Günde Bir Sosis %20 Risk! |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Günde Bir Sosis %20 Risk!Dünya Kanser Araştırmaları Fonu, günde 50 gr işlenmiş et ürünü yemenin (ki bu bir adet sosis veya birkaç dilim sucuk olabilir) barsak kanser riskini yüzde 20 artırdığına dikkat çekiyor ki akciğer kanserinden sonra en ölümcül kanser türü bu Daily Mail gazetesinde yer alan haber İngiliz okur kitlesi tarafından pek ciddiye alınmasa da, kanser uzmanları işlenmiş et ürünleri yemenin barsak kanseri riskini arttırdığı konusunda çok kesin konuşuyorlar Vejetaryenlerin asırlardır süren argümanı et yemenin insan vücudunda çürümeye yol açtığı şeklinde Profesör Martin Wiseman "Eğer sosis, salam, pastırma ve sucuk gibi ürünlerden bahsediyorsak, uzun vadede bunların vücuda zararlı olduğunu bilmeliyiz 50 gr işlenmiş et ürünleri yemek kanser riskini yüzde 20 artırıyorsa, işlenmiş et tüketiminizi azaltarak sağlığınızda çok olumlu bir farklılık yaratacağınız kesindir" İşlenmiş et ürünleri nedir? Füme ederek, tuzlayarak veya (dondurmak dışında) herhangi başka bir yöntemle saklanan etler 'işlenmiş et ürünleridir Salam, sucuk, sosis ve pastırma bu kategoriye girer Eğer tuz veya kimyasal katkı maddeleri kullanılarak saklanmışlarsa, hamburger köfteleri ve kıyma da bu kategoriye giriyor Profesör Wiseman'a göre ideal olan bu ürünleri hiç tüketmemek Ancak pratikte bu çok zor İnsanlar bu ürünleri tamamıyla hayatlarından çıkaramıyorlar Öyleyse yapılacak en iyi şey, bu ürünleri mümkün olduğunca az miktarlarda tüketmek Bu bilgiyi olabildiğince kişiye ulaştırmak da çok önemli çünkü insanların üçte ikisi 'besin maddelerinin' kanserojen etkileri olabileceğini düşünmüyor Yağ ve demir oranı yüksek etlerin şişmanlık başta olmak üzere bir takım sindirim ve dolaşım sistemi hastalıklarına yol açtığı bilinmekle birlikte, NİTRAT bileşiklerinin kanserojen etkisinden pek fazla kişinin haberi yok Ürün içeriklerin N koduyla ifade edilen nitrat bileşikleri bilhassa sosis ve salam gibi ürünlerin mikrobik bozunmaya karşı korunması amacıyla kullanılıyor Çeşitli sebze konserveleri, salça ve soslarda da 'antibakteriyel koruyucu' amaçlı kullanılan bu bileşikler et ürünlerinde kullanıldıklarında çok daha yüksek oranlarda kanser riski yaratabiliyorlar Haftalık besin menünüzde üç parça et yeterli Et çok zengin bir protein kaynağı B ve D vitaminleri yanısıra demir ve çinko gibi mineraller açısından da zengin Ancak bu faydalarının yanında kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin kanser riskini artırdığını asla unutmamak gerekiyor Uzmanların belirttiğine göre vücudumuzun her gün et almasına ihtiyacı yok Haftada 500 gr et tüketmek vücut için yeterli olmakta Bu da aşağı yukarı 3 parça pirzolaya eşit Bu miktarı da kırmızı et yerine balık veya az yağlı kümes hayvanı (tavuk veya hindi) eti olarak tüketmek daha da iyi __________________ |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|