Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayırmanın, balla, gerçek, sahtesini, yolları

Gerçek Balla Sahtesini Ayırmanın Yolları

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gerçek Balla Sahtesini Ayırmanın Yolları



Son günlerde alevlenen bal tartışması tüketicilerin ağzının tadını bozdu Sağlıklı beslenme ve şifa umuduyla alınan balların sahte olma ihtimalinden dolayı kafalar karışık



Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor 'Ucuz etin yahnisi yavan olur' sözü burada da geçerli Gıda mühendisleri

Uzmanlara göre Bunlara bal demenin imkanı yok Sadece şekerden elde edilen ve bala benzeyen ürünler Kutlu Kutlu Kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3 aya kadar şurup verilebilir Bal ise 7–8 ayda elde ediliyor Yani 3 ayda verilen şekerin emaresi kalmıyor Şeker burada yavrunun büyümesi amacıyla veriliyor Bazı üreticiler balın alındığı dönemde de şeker veriyor Bu ticari ahlaka sığmayan bir durum Mısır şurubu arıya ne verseniz arı bunu bala dönüştürür Tüketiciler birlik ballarını tercih etmeli Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal Göz kararı Bu yöntemle balın gerçekliği anlaşılmaz" diyor
reçel sündürme ve dolaba koyma yoluyla balın gerçekliğini kontrol etmek imkânsız Bal dolaba konmaz Dolaba konulduğu zaman bal oradaki nemi hemen içine çeker Yüzeyinde bir tabaka oluşur O tabaka oluştuğu zaman bal şekerleşir Bu
Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem

Çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt edilebilir Bal damlası şiddetli bir ışık kaynağına tutulur Sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlxxxxx gelmez Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır

Türk arıcısının emeği çalınıyor

Ziraat Yük Müh Bahri Yılmaz (TAB Yönetim Kurulu Başkanı): Bizim arıcılar olarak sloganımız; insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek Bu arıcıların sorumluluk anlayışının bir gereği Bunu Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile sağlamış bulunuyoruz Dört milyon arı kovanının her birinde bir barkot numarası var Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz Bal arıları balı doğal kaynaklardan yapar Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi Devletin laboratuvarları var Alo Gıda 174 hattı var Türk arıcısının emeğine saygı duymayan GDO üretilmiş glikozları balmış gibi satıyor olmaları Balı yalnızca bal arıları yapar

Sahte bal yoktur

Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak: Büyük bir denetim yetersizliği var Dedektif gibi çalışıyoruz İlgili kuruma bildiriyoruz Kurum işlem yapmıyor Öncelikle bu denetim sorununun çözülmesi gerek Piyasada sahte bal yoktur Çünkü arı hiçbir zaman sahte bal yapmaz

Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları

Gerçek bal

Gerçek balın çok özel Balı keserken
Gerçek bal

Gerçek bal Glikozlu bal daha tatlıdır Bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır Yapay ballarda düz

Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır


Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne Çam balı ucuz olduğu için bu işte kullanılıyor

Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker Üzerinde tabaka oluşur Sonra kristalleşir Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez

Arı Bazı üreticiler arıya verir Böyle bir balın reçelden farkı yoktur
Arıcı birliklerinin paketlediği ballar tercih edilmeli Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal en güvenilir baldır

Gerçek balın dış görünümü ceviz kabuğu veya buna benzer grinin tonlarında olur Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur

Gerçek bal Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur


Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda gerçek bal oldukça akışkan olur
Aynı ölçek iki kaba tam süzülmüş gerçek bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda

Düzenli bir şekilde tüketildiğinde gerçek bal şeker hastalarında Ancak aynı miktarda tüketilen glikozlu bal şeker hastalarını komaya dahi sokabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.