Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatım, resimli, secdesi, tilâvet, yapılır

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır? ( Resimli Anlatım )

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tilavet secdesi, Kur’an-ı Kerimimizde toplam 14 adet surede ilgili ayetlernin yanında secde ayeti olduğŸunu belirten simgelerin okunduğŸu ayetler sonrasında yapılması gereken bir secdedir DiğŸer bir tarif ile,

Tilavet Secdesi; Kuranı Kerimde toplam 14 surede başlangıcının yanında ‘SECDE’ yazan ve bu ayetleri okuyanların veya duyanların, dinleyenlerin yapması vacip olan secdedir

Tilavet Secdesinin Yapılışı;

Tilavet Secdesinin geçtiğŸi ayetlerden birini okuyan kimse kıbleye karşı dönerek, ellerini kaldırmadan ’ALLAHU EKBER’diyerek secdeye varır

Secdede ise 3 defa ‘SUBHAANA RABBIYEL A’LAA’ deyip ‘ALLAHU EKBER’ diyerek ayağŸa kalkar ve ayakta iken ‘SEMİ’NAA VE ETA’NAA GUFRAANEKE RABBENAA VE İLEYKEL MASIYR’der ve secdesini tamamlamış olur

Kuran daki Tilavet Secdelerinin GeçtiğŸi Sureler;
1- A’raf Suresi 206 ayet
2- Rad suresi 15 ayet
3- Nahl Suresi 49 ayet
4- İsra Suresi 107 ayet
5- Meryem Suresi 58 ayet
6- Hac Suresi 18 ayet
7- Furkan Suresi 60 ayet
8- Neml Suresi 25 ayet
9- Secde Suresi 15 ayet
10- Sad Suresi 24 ayet
11- Fussılet Suresi 37 ayet
12- Necm Suresi 62 ayet
13- İnşikak Süresi 21 ayet
14- Alak Suresi 19 ayet

( Resimli Anlatım )

Tilavet Secdesi
Kur'an okuyan veya dinleyen bir kimse, 14 yerde bulunan, secde âyetlerinden birini okursa veya duyarsa, secde etmesi gereklidir

Tilavet secdesi yapmak için abdestli olunulur ve de kıbleye yönelinir
Daha sonra niyet edilir(Ya Rabbi niyet ettim senin rızan için tilavet secdesi yapmaya)
Niyetten sonra "Allahu Ekber" diye tekbir getirilerek direk olarak secdeye gidilir (Eller havaya kaldırılmaz ruku yapılmaz veya ayakta başba bir şey okunmaz)

Secdede en az 3 kerre "Subhane rabbiyel'A'la" denilir

Bir secde yapıldıktan sonra yine "Allahu Ekber" diye tekbir getirilerek ayağa kalkılır

Dua gibi eller kaldırılarak; Bakara Suresinin 285

Bu şekilde tilavet secdesi yapılmış olunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com