|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
10sınıf, anlatım, dil |
![]() |
109-110-111-112-113-114-115-116-117-118-119-120- Dil Ve Anlatım 10.Sınıf |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 109-110-111-112-113-114-115-116-117-118-119-120- Dil Ve Anlatım 10.Sınıfsayfa 109 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() *ikinci cümle ,duyguları harekete geçirmede daha etkilidir;çünkü güneşin doğuşu,hayal gücünden ,duygulardan yararlanılarak ifade edilmiştir ![]() 1 ![]() AKINCILAR Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: “ilerle!” Bir yaz günü geçtik Tunadan kafilelerle şimşek gibi atıldık bir semte yedi koldan şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan Bir gün yine doludizgin atlarımızla Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla Cennette bu gün gülleri açmış görürüz de Hala o kızıl hatıra gitmez gözümüzde Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik Yahya Kemal Beyatlı sayfa 111 2 ![]() *şiirde geçen ''o,ne,sen,ben''sözcükleri ismlerin yerini kişi,soru ve işaret yoluyla tutarak zamir görevinde kullanılmıştır ![]() ![]() sayfa 111 3 ![]() vadiyi sarmıştı ![]() serilmiş gövdeler__insan bir damlacık göğsünde__çok küçük zalamın sinesinden fışkıran__çıkmak(ses) hiç bilmez afakım__hayat sayfa 111 4 ![]() *verilen şiirde geçen ilk çağ ırmakları,sedef eller,çağlar,katı bir yalnızlık,yabancı,gök,ölü sözcük ve sözcük grupları kendi anlamlarının dışında farklı anlamlara gelecek şekilde ,çağrışım yapacak şekilde kullanılmıştır ![]() sayfa 111 5 ![]() *''bülbül''ve ''yok gibi yaşamak''şiirleri lirik bir anlatım kullanılarak oluşturulmuş ve şiirlerde bir mutsuzluk teması işlenmiştir ![]() ![]() sayfa 111 6 ![]() *şiirde geçen ''ben ,sen,kendim''zamirleri kişi isimlerinin ;''bu,her şey,bunlar ''zamirleride varlık isimlerinin yerini tutması için kullanışmıştır ![]() sayfa 112 7 ![]() -*''kaç defa elime bir sopa alıp bunları önüme katarak kendi ormanlarına doğru sürmek arzusunu duydum ![]() *onun için değilmidir ki ben araların da dolaşıken kaba kaba sırıtırlardı ve sağ tarafımda bir boş torba gibi sallanan yenimle oynamaya kalkışırlardı ![]() *zira sağ kolumu,ben onlar için kaybettim ![]() ----metinde kullanılan zamirler,isimlerin yerini tutarak cümleler arasındaki anlam ilişkisinin kurulmasını sağlamıştır ![]() sayfa 112 8 ![]() şahıs zamirleri teklik:sen,ben,o,kendi,kendim çokluk nlar işaret zamiri teklik:bu,şu,o,bura çokluk:bunlar belgisiz zamir teklik:bütün kimse,hiç kimse,herkes çokluk:yok ![]() soru zamiri teklik:ne çokluk:neler -isimlerin yerini kişi,işaret,belgisizlik ve soru yoluyla tutan zamirler bu ayrıma göre sınıflandırılır ![]() -zamirler metin içindeki isimlerin yerini tutarak ,cümleler arasında anlam ilgisi kurulmasında görev alır ![]() sayfa 113 4 ve 5 ![]() *sen ben o şiiri üç şahıs arasındaki bağlamda verilmiş ve metni oluşturan parçalar bu üç şahıs arasındaki ilşikileri verecek şekilde biraraya getirilmiştir ![]() *dünyanın bütün çiçekleri şiiri öğretmen -öğrenci bağlamında verilmiş ve şiiri oluşturan parçalar öğretmen-öğrenci arasındaki bu sevgi bağını verecek şekilde birarya getirilmiştir ![]() sayfa 113 ![]() ![]() *''sen ![]() ![]() *dünyanın bütün çiçekleri şiirindeki şahıs zamirleri: ben:tekil siz,onlar:çoğul ----*kişi zamirleri ,kişi isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() sayfa 114 10 ![]() *şiirdeki şahıs zamirler:''ben,bizve kendim''dir ![]() *kendim dönüşlülük zamiri ,ben zamirini pekiştiren zamirdir ![]() *kendi dönüşlülük zamirinin şahıs zamiriyle birlikte kullanılması anlamının pekiştirilmesini sağlar ![]() *yaşlı adam kendi kendine gülüyordu ![]() bunu sen kendin istedin ![]() *saygı anlamında ''sen''yerine ''siz''zamiri kullanılabilir ![]() ''siz önden buyurun'' övünme amacıyla ''ben'' yerine''biz''zamiri kullanılabilir ![]() bizmde bir bildiğimiz var ![]() Sayfa 115 7 ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() vatan sevgisi iyimser bir şekilde , bülbül şiirnde ise karamsar bir şekilde ele alınmıştır ![]() sayfa 115 11 ![]() *şairler içinde bulundukları ruh hallerine göre aynı duyguyu farklı yorumlarla dile getirebilirler ![]() sayfa 115 12 ![]() *beni unutma ve bizim memleket şiirlerindeki varlıkların yerini işaret yoluyla tutan veya varlıkları işaret yoluyla belirten sözcükler: o saatler -işaret sıfatı (varlığı işaret yolula belirtiyor ![]() o çılgın rüzgar-işaret sıfatı (varlığı işaret yolula belirtiyor ![]() şu yollar-işaret sıfatı (varlığı işaret yolula belirtiyor ![]() o iller-işaret sıfatı (varlığı işaret yolula belirtiyor ![]() orada -işaret zamiri (varlığın yerini işaret yolula tutuyor ![]() sayfa 115 13 ![]() -metinde geçen işaret zamirleri ve işaret sıfatları: işaret sıfatları bu tükenmez musiki bu orman o alev gömleği bu yağmur bu kıldan ince yağmur bu rüzgar bu has ekmek işaret zamiri orada bunlar göz pınarları bunlar göz yaylası bu mu sayfa 116 14 ![]() *bu işaret zamiri:bu,diğerinden daha güzel ![]() işaret sıfatı:bu kitap daha güzel ![]() *şu işaret zamiri:şu,benim arkadaşım ![]() işaret sıfatı:şu adam az önce seni sordu ![]() *o işaret zamiri,bizim arabamız ![]() işaret sıfatı araba bizim ![]() *böyle işaret zamiri:ben de böylesini görmedim ![]() işaret sıfatı:böyle insanlarla karşılaşınca dikkatli ol ![]() sayfa 116 15 ![]() *bu düşünceler içerisinde gecenin karanlık saatlerinde yalnız başıma yürüyordum ![]() ![]() ![]() sayfa 116 16 ![]() *''onlarla ağlamış ,onlarla gülmüşüm__onlar(türküler)insan dışı varlığın yerini tutmuştur ![]() *o gitmek istedi ![]() ![]() *bir şey var sanki onu soruyorum ![]() ![]() sayfa 117 9 ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() sayfa 117 17 ![]() *şiirlerde ,öykü,roman ve tiyatro eserlerindeki içe dönük konuşmalarda coşku ve heyecana bağlı anlatım kullanılır ![]() *lirik anlatımla oluşturulmuş metinlerde dil heyecana bağlı işlevinde kullanılır ![]() ''nihayet gönlüme baharı getiren sesiniz ![]() ''benim ezeli melikem''gibi sayfa 118 18 ![]() devrik cümleler:yeniden kendimi buldum mektubunuzda güneş kahkahalar atarak uzaklaştı ufkumdan ![]() eksiltili cümleler:kırık bir tekne ,karanlık bir deniz şehzadelerin karşısına çıkan yol iki:ölüm veya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() soru cümleleri:kimsiniz? neden dinç olcakmışım? kısa cümleler:kimsiniz? benim ezeli melikem ![]() mecaz ve yan anlamlı kelimeler:kopuş,getiren,kör bir kuyu,kıta,parçalandı ![]() şahıs zamirleri:siz,kendim,ben -----------bu tür kelime ve cümleler lirik anlatımın oluşumunda kullanılır ![]() ![]() sayfa 118 19 ![]() *metinlerde geçen '' kimi,her biri,bazısı,herkes,kimse,biri''sözcükleri isimlerin yerini belirsizlik yoluyla tutan belgisiz zamirlerdir ![]() *her ev ,bir yol,bir koca,bir çocuk__belgisiz sıfatlar belgisiz sıfatlar isimleri belirsizlik yoluyla belirtir,belgisiz zamirler belirsizlik yoluyla isimlerin yerini tutar ![]() sayfa 118 20 ![]() -şiirde yapılan kafiye ve iç kafiyeler ,ses ve kelime tekrarları başlıca ahenk unsurlarıdır ![]() -ahenk öğeleri ve ses akışı şiirdeki duygu atmosferini oluşturabilmek için bir araya getirilmiştir ![]() sayfa 119 21 ![]() belgisiz zamir:hiçbirini beğenmedim ![]() kitapta yazıyor zaten ![]() bazıların değişmez prensipleri vardır ![]() kitapta yazıyor zaten ![]() kimileri annesinden ayrılamaz ![]() başka istemiyorum ![]() kitapta yazıyor zaten ![]() belgisiz sıfat kitapta yazıyor zaten ![]() birkaç çocuk kenarda oturmuş oyun oynuyorlardı ![]() kitapta yazıyor zaten ![]() hiçbir söz kulağına girmiyor ![]() kitapta yazıyor zaten ![]() kitapta yazıyor zaten ![]() sayfa 120 22 ![]() *metinlerde geçen ''ne,kim,nerde,nereye,neydi''sözcükleri isimlerin yerini soru yoluyla tutan soru zamirleridir ![]() ![]() ![]() sayfa 120 23 ![]() şahıs zamiri basit zamir:siz,ben,kendi,kendisi,onu,biz,kendiniz ![]() birleşik zamir:yok ![]() işaret zamiri basit zamir nları birleşik zamir:burada,orada belgisiz zamir basit zamir:herkes,hepimiz birleşik zamir:yok ![]() soru zamiri basit zamir:kimler birleşik zamir:yok ![]() sayfa 121 24 ![]() soru zamiri hangi:hangisini beğendin? ne kadar:ne kadar alacaksın? kaç:elbiseyi kaça aldın? soru sıfatı hangi:hangi oyuncağı aldın? ne kadar:na kadar para verdin? kaç:kaç insan vardı? __________________ |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|