![]() |
Yunus Emre’Nin Hayatı, Yunus Emre’Nin Hayatı Hakkında Bilgiler, Yunus Emre |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunus Emre’Nin Hayatı, Yunus Emre’Nin Hayatı Hakkında Bilgiler, Yunus EmreYunus Emre’nin hayatı, Yunus Emre’nin hayatı Hakkında Bilgiler, Yunus Emre Yunus Emre’nin hayatı, Yunus Emre’nin hayatı Hakkında Bilgiler, Yunus Emre YUNUS EMRE Büyük halk şairi ve mutasavvıfı olan ve şiirleri Türk halkının yüzyıllar boyu mânevi besin kaynağı olan Yunus Emre’nin hayatı efsânelerle doludur ![]() ![]() ![]() Yunus’un ümmî yani hiç okumamış olduğu rivayeti meşhurdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus şiirleriyle, ilâhileriyle, efsâneleriyle Türk halkının yüzyıllarca hâfızasında yer etmiş, dilinde canlanmış, ruhunda yaşamış ve göz yaşlarında akmıştır ![]() Yunus Emre, büyük, engin ve içten bir halk şâiridir ![]() ![]() ![]() Yunus’ta derin bir tasavvuf kültürü görülür ![]() ![]() ![]() ![]() Benim burda kararım yok, Ben burdan gitmeye geldim ![]() Bezirgâmım ****ım çok Alana satmaya geldim ![]() Ben gelmedim dava için Benim işim sevgi için Dostun evi gönüllerdir Gönüller yapmaya geldim ![]() diyen, gönüller ikliminin güneşi, büyük âşık Yunus Emre için yazılanlar diziye gelmez, koca bir kütüphaneyi doldurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim adım dertli dolap Suyum akar yalap yalap Böyle emreylemiş çalap Derdim vardır inilerim ![]() Suyum alçaktan çekerim, Dönüp yükseğe dökerim, Görün ben neler çekerim Derdim vardır inilerim ![]() Yunus Emre’nin yaşadığı devir, Anadolu'nun içine dönük, umutsuz, bezgin bir dönemidir ![]() ![]() ![]() Halk, gerçek mutluluğun ölümden sonra var olacağını, bu geçici dünyada, arı-duru bir gönülle Tanrıya yönelmeyi ![]() ![]() ![]() Dağlar ile taşlar ile Çağırayım Mevlâm seni Seherlerde kuşlar ile Çağırayım Mevlâm seni ![]() Mevlâsını, her yerde, her zaman çağıran Yunus, gençlik yıllarında büyük mutasavvıf Mevlâna Celâleddin'in sohbet meclislerine katılmış: Mevlâna Hüdavendigâr bize nazar kılalı Onun görklü nazarı gönlümüz aynasıdır, beytiyle himmet nazarının gönlüne ayna olduğunu söylemiştir ![]() Çeşitli söylentiler, Yunus Emre'nin yaşantısına renk katar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus, tam kırk yıl Taptuk Emre'nin Dergâhı'na odun taşımış ![]() ![]() ![]() Dirildik pınar olduk, İrkildik ırmak olduk, Aktık denize daldık, Taştık Elhamdülillâh ![]() Taptuğun tapusunda, Kul olduk kapısında, Yunus miskin çiğ idik Piştik Elhamdülillâh ![]() diyerek, diyar diyar dolaşmış, içinde yanan ateşin közüyle, şiirler söylemeğe başlamış ![]() Bundan sonra, Yunus'un gönlünde ilâhî aşk'tan başka bir şeye yer yoktur artık ![]() ![]() Artık Yunus yok, ortada aşk var, aşkın terennümleri var ![]() Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek seni Ben yanarım dün'ü günü Bana seni gerek seni Ne varlığa sevinirim Ne yokluğa yerinirim Aşkın ile avunurum Bana seni gerek seni ![]() ![]() ![]() Yunus Emre, Anadolu'da doğan, yine Anadolu'da batan bir tasavvuf güneşidir ![]() ![]() Yunus Emre’nin dili, Anadolu'nun öz dilidir ![]() Gönlüm düştü bu sevdaya Gel gör beni aşk neyledi Başımı verdim kavgaya Gel gör beni aşk neyledi ![]() Ben ağlarım yana yana Aşk boyadı beni kana Ne âkilim ne divâne Gel gör beni aşk neyledi ![]() Onun doyumsuz sevgisinde, tüm insanlığın sesini duyarsınız ![]() ![]() Adımız miskindir bizim Düşmanımız kindir bizim Biz kimseye kin tutmayız Kamu âlem birdir bize ![]() ![]() ![]() derken, insanları anlayış ve dayanışmaya, birliğe ve dirliğe davet eder ![]() ![]() Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım ![]() Sevelim sevilelim Dünya kimseye kalmaz ![]() Yunus Emre’nin bilinen iki eseri vardır ![]() ![]() ![]() Son araştırmalara göre, Yunus Emre, 1321 yılında, yetmiş yaşlarında olduğu halde, hayata gözlerini kapamıştır ![]() ![]() ![]() Erzurum’daki Tuzcu Köyü yakınında, Manisa’nın Salihli ve Kula kazaları arasındaki Emre Köyü’nde, Keçiborlu kasabası civarındaki bir köyde Yunus Emre’nin mezarı diye gösterilen yerler varsa da onun asıl mezarının seven ve sevilenlerin gönlü olduğu bir gerçektir ![]() UNESCO, 1971-1972 yılını bütün dünyada Yunus Emre Yılı olarak kabul etmiştir ![]() Biz dünyadan gider olduk Kalanlara selâm olsun ![]() Bizim için hayır dua Kılanlara selâm olsun Ecel büke belimizi Söyletmeye dilimizi Hasta iken hâlimizi Soranlara selâm olsun Tenim ortaya açıla Yakasız gömlek biçile Bizi bir âsân vechile Yuyanlara selâm olsun Selâ verile kasdımıza Gider olduk dostumuza Namaz için üstümüze Duranlara selâm olsun ![]() Derviş Yunus söyler sözü Yaş dolmuştur iki gözü Bilmeyen ne bilsin bizi Bilenlere selâm olsun ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|