![]() |
Hz. Yusuf Suresi - Hz. Yusuf Suresinin Okunuşu - Hz. Yusuf Suresinin Meali |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Yusuf Suresi - Hz. Yusuf Suresinin Okunuşu - Hz. Yusuf Suresinin MealiHz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() hz yusuf suresinin meali, yusuf suresi oku Hz Yusuf suresi 111 ayet olup 1,2 ve 3 ![]() ![]() ![]() YUSUF SURESİ Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla 1- Elif, Lam, Ra ![]() ![]() 2- Gerçekten Biz, akıl erdirirsiniz diye, onu Arapça bir Kur'an olarak indirdik ![]() 3- Biz bu Kur'an'ı sana vahyetmemizle, en güzel kıssaları gerçek bir haber (kıssa) olarak sana aktarıyoruz, oysa sen, daha önce, bundan haberi olmayanlardandın ![]() 4- Hani Yusuf babasına: "Babacığım, gerçekten ben (rüyamda) on bir yıldız, Güneş'i ve Ay'ı gördüm; bana secde etmektelerken gördüm" demişti ![]() 5- (Babası) Demişti ki: "Oğlum, rüyanı kardeşlerine anlatma, yoksa sana bir tuzak kurarlar ![]() ![]() 6- "Böylece Rabbin seni seçkin kılacak, sözlerin yorumundan (kaynaklanan bir bilgiyi) sana öğretecek ve daha önce ataların İbrahim ve İshak'a (nimetini) tamamladığı gibi senin ve Yakub ailesinin üzerindeki nimetini tamamlayacaktır ![]() ![]() 7- Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler (ibretler) vardır ![]() 8- Onlar şöyle demişti: "Yusuf ve kardeşi babamıza bizden daha sevgilidir; oysa ki biz, birbirini pekiştiren bir topluluğuz ![]() ![]() 9- "Öldürün Yusuf'u veya onu bir yere atıp-bırakın ki babanızın yüzü yalnızca size (dönük) kalsın ![]() ![]() 10- İçlerinden bir sözcü dedi ki: "Eğer (mutlaka bir şey) yapacaksanız, öldürmeyin Yusuf'u, onu kuyunun derinliklerine bırakıverin de bir yolcu kafilesi alsın ![]() 11- (Bu karara vardıktan sonra) "Ey Babamız," dediler ![]() ![]() 12- "Sen onu yarın bizimle gönder, gönlünce gezsin, oynasın ![]() ![]() 13- Dedi ki: "Sizin onu götürmeniz gerçekten beni üzer ve siz ondan habersiz iken onu kurdun yemesinden korkuyorum ![]() 14- Dediler ki: "Andolsun, biz, birbirini kollayan bir topluluk iken, kurt onu yerse, bu durumda şüphesiz kayba uğrayan (aciz) kimseler oluruz ![]() 15- Nitekim onu götürdükleri ve kuyunun derinliklerine atmaya topluca davrandıkları zaman, Biz ona (şöyle) vahyettik: "Andolsun, sen onlara kendileri, farkında değilken bu yaptıklarını haber vereceksin ![]() 16- Akşam üstü babalarına ağlar vaziyette geldiler ![]() 17- Dediler ki: "Ey Babamız, gerçek şu ki, biz gittik, yarışıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() 18- Ve üzerine yalandan kan (sürülmüş) olan gömleğini getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19- Bir yolcu-kafilesi geldi, sucularını (kuyuya su almak için) gönderdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20- Onu ucuz bir fiyata, sayısı belli (birkaç) dirheme sattılar ![]() ![]() 21- Onu satın alan bir Mısırlı (aziz,) karısına: "Onun yerini üstün tut (ona güzel bak), umulur ki bize bir yararı dokunur ya da onu evlat ediniriz" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() 22- Erginlik çağına erişince, kendisine hüküm ve ilim verdik ![]() ![]() 23- Evinde kalmakta olduğu kadın, ondan murad almak istedi ve kapıları sımsıkı kapatarak: "İsteklerim senin içindir, gelsene" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() 24- Andolsun kadın onu arzulamıştı, -eğer Rabbinin (zinayı yasaklayan) kesin kanıt (burhan)ını görmeseydi- o da (Yusuf da) onu arzulamıştı ![]() ![]() ![]() 25- Kapıya doğru ikisi de koştular ![]() ![]() ![]() 26- (Yusuf) Dedi ki: "Onun kendisi benden murad almak istedi ![]() ![]() 27- Yok eğer onun gömleği arkadan çekilip-yırtılmışsa, bu durumda kadın yalan söylemiştir ve kendisi doğruyu söyleyenlerdendir ![]() 28- Onun gömleğinin arkadan çekilip-yırtıldığını gördüğü zaman (kocası): "Doğrusu, bu sizin düzeninizden (biri)dir ![]() ![]() 29- "Yusuf, sen bundan yüz çevir ![]() ![]() ![]() 30- Şehirde (birtakım) kadınlar: "Aziz (Vezir)'in karısı kendi uşağının nefsinden murad almak istiyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() 31- (Kadın) Onların düzenlerini işitince, onlara (bir davetçi) yolladı, oturup dayanacakları yerler hazırladı ve her birinin eline (önlerindeki meyveleri soymaları için) bıçak verdi ![]() ![]() ![]() ![]() 32- Kadın dedi ki: "Beni kendisiyle kınadığınız işte budur ![]() ![]() ![]() 33- (Yusuf) Dedi ki: "Rabbim, zindan, bunların beni kendisine çağırdıkları şeyden bana daha sevimlidir ![]() ![]() 34- Böylece Rabbi, duasını kabul etti ve onların hileli düzenlerini kendisinden uzaklaştırdı ![]() ![]() 35- Sonra onlarda (Yusuf'un iffetine ilişkin) delilleri görmelerinin ardından, mutlaka onu belli bir vakte kadar zindana atmak (görüşü)ağır bastı ![]() 36- Onunla birlikte iki genç de zindana girmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 37- Dedi ki: "Size rızıklanacağınız bir yemek gelecek olsa, ben mutlaka size daha gelmeden önce onun ne olduğunu haber veririm ![]() ![]() ![]() 38- "Atalarım İbrahim'in, İshak'ın ve Yakub'un dinine uydum ![]() ![]() ![]() 39- "Ey zindan arkadaşlarım, birbirinden ayrı (bir sürü) Rabler mi daha hayırlıdır, yoksa kahhar (kahredici) olan bir tek Allah mı?" 40- "Sizin Allah'tan başka taptıklarınız, Allah'ın kendileri hakkında hiçbir delil indirmediği, sizin ve atalarınızın ad olarak adlandırdıklarınızdan başkası değildir ![]() ![]() ![]() ![]() 41- "Ey zindan arkadaşlarım, ikinizden biri efendisine şarap içirecek, diğeri ise asılacak, kuş onun başından yiyecek ![]() ![]() 42- İkisinden kurtulacağını sandığı kişiye dedi ki: "Efendinin katında beni hatırla ![]() ![]() 43- Hükümdar: "Ben (rüyamda) yedi besili inek görüyorum, onları yedi zayıf inek yiyor; bir de yedi yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru ![]() ![]() 44- Dediler ki: "(Bunlar) Karmakarışık düşlerdir ![]() ![]() 45- O iki kişiden kurtulmuş olanı, nice zaman sonra hatırladı ve: "Ben bunun yorumunu size haber veririm, hemen beni (zindana) gönderin" dedi ![]() 46- (Zindana gidip:) "Yusuf, ey doğru (sözlü insan) ![]() ![]() ![]() ![]() 47- Dedi ki: "Siz yedi yıl, önceleri (ektiğiniz) gibi ekin ekin, yediğinizin az bir kısmı dışında (kalanını) biçtiklerinizi başağında bırakın ![]() 48- Sonra bunun arkasından (kuraklığı) zorlu yedi yıl gelecektir, sakladığınız az bir miktar dışında, daha önce biriktirdiğinizi yiyip bitirecektir ![]() 49- Sonra bunun arkasından bir yıl gelecektir ki, insanlar onda bol bol yağmura kavuşturulacak ve onda sıkıp-sağacaklar ![]() 50- Hükümdar dedi ki: "Onu bana getirin ![]() ![]() 51- (Hükümdar topladığı o kadınlara:) "Yusuf'un nefsinden murad almak istediğinizde sizin durumunuz neydi?" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 52- (Yusuf aracıya şunu söyledi:) "Bu, (itiraf Vezirin) yokluğunda gerçekten kendisine ihanet etmediğimi ve gerçekten Allah'ın ihanet edenlerin hileli-düzenlerini başarıya ulaştırmadığını kendisinin de bilip öğrenmesi içindi ![]() 53- "(Yine de) Ben nefsimi temize çıkaramam ![]() ![]() ![]() 54- Hükümdar dedi ki: "Onu bana getirin, onu kendime bağlı kılayım ![]() ![]() 55- (Yusuf) Dedi ki: "Beni (bu) yerin (ülkenin) hazineleri üzerinde (bir yönetici) kıl ![]() ![]() 56- İşte böylece Biz yeryüzünde Yusuf'a güç ve imkan (iktidar) verdik ![]() ![]() ![]() 57- Ahiretin karşılığı ise, iman edenler ve takvada bulunanlar için daha hayırlıdır ![]() 58- (Kuraklık başlayınca) Yusuf'un kardeşleri gelip yanına girdiler, onu tanımadıkları halde kendisi onları hemen tanıdı ![]() 59- Onların erzak yüklerini hazırlayınca dedi ki: "Bana babanızdan olan kardeşinizi getirin ![]() ![]() 60- "Eğer onu bana getirmeyecek olursanız, artık benim katımda sizin için bir ölçek (erzak) yoktur ve bana da yaklaşmayın ![]() 61- Dediler ki: "Onu babasından istemeye çalışacağız ve herhalde biz bunu yapabileceğiz ![]() 62- Yardımcılarına dedi ki: "Sermayelerini (erzak bedellerini) yüklerinin içine koyun ![]() ![]() 63- Böylelikle babalarına döndükleri zaman, dediler ki: "Ey babamız, ölçek bizden engellendi ![]() ![]() ![]() 64- Dedi ki: "Daha önce kardeşi konusunda size güvendiğimden başka (bir şekilde) onun hakkında size güvenir miyim? Allah en hayırlı koruyucudur ve O, esirgeyenlerin esirgeyicisidir ![]() 65- Erzak yüklerini açıp da sermayelerinin kendilerine geri verilmiş olduğunu gördüklerinde, dediler ki: "Ey Babamız, daha neyi arıyoruz, işte sermayemiz bize geri verilmiş; (bununla yine) ailemize erzak getiririz, kardeşimizi koruruz ve bir deve yükünü de ilave ederiz ![]() ![]() 66- "Bana etrafınızın çepeçevre kuşatılması dışında, onu ne olursa olsun mutlaka bana getireceğinize dair Allah adına kesin bir söz verinceye kadar, onu sizinle asla gönderemem ![]() ![]() ![]() 67- Ve dedi ki: "Ey çocuklarım, tek bir kapıdan girmeyin, ayrı ayrı kapılardan girin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 68- Babalarının kendilerine emrettiği yerden (Mısır'a) girdiklerinde, (bu,) -Yakub'un nefsindeki dileği açığa çıkarması dışında- onlara Allah'tan gelecek olan hiçbir şeyi (gidermeyi) sağlamadı ![]() ![]() ![]() 69- Yusuf'un yanına girdikleri zaman, o, kardeşini bağrına bastı; "Ben" dedi ![]() ![]() ![]() 70- Erzak yüklerini kendilerine hazırlayınca da, su kabını kardeşinin yükü içine bıraktı, sonra bir münadi (şöyle) seslendi: "Ey kafile, sizler gerçekten hırsızsınız ![]() 71- Onlara doğru yönelerek: "Neyi kaybettiniz?" dediler ![]() 72- Dediler ki: "Hükümdarın su tasını kaybettik, kim onu (bulup) getirirse, (ona armağan olarak) bir deve yükü vardır ![]() ![]() 73- "Allah adına, hayret" dediler ![]() ![]() 74- "Öyleyse" dediler ![]() 75- Dediler ki: "Bunun cezası, (su tası) yükünde bulunanın kendisidir ![]() ![]() 76- Böylece (Yusuf) kardeşinin kabından önce onların kablarını (yoklamaya) başladı, sonra onu kardeşinin kabından çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 77- Dediler ki: "Şayet çalmış bulunuyorsa, bundan önce onun kardeşi de çalmıştı ![]() ![]() ![]() 78- Dediler ki: "Ey Vezir, gerçek şu ki, bunun yaşlı (ve) büyük bir babası var; onun yerine bizden birisini alıkoy ![]() ![]() 79- Dedi ki: "Eşyamızı kendisinde bulduğumuzun dışında, birisini alıkoymamızdan Allah'a sığınırız ![]() ![]() 80- Ondan umutlarını kestikleri zaman, (durumu) kendi aralarında görüşmek üzere bir yana çekildiler ![]() ![]() ![]() 81- "Dönün babanıza ve deyin ki: '-Ey babamız, senin oğlun gerçekten hırsızlık etti ![]() ![]() ![]() 82- "İçinde (yaşamakta) olduğumuz şehre sor, hem kendisinde geldiğimiz kervana da ![]() ![]() 83- (Şehre dönüp durumu babalarına aktarınca o:) "Hayır" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 84- Ve onlardan yüz(ünü) çevirdi ve: "Ey Yusuf'a karşı (artan dayanılmaz) kahrım" dedi ve gözleri üzüntüsünden (ağardıkça) ağardı ![]() ![]() 85- "Allah adına, hayret" dediler ![]() ![]() ![]() 86- Dedi ki: "Ben, dayanılmaz kahrımı ve üzüntümü yalnızca Allah'a şikayet ediyorum ![]() ![]() 87- "Oğullarım, gidin de Yusuf ile kardeşinden (duyarlı bir araştırmayla) bir haber getirin ve Allah'ın rahmetinden umut kesmeyin ![]() ![]() 88- Böylece onun (Yusuf'un) huzuruna girdikleri zaman, dediler ki: "Ey Vezir, bize ve ailemize şiddetli bir darlık dokundu; önemi olmayan bir sermaye ile geldik ![]() ![]() ![]() 89- (Yusuf) Dedi ki: "Sizler, cahiller iken Yusuf'a ve kardeşine neler yaptığınızı biliyor musunuz?" 90- "Sen gerçekten Yusuf musun, sensin öyle mi?" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 91- Dediler ki: "Allah adına, hayret, Allah seni gerçekten bize karşı tercih edip-seçmiştir ve biz de gerçekten hataya düşenler idik ![]() 92- Dedi ki: "Bugün size karşı sorgulama, kınama yoktur ![]() ![]() ![]() 93- "Bu gömleğimle gidin de, babamın yüzüne sürün ![]() ![]() ![]() 94- Kafile (Mısır'dan) ayrılmaya başladığı zaman, babaları dedi ki: "Eğer beni bunamış saymıyorsanız, inanın Yusuf'un kokusunu (burnumda tüter) buluyorum ![]() 95- "Allah adına, hayret" dediler ![]() ![]() 96- Müjdeci gelip de onu (gömleği) onun yüzüne sürdüğü zaman, gözü görür olarak (sağlığına) dönüverdi ![]() 97- (Çocukları da:) "Ey babamız, bizim için günahlarımızın bağışlanmasını dile ![]() ![]() 98- "İlerde sizin için Rabbimden bağışlanma dilerim ![]() ![]() 99- Böylece onlar (gelip) Yusuf'un yanına girdikleri zaman, anne ve babasını bağrına bastı ve dedi ki: "Allah'ın dilemesiyle Mısır'a güvenlik içinde giriniz ![]() 100- Babasını ve annesini tahta çıkarıp oturttu; onun için secdeye kapandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 101- "Rabbim, Sen bana mülkten (bir pay ve onu yönetme imkanını) verdin, sözlerin yorumundan (bir bilgi) öğrettin ![]() ![]() ![]() 102- Bu, sana (ey Muhammed) vahyettiğimiz gayb haberlerindendir ![]() ![]() 103- Sen şiddetle arzu etsen bile, insanların çoğu iman edecek değildir ![]() 104- Oysa ki sen buna karşı onlardan bir ücret de istemiyorsun ![]() ![]() 105- Göklerde ve yerde nice ayetler vardır ki, üzerinden geçerler de, ona sırtlarını dönüp giderler ![]() 106- Onların çoğu Allah'a iman etmezler de ancak şirk katıp-dururlar ![]() 107- Şimdi bunlar, kendilerine Allah'ın azabından kapsamlı bir bürümenin gelivermesinden veya onların hiç haberleri yokken kıyametin onlara apansız gelmesinden kendilerini güvende mi buldular? 108- De ki: "Bu, benim yolumdur ![]() ![]() ![]() 109- Biz senden önce, şehirler halkına kendilerine vahyettiğimiz kimseler dışında (başkalarını elçi olarak) göndermedik ![]() ![]() 110- Öyle ki elçiler, umutlarını kesip de, artık onların gerçekten yalanladıklarını sandıkları bir sırada onlara yardımımız gelmiştir; Biz kimi dilersek o kurtulmuştur ![]() ![]() 111- Andolsun, onların kıssalarında temiz akıl sahipleri için ibretler vardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|