Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır? ( Resimli Anlatım ) |
09-08-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır? ( Resimli Anlatım )Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır? ( Resimli Anlatım ) Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır? ( Resimli Anlatım ) Tilavet secdesi, Kur’an-ı Kerimimizde toplam 14 adet surede ilgili ayetlernin yanında secde ayeti olduğŸunu belirten simgelerin okunduğŸu ayetler sonrasında yapılması gereken bir secdedir DiğŸer bir tarif ile, Tilavet Secdesi; Kuranı Kerimde toplam 14 surede başlangıcının yanında ‘SECDE’ yazan ve bu ayetleri okuyanların veya duyanların, dinleyenlerin yapması vacip olan secdedir Tilavet Secdesinin Yapılışı; Tilavet Secdesinin geçtiğŸi ayetlerden birini okuyan kimse kıbleye karşı dönerek, ellerini kaldırmadan ’ALLAHU EKBER’diyerek secdeye varır Secdede ise 3 defa ‘SUBHAANA RABBIYEL A’LAA’ deyip ‘ALLAHU EKBER’ diyerek ayağŸa kalkar ve ayakta iken ‘SEMİ’NAA VE ETA’NAA GUFRAANEKE RABBENAA VE İLEYKEL MASIYR’der ve secdesini tamamlamış olur Kuran daki Tilavet Secdelerinin GeçtiğŸi Sureler; 1- A’raf Suresi 206 ayet 2- Rad suresi 15 ayet 3- Nahl Suresi 49 ayet 4- İsra Suresi 107 ayet 5- Meryem Suresi 58 ayet 6- Hac Suresi 18 ayet 7- Furkan Suresi 60 ayet 8- Neml Suresi 25 ayet 9- Secde Suresi 15 ayet 10- Sad Suresi 24 ayet 11- Fussılet Suresi 37 ayet 12- Necm Suresi 62 ayet 13- İnşikak Süresi 21 ayet 14- Alak Suresi 19 ayet ( Resimli Anlatım ) Tilavet Secdesi Kur'an okuyan veya dinleyen bir kimse, 14 yerde bulunan, secde âyetlerinden birini okursa veya duyarsa, secde etmesi gereklidir Tilavet secdesi yapmak için abdestli olunulur ve de kıbleye yönelinir Daha sonra niyet edilir(Ya Rabbi niyet ettim senin rızan için tilavet secdesi yapmaya) Niyetten sonra "Allahu Ekber" diye tekbir getirilerek direk olarak secdeye gidilir (Eller havaya kaldırılmaz ruku yapılmaz veya ayakta başba bir şey okunmaz) Secdede en az 3 kerre "Subhane rabbiyel'A'la" denilir Bir secde yapıldıktan sonra yine "Allahu Ekber" diye tekbir getirilerek ayağa kalkılır Dua gibi eller kaldırılarak; Bakara Suresinin 285 Bu şekilde tilavet secdesi yapılmış olunur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|