Alkol Ve Karaciğer İlişkisi

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Alkol Ve Karaciğer İlişkisi




Geçenlerde 29 yıllık kapı komşum Karaciğer Vakfı Başkanı Prof Dr Muzaffer Gürakar, yeni vitamin ve genetik yatkınlık testlerini incelemek için yanıma uğradı Hocam her daim taze, neşeli, ayaklı arşiv gibi; her isim, adres ve toplantı hafızasında İnsana bu kadar pozitif enerji veren biri az bulunur ?Hasan, bugünlerde çok konuşuluyor, sana alkol hakkında biraz bilgi vereyim de yaz? dedi Muzaffer hocamın alkol hakkında anlattıklarını aynen aktarıyorum

İşte etkileri

1 Alkol vücutta karaciğer gibi hayati organları tahrip ediyor Organlardaki hasarlar hepatite hatta siroza kadar ilerleyebiliyor

2 Kalpte miyokard adalesini etkiliyor, kalp yetmezliğine yol açabiliyor

3 Sinir sistemini etkiliyor

4 Pankreasa, mideye zarar veriyor

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DER Ki

?1 erkek günde 30 gramdan fazla 1 kadın günde 25 gramdan fazla alkol almamalıdır ?

Türkiyenin klasik içkisi rakıdan bahsedelim Rakının saf alkol miktarı yüzde 42?dir Türkiye ekonomisinin etkisiyle genelde akşamları ?bir ufak?, yani 35 cl alkol içenler, 147 gram saf alkol alır Bu bilgilere göre, her gün bir ufak içmek Dünya Sağlık Örgütü?nün önerilerinin çok üzerindedir DSÖ, bir ufak rakıyı ancak beş akşamda tüketmeyi öneriyor O halde hem karaciğere hem cebe daha az zarar vermek için bir ufak rakı haftada beş günde tüketilmelidir En iyisi pazartesi, salı, perşembe, cuma ve cumartesi günleri içip çarşamba ve pazar günleri karaciğere dinlenme fırsatı vermektir Bir de alkol alanların, alkolle birlikte proteinli gıdalar (et, peynir, yoğurt, yumurta, balık gibi) tüketerek kısmen de olsa karaciğeri korumaları gerekir

Çilingir sofrasına, adet olduğu üzere beyin ve karaciğer türü fazla kolesterol içeren tavalar da ilave ediliyor Bunlar doğru değildir Alkolü zararsız hale getirmek için karaciğer saatlerce çalışır (hatta 1 gün) ve çok yorulur Rakı içenin karaciğerini koruması gerekir

Alkol oranları

Birada saf alkol yüzde 4-5 oranındadır Bir şişe (yarım litre) 20-25 gram saf alkol içerir Viskinin kuvvetlisi yüzde 47 alkol içerir Şarapta bu oran yüzde 10?dur Alkol yasak değil ancak bilinçli yani dengeli içilmeli Hatta ara sıra işi çok ileri safhaya getirmeden karaciğer hastalıkları konusunda bir uzmana gidip organın enzim değerleri, büyüyüp büyümediği ve yağlanıp yağlanmadığı kontrol edilmelidir Alkolü yasaklamak da doğru değildir 1920?li yıllarda Amerika?da alkol yasaklandığı zaman karaciğer sirozu sayısı azalmışsa da kaçak alkol kullananlar arasında ölüm vakaları görüldüğü için tekrar serbest bırakılmıştır

Önemli nokta

Hastalarımdan alkol tüketenlere ?Karaciğerin yetmezlik işaretleri verdi, siroz mu olmak istiyorsun?? deyince, ?Hocam ben de karaciğer nakli olur kurtulurum, alıştık bir kere, sıkıntılarımı alkolle gideriyorum? cevabını alıyorum Ancak bilinmelidir ki, alkolikler, karaciğer nakline aday oldukları zaman en az altı ay alkol içmeden ameliyata hazırlanmalıdır Altı ay bırakanı da az gördüm 1-2 ay sabredip sonra tekrar başlayıp, maalesef karaciğer nakli yapılamayanlara da çok rastlanıyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.