Oğlaközü Köyü Sungurlu Çorum |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Oğlaközü Köyü Sungurlu ÇorumÇorum ili köyleri - Oğlaközü Köyü sungurlu - Oğlaközü Köyü hakkında bilgiler - Oğlaközü Köyü resimleri İlçe: SUNGURLU - İl: ÇORUM Oğlaközü, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur Köy halkı, alevî Türkmenlerden oluşmaktadır Çorum’un meşhur sarı leblebisi kuru nohuttan yapılırNohutun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdürTarihi dükkanlarda , tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere , oradan leğenlere doldurulur Odun ateşi ile yeterli sıcaklığa ulaşan fırına aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanı üstünde satışa sunulur İlimizde her köşe başında bir leblebici dükkanı bulmanız mümkündür Öteden beri yöremizde yetişen nohutun iriliği ve leblebiye dönüşümü haklı bir üne kavuşmuştur Ancak altmışlı yıllardan sonra artık bölgede yetiştirilen nohut , leblebi üretimine yetmemeye başlamış ve başka bölgelerden nohut getirilmiştir Buna rağmen Çorum leblebisi ününden hiçbir şey kaybetmemiştir Bunda , kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşan kavurma işlemlerindeki beceri önemli rol oynamaktadır Nohuta ayrı bir lezzet ve altın sarısı rengini kazandıran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken , tüp gazın kullanıldığı modern yöntemler de uygulanmaya başlanmıştır Leblebi yapmak için öncelikle ateş tuğlası , kerpiç , tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocağı gerekir Kullanılacak odunların iz yapmayan cinsten olması önemlidirEleme işleminden geçirilen nohutlar önce boylarına göre ayrılırBirinci kavurma işleminden sonra sıcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendirilirİkinci kavurmadan sonra da iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletilirNohutlar üçüncü kavurmadan önce nemlendirilip bir kez daha bir gün süreyle çuvallarda bırakılırÜçüncü kavurmada nohutların kabukları ayrılır Leblebinin acılı , tuzlu , karanfilli ve diğer çeşitlere dönüşmesi bu son kavurma işleminden sonra gerçekleşir İmalat sürecinden de anlaşılacağı gibi , bu kadar çaba , zahmet ve eşsiz lezzet , Çorum Leblebisinin ününün yıllar öncesinden bugünlere taşınmasındaki en önemli nedendir ÇATAL AŞI : Malzemeler ( 6 kişilik ) 1 su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağı yarma (kırık) 1 adet soğan (kuru) 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı tuz 1 çay kaşığı biber (tkırmızı toz) 1 çay kaşığı nane 6 su bardağı su Hazırlanışı : Tencereye yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Pempeleşinceye kadar kavrulur Nane, biber ilave edilir 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir Ateşi kısılır 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise hazırdır Not: Geleneksel Çorum yemeğidir Çorum ve çevre ilçelerde de yapılırYanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır Çorum iline 69 km, Sungurlu ilçesine 13 km uzaklıktadır Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|