08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ka'itlarin Mantar Üretiminde De'erlendirilmesi Hakkinda Bilgiler
Dünyanın bir çok yöresinde, büyük bir gıda ve özellikle de protein açığı vardır Bunun yanında, toplam tarımsal üretimin yarısından fazlası sap, saman, kavuz yaprak, kabuk, koçan, gıda endüstrisi atıkları vs gibi artık materyal olarak atılmaktadır Ülkemiz gıda yönünden kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yer almasına rağmen, artan nüfus ve kaynak israfı sonucu besin maddeleri ve özellikle de protein açığı olası görülmektedir
Lignoselüloz esaslı bitkisel ve odunsu artık ve atıklar yakılmak ve atılmak suretiyle büyük bir çevre kirliliği oluşturulmaktadır Oysa ki, lignin ve selüloz esaslı bu maddelerin mikrobiyolojik degradasyon yoluyla parçalanarak protein içeriği yüksek değerli besin maddeleri haline dönüştürülmesi rahatlıkla mümkün olabilmektedir
Atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde değerlendirilerek, doğaya yeniden kazandırılması, bir taraftan kıt kaynakların optimum değerlendirilmesi, diğer taraftan da çevre kirliliğinin önlenmesi bakımından kaçınılmaz bir zorunluluk halini almıştır
Lignoselüloz esaslı her türlü atık materyal Pleurotus cinsi mantarların yetiştiriciliğinde yetiştirme ortamı olarak kullanılabilmektedir Yetiştirme ortamı kaynağı, endüstriyel amaçlı yetiştirilen bitkilerin birincil değerlendirme aşamasından geriye kalan artıklar olabileceği gibi, doğada kendiliğinden yetişen her türlü otsu bitki, çeşitli odunsu atıklar, atık kağıtlar ve odunsu ağaçların yaprakları da yetiştirme ortamı olarak kullanılabilmektedir
Pleurotus yetiştiriciliğinde, bir çok sanayi ve tarımsal atıkların çok basit işlemlerden geçirildikten sonra kullanı
Kaynak: Ayrıntılı bilgi için kureselfelaketcom
|
|
|