Besinlerin Glisemik İndeksi

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besinlerin Glisemik İndeksi



Glisemik indeks, kandaki şeker düzeyinin (glisemi) yükselmesini, sabah aç karına alınan bir miktar glikoza (=100) göre, yüzde olarak gösteren bir değerlendirme sistemidir Bir besin, glisemik indeksteki değere göre, şeker yükseltici etkisi yüksek, orta ve düşüklarak sınıflandırılır Glisemik indeks hesaplamasında şunlar göz önüne alınır:
Mideden boşalma hızı Yavaş boşalan besin kan şekerlerini daha yavaş yükseltir Boşalma, besinlerin akışına bağlıdır
SindirilebilirlikS özgelimi güç sindirilen mercimek kan şekerlerini az yükseltir;çabuk sindirilen beyaz ekmek çabuk yükseltir
Besinlerin protein içeriği glisemik indeksi etkiler Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşük, proteince fakir pirincin ki ise yüksektir
Sanayii de kullanılan bazı besin işleme teknikleri glisemik indekse yükseltir Mısır için %50 olan bu oran, mısır gevreğinde (cornflakes) %80’e ulaşır
Evdeki pişirme sırasında, uzun süre ateşte kalan ya da çok yüksek sıcaklıkta pişirilen, çok ince kıyılmış bir besinin glisemik indeksi yüksektir
Sofra tuzu (sodyum klorür) şeker yükseltici etkiyi arttırır

alıntı


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.