![]() |
Cümle Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cümle Türleri Cümle Türleri (1 ![]() Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir ![]() ![]() ![]() A ![]() B ![]() C ![]() D ![]() A ![]() Buna “yükleminin türüne göre” de denilebilir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Örnek: “Soğuk günler artık geride kaldı ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Örnek: “Bu roman, yazarın okuduğum ilk kitabıydı ![]() ![]() ![]() B ![]() Türkçe’de cümleyi oluşturan öğeler belli bir mantık dizilişine göre sıralanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Örnek: “Buralarda eskiden çok güzel evler vardı ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Örnek: “Bu kitabı iki yıl önce okumuştum ben ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı cümlelerde ise cümlenin temel öğesi olan yüklemin bulunmadığı görülür ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Örnek: “Karşımızda geniş ve yemyeşil bir ova… Onun tam ortasında küçük ama çok güzel bir göl…” cümlelerinde yüklem yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() Elbette her cümlenin bir anlamı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki yüklemleri inceleyerek bunu açıklayalım ![]() Olumlu: geldi, koşmalı, var, paralı, güzel Olumsuz: gelmedi, koşmamalı, parasız, güzel değil Görüldüğü gibi olumlu yüklemler “-ma, -me” olumsuzluk ekiyle, “değil” olumsuzluk edatıyla, “-sız” gibi olumsuz anlam veren eklerle olumsuz hale getirilebiliyor ![]() ![]() ![]() Örnek: “Aslında o seni tanımıyor değildi ![]() ![]() Bazı cümlelerde ise olumsuzluk, soru yoluyla sağlanır ![]() Örnek: “Ben onu unutabilir miyim hiç?” cümlesinde yüklem olumlu olduğu halde cümlenin anlamı soru yoluyla olumsuz hale getirilmiştir ![]() Bazı cümlelerde olumsuzluk bağlaçlarla sağlanır ![]() Örnek: “Ne konuyu biliyor ne soruyu soruyor ![]() ![]() Örnek: “Sanki o seni seviyor da ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Örnek: “Siz de bizimle gelir misiniz?” “Sana bu ceketi kim almıştı?” “Ne zaman bizi ziyaret edeceksiniz?” cümleleri birer soru cümlesidir ![]() Soru cümlelerinde de olumluluk-olumsuzluk olabilir ![]() ![]() Örnek: “Bu olayı o da biliyor mu?” cümlesinde yüklem olumlu olduğundan cümle olumlu soru cümlesidir ![]() Örnek: “Dünkü davete o da gelmedi mi?”cümlesi yüklemi olumsuz olduğu için, olumsuz soru cümlesidir ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Örnek: “Ne güzel bir kitap bu!” Örnek: “Hey, bana baksana sen!”cümleleri ünlem cümlesidir ![]() Bunların dışında bazı kaynaklarda istek cümlesi, şart cümlesi, emir cümlesi, gereklilik cümlesi gibi anlamına göre cümleler de verilmiştir ![]() ![]() ![]() Örnek: “Konuşabilirsin ama biraz alçak sesle ![]() Örnek: “Şimdi bir soğuk su olsa da içsek ![]() Örnek: “Yarına kadar bu ödevler bitecek ![]() Örnek: “Bugünün işini yarına bırakmamalısın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cümle Türleri (2. Bölüm) |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cümle Türleri (2. Bölüm) Cümle Türleri (2 ![]() D ![]() Her cümle bir yargı bildirir ![]() ![]() ![]() ![]() Temel Cümle: Bir cümlenin yüklemi temel cümledir ![]() ![]() ![]() Örnek: “Akşama geleceğim ![]() ![]() Yan Cümle: Tam bir yargı bildirmeyen, temel cümlenin bir öğesi durumunda bulunan ve kendi içinde değişik tamamlayıcı öğeler de alabilen söz öbeğidir ![]() ![]() • Fiilimsilerle yapılanlar: Cümle içinde temel cümlenin bir öğesi olan ya da bir öğenin tamamlayıcısı olan fiilimsiler yan cümlecik yapar ![]() Örnek: “Öğretmen sınıfa girince herkes ayağa kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Bana fotoğrafını gönderen okuruma teşekkür ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Karadeniz’de denize fazla açılmak tehlikelidir ![]() Örnek: “Davetime gelmeyişine çok üzüldüm ![]() Örnek: “Onunla nerede buluşacağınızı biliyor musunuz?” Örnek: “Babasını görmeden okuluna gitmezdi ![]() Örnek: “Kapıyı açar açmaz karşımda onu gördüm ![]() ![]() • Çekimli Fiillerle yapılanlar : Fiilin yüklem olabilmesi için çekimli olması gerektiğini söylemiştik ![]() ![]() ![]() Örnek: “O da gelirse gideriz ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “O bana, ben de geleceğim, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi cümleleri yapılarına göre inceleyerek konuyu daha da pekiştirelim ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Örnek: “Bu sıcakta evde oturulur mu?” cümlesi basit bir cümledir ![]() ![]() ![]() Örnek: Basit cümle demek, kısa cümle demek değildir ![]() Örnek: “Bahçenin ana kapısından, üstü başı perişan, zavallı bir adam, elinde eski, yırtık bir torbayla içeriye girdi ![]() ![]() ![]() Örnek: “Kalabalıktan biri yavaşça kürsüye doğru ilerledi ![]() Örnek: “İri iri şeftalileri büyük bir zevkle dalından kopardı ![]() Örnek: “Sözlerime içten içe gülüyorlardı ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() a ![]() ![]() Örnek: “Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Çiçekleri koparan çocukları sonunda yakaladım ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Kimsenin kalbini kırmadan görevini yaptı ![]() ![]() ![]() Örnek: Bazen yan cümlecik yüklemin içinde de olabilir ![]() Örnek: “Kimsenin bilmediği, ıssız güzel bir yerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı cümlelerde ise fiilimsi yüklem görevindedir ![]() Örnek: “Romancının görevi okuyucuyu aydınlatmaktır ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() Örnek: “Bir kişi daha olursa kadroyu tamamlıyoruz ![]() ![]() ![]() Örnek: “Sınava iyi hazırlanmışsa, onu mutlaka kazanır ![]() ![]() Şart anlamı veren her cümle yapıca şart cümlesi değildir ![]() Örnek: “Yarın gelmek üzere şimdi dağılabilirsiniz ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() Örnek: “Anladım ki o da beni seviyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() Örnek: “İçeriye girerken duyduğum, dışarıda bekle, sözü beni korkuttu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlenin yüklemine göre gösterdiği durum da çoğu zaman yapıyla birlikte adlandırılır ![]() Örnek: “Bu konuyu iyi bilmek çok önemlidir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Örnek: “Kalktı, gitti ![]() ![]() Eğer yüklemler birbirlerine bir bağlaçla bağlanmışlarsa buna bağlı cümle denir ![]() Örnek: “Aradım, fakat evde yoktun ![]() ![]() ![]() Örnek: “Seni çağırdım, çünkü sana bir haberim var ![]() Örnek: “Mademki sen de gelecektin, niçin bana haber vermedin?” Örnek: “Ne konuyu biliyorsun ne de öğrenmeye çalışıyorsun ![]() ![]() Sıralı cümlelerde yüklemlerin ortak öğesi bulunabilir ![]() ![]() Örnek: “Öğrenciler kitaplarını aldılar, çantalarına koydular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıralı cümlede yüklemlerin hiçbir ortak öğesi yoksa cümle “bağımsız sıralı cümle” adını alır ![]() Örnek: “Çocuklar bahçede oynuyordu; anneleri onları bekliyordu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|