() ![]() a)Dolaylı Tümleç Eksikliği: *Düşman kenti bombaladı ; ama giremedi ![]() *Çukurova'nın toprağı insanı diriltir, umut verir ![]() *Sizi önemseyen ve inanan insanlar var ![]() *Gençlerden çok şey bekliyoruz;fakat değer vermiyoruz ![]() *Kadının içeri girmesiyle çıkması bir oldu ![]() *Bu evden nefret ediyordu ;ancak darda kalınca geliyordu ![]() b)Zarf Tümleci Eksikliği: *Yeni yetişen sanatçılara yardım eder,ilgilenirdi ![]() *Bir daha seni görmek ve karşılaşmak istemiyor ![]() *Arkadaşlarını aradı,sonra buluştu ![]() *Kötü bir beste yaptığımda beni eleştirir ve tartışırdı ![]() *Senin sorunlarını çözmeye çalışıyor; başa çıkmak için uğraşıyoruz ![]() c)Nesne Eksikliği: *Size teşekkür etmek ve kutlamak istiyor ![]() *Yazıya özendiği,dikkatle yazdığı belliydi ![]() *Sana telefon açmış,merak ediyormuş ![]() *Evin onarımını haftaya bitirecek , sonra da satacak ![]() *Bu kuralların gerekli olduğunu biliyorum;ama uygulayamıyorum ![]() *Yardıma muhtaç olanlara yardım eder , doyururdu ![]() *Onun sıcacık sesi bize ulaşır,mutlu ederdi ![]() *Yazılarında, halkı soyanlara çatar,yerin dibine batırırdı ![]() *Suçlunun evini bastılar,yakalayıp polise teslim ettiler ![]() 5)Tamlama Yanlışları: a)Bir sıfatla bir adın ortak tamlanana bağlanması anlatımı bozar: *Doğa ve toplumsal olayları inceledik ![]() *Dün epik ve aşk şiirleri okuduk ![]() *Askeri ve devlet okullarına giriş sınavı yapılacak ![]() *Gençlik, duygusal ve kişilik sorunları yaşıyor ![]() *Politik ve ahlak yozlaşması önemli bir sorundur ![]() b)Çoğul anlamı taşıyan bir sıfattan sonra gelen ad tekil olmalıdır: *Birçok seneler geçti ![]() *Bizde iki türlü düşünürler vardır ![]() *Her türlü tedbirler alındı ![]() *Birçok festivaller düzenlendi bu yaz ![]() *Bin türlü çiçekleri derledim sana ![]() c)Tamlayan Eki Eksikliği: *Her önüne gelen aklına esen sözcüğü dilimize mal etmesi yanlıştır ![]() *Bu duygular geçici ve insanı yanıltıcı olduğu bilinmelidir ![]() *Büyük emek harcanarak yazılan eserler bilimsel bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerekir ![]() d)Tamlayan Eksikliği: *Öğrenciye bir şey vermeden gelişmesini umma ![]() *Arkadaşına yardım ederek mutlu olmasını sağladı ![]() *Tanıdıklarından alışveriş yaparak para kazanmalarına katkıda bulunurdu ![]() *Çocuklarıyla her konuyu konuşur , yanlışa düşmemelerine çalışırdı ![]() 6)Eylem - Eylemsi Arasındaki Çatı Uyuşmazlığı: Birleşik veya sıralı cümlelerde aynı özneyi alan yüklemlerin her ikisi de etken veya her ikisi de edilgen olmalıdır ![]() *Bütün sorunlar halledilip öyle gidecekti ![]() *Bütün sahipsiz hayvanlar toplanıp şehir dışına götürecek ![]() *Sorular çok dikkatli okuyarak çözülsün ![]() *Çok emek harcanıp az para kazanabilmiş ![]() ALINTIYLA DÜZENLEYEN AYDAN TIRPAN |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|