İnsan Seçimini Kendisi Yapar

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İnsan Seçimini Kendisi Yapar

Rabbimiz yarattıkl arını hayırlı neticeler versin diye yaratmışt ır Bunu yaşadığım ız dünyaya baktığımı zda pekala anlayabil iriz Dünya öylesine muazzam bir düzen içinde yaratılmı ştır ki, burada başıboş hiçbir şey göremezsi niz Allah insana varlık alemi içinde özel bir konum biçmiştir Bu konumunu koruyabil mesi için sorumlulu klarını yerine getirmesi gerekmekt edir Ancak insanlar kainatta yaratılan bu hayırlı şeyleri kendi iradeleri yle şerre çevirebil mektedirl er Mesela, su hayırlı bir varlıktır, hayattır ve bütün canlıları n yaşam kaynağıdı r Ancak insan gidip kendini bir okyonusa attığında boğulabil ir ve artık bu kişi için su şer olmuştur Oysa su doğru kullanıld ığında insanları n ihtiyaçla rını giderir ve onlara hayat verir Ancak insan, kendi iradesiyl e bir okyonusa atlamış ve boğulmuşs a bu neden yaratıldı demeye hakkı yoktur Çünkü Allah'ın kainata koymuş olduğu kanunlar vardır ve insan bunlara riayet etmelidir

İnsan insana muhtaçtır

Sahip olduğunuz maddiyatı n boyutu ne olursa olsun insan olarak insana ihtiyacın ız var Küçük bir çocuğun kavga ettiği arkadaşıy la ilişkiler ini izlediğin izde dahi bunu görebilir siniz Çocuk arkadaşıy la anlaşamam akta ve onunla tartışmak tadır Ama yine de onun yanında olmasını istemekte dir İnsanın insana olan ihtiyacı, varoluşsa l gerçeğini ifade etme, kendini görme, iyilik etme, paylaşım içinde olma ve toplumsal laşma gereksini minin sonucunda ortaya çıkıyor Doğan Cüceloğlu insanın iletişim kurma ihtiyacın ı şu gerekçele rle açıklar İletişim esnasında insanın sezgisel olarak sorduğu beş soru vardır

1- Kaale alınıyor muyum? Beni umursuyor lar mı?

2- Kabul ediliyor muyum? Beni olduğum gibi yargılama dan kabul ediyorlar mı?

3- Değerli miyim? Beni vazgeçilm ez ve eşsiz olarak görüyorla r mı?

4- Yeterli miyim? Beni becerikli bir şeyler yapabilec ek güçte görüp yapabilec eğime güveniyor lar mı?

5- Sevilmeye layık mıyım? Beni ben olduğum için özleyip benimle zaman geçirmek istiyorla r mı?

Bütün bu soruların her biri, insanın varoluşun un farklı birer boyutunu ifade etmektedi r Yani kişi karşılaşt ığı insanlar tarafında n değerli olduğunu hissetmek, kale alınmak ister ve bunu zaman zaman sorgular Bütün isteği, sevilmek, değer verilen biri olmak ve kabul edilmekti r

Her insan kabul edilmek ister

İnsan için çevresi tarafında n kabul edilmek, sağlıklı ilişkiler kurmak oldukça önemli bir gereksini mdir Anne babamızla, yakınları mızla arkadaşla rımızla ve pek çok insanla farklı türlerde ilişkiler kurarız Bu insanlarl a ilişkiler imizde, karşımızd aki kişiyi kabul ettiğimiz gibi onun da bizi kabul etmesini isteriz Bu konuda karşımızd aki insanlarl a kimi zaman da kendimizl e çatışma içine gireriz Kimi zaman da, kabul edilmek için karşımızd aki kişiye bağımlı hale gelebilir iz Şu bir gerçek ki, yaptığımı z her işi biraz kendimiz biraz da karşımızd akiler için yaparız Mesela, güzel şeyler giyiniriz, güzel sözler söyleriz, çevremize uyum sağlamaya çalışırız İstenmeye n bir davranışı mız olduğunda hemen değiştirm eye çalışırız Çünkü kabul edilmek beğenilme k ve takdir almak isteriz

İnsanız, elbette, sevilmeye, onaylanma ya ve takdir edilmeye ihtiyaçlı yız Ancak bütün bunlar, insani sınırlar içinde kalmalı ve bizi bulunduğu muz konumdan aşağı düşürmeme lidir Çünkü bizler her şeyden önce yaptığımı z her eylemin Allah'ın rızasına uygun olup olmadığın ı dikkate alırız Eğer, giyim tarzımızl a, konuşmala rımızla yaşantımı zla Allah'ın rızasına uygun tarzda yaşıyorsa k ve insanlarl a ilişkiler imizi de bu minvalde ele alıyorsak "ben değersizi m, beni takdir etmediler" diyerek hayatı kendimize zehir etmeyiz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com