|
|
Konu Araçları |
bilgi, büyükakören, hakkında, köyü, sivas, yıldızeli |
Büyükakören Köyü Hakkında Bilgi Yıldızeli Sivas |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Büyükakören Köyü Hakkında Bilgi Yıldızeli SivasSivas İli Köyleri - Büyükakören Köyü Yıldızeli - Büyükakören Köyü Hakkında Bilgiler - Büyükakören Köyü Resimleri Sivas Bilgiler Nüfus 1691 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 58540 Alan Kodu 0346 Yönetim Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi İl Sivas İlçe Yıldızeli Büyük akören köyü, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Akörenköyü 3 Mahalleden olusmaktatir 1-Yukarimahalle,2-Asagimahalle, 3-Seyhlarmahallesi, Köyde 3- tane Camii Bulunmaktadir Köyün adının nereden geldiği ve trihi Kültür ve Sanat Köyün 4 tane Tarihi Eser köy odalari bulunmaktadir, dügünlerde ve Cenazelerde ve kisin halk oralarda toplanirlar sohbetler olur Köyün gelenek, görenek ve hakkında bilgi yoktur Yemekleri : Patetescorbasi, Daltursusu, Üzümlüasi, Tandircöregi,mıhlama, hamir sihmasi,pizza,makarna, kizarmis kuzu Coğrafya Sivas iline 70 km, Yıldızeli ilçesine 55 km uzaklıktadır Kizilirmak cok yakinindan gecer ama bir faydasini göremeyiz maalesef Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 1691 1997 1352 Köyümüzde ki diger acı gercekte şudur her küçük iller gibi Sivasımızda iş olanaklarının olmayışı hesabiyle köyümüzün her gecen gun nufusu dusmektedirSivasın cografi ve ekonomik olanaklara göre fabrika ve sanayinilerin kurulmasıyla iç göçlerin önüne geçilmelidir Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Tarım ürünleri olarak buğday, arpa, yulaf, patates, pancar, fasülye en önde gelir Meyve tarımı olarak erik, elma, armut ve kuşburnu sayılabilir Ancak meyve tarımı pazarlamaya yönelik değildir Hayvacılık olarak şu an sadece büyük baş hayvancılık(inek) yapılmaktadır Geçmiş yıllarda koyun yetiştiriciliği çok fazla olmasına rağmen şu an kalmamıştır Ayrıca köyde bulunan gençler inşaatta demir işinde çalışarak ailelerinin ekonomisine katkıda bulunmaktadırlarSon yıllarda nevşehir patates üreticileri köyümüzün kızılırmak kenarında bulunan arazilerini kiralayarak köy halkına ek gelir kaynagı olmusturAVREN PATETESi olarak bilinir Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - Bahattin Yörük 2004 - Bahattin Yoruk 1999 - Emre Ozudogru 1994 - Duran Cetiner 1989 - Murat Bostancı 1984 - Murat Bostanci 1979 - Mehmet Altinküpe 1974 - Fayik Altinküpe 1969 - Dursun Cetiner{selamgil} 1964 - Ömer Altinküpe KÖYÜN İLERİ GELENLERİ:Ben bu yazacaklarımı herkesle paylaşmak istedim büyük avren diyince akla ilk gelen yoksullar ve yetimler babası kendi köyü ve çevre köylerimizin şöförlüğünü yapmış ve benim buralara gelmemde çok büyük emeği olan merhum EFENDİ YÖRÜK'türRahmetliye büyük sevgi ve saygım varO her zaman bizim yüregimizde yaşayacakSiz talebesiniz diye yol parası almaz üstüne bize harçlık verirdiALLAH NUR İÇİNDE YATIRSINBöyle bir insanın yüreginin çarpmıyor olması çok büyük kayıptır Altyapı bilgileri Köyde,ilköğretim ve Orta okulu vardır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi vardir Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardırköyümüz ayrıca olağanüstü,şahane ve mükemmel bir köydür Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|