|
|
Konu Araçları |
diyorlar, dövmeyelim, galiba, kadın, oruçluyken |
Oruçluyken Kadın Dövmeyelim Diyorlar Galiba |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Oruçluyken Kadın Dövmeyelim Diyorlar GalibaDayakçılar Ramazan molası verdi, oruçluyken kadın dövmeyelim diyorlar galiba Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, “Gelincik” projesi kapsamında 4 ayda 4 binin üzerinde telefon aldıklarını belirterek, “Bunların içinde tiyatro sanatçısı bile vardı Ama Ramazan ayında kadınların telefonları kesildi Galiba o kocalar, sevgililer oruç tutarken kadın dövmeleyim diyorlar” yorumunu yapıyor ŞİDDET görenlere yönelik Türkiye’de ilk hukuki destek projesi “gelincik”i hayata geçiren Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan ilginç tespitler geldi Feyzioğlu, VATAN’ın sorularını Baro Kahve’de yanıtladı: Kadına şiddete yönelik ilk hukuk hattı ‘Gelincik’i kurdunuz 4 ayda ulaştığınız sonuçlar ne oldu? Yatağa bağlanıp elektrik verilen, üzerinde sigara söndürülen kadınlar geldi Bunlar sanmayın ki öyle ekonomik açıdan kocalarına muhtaçlar Tiyatro sanatçısından iş kadınına kadar bize ulaşanlar oldu Bu sistemi kurduğumuz andan itibaren gazetelerde veya istatistiklerde okuduklarımız birden canlandı ve karşımıza geldi Hepimiz sarsıldık O kadar çok insan arıyor ve geliyor ki Ama çok ilginç bir şey oldu, Ramazan ayında telefonlar durdu Neden? Bilmiyoruz ama herhalde o eşler, eski eşler, nişanlılar, erkek arkadaşlar oruç tutarken kadın dövmeyelim diyorlar Oruç bozulmasın diye kadın dövmemek gibi bir sonuç çıkıyor Ama şükürler olsun kadınlar bir ay dayak yemiyor diyoruz Kadınlar nasıl ulaşıyor size? Merkezimizde görev yapan gönüllü avukatların tamamı kadın 30’un üzerinde meslektaşımız bu konuda özel eğitimli Bu arada Ankara Barosu’nun yüzde 50’sinin kadın olduğunu da eklemek isterim Baromuzun hukuk müşavirliği tam destek veriyor Müracaat yapılır yapılmaz resmi araçlarımızla gidiliyor ve kadın alınıp geliniyor Önce komuta merkezi dediğimiz merkezde uzman avukatımız kadını dinliyor Hukuki yardım yol haritasını orada çıkarıyor Yapılacaklar anlatılıyor ve rızası alınıyor Sonra komuta merkezindeki avukat arkadaşımız cephede savaşacak olan gönüllü bir başka avukatı çağırıyor Orada da toplam 300 avukatımız bize destek veriyor Ama biz mağdur kadını onlara göndermiyoruz, avukatlar ona geliyor Çünkü o bize telefon açıncaya kadar bin kere düşünmüş, eli telefona gitmiş, bin kere vazgeçmiş 1001’ncide arıyor “Git savcılığa’ dersek gitmeyeceği belli O çarkların içine girecek ki bizim amacımız sistemin çarklarını döndürürken önde avukat gitsin Zaten mağdur olan kadın bir de sistemin mağduru olmasın Sonra mesela savcılığa gidilecekse bizim resmi aracımızla kadının avukatı birlikte gidiyor Ücretsiz değil mi? Elbette 444 43 06 Bu numaradan kadınlar bize ulaşabiliyor Şiddet gören kadınlarla ilgili ortak noktalar var mı? İstatistikleri ilerde yayınlayacağız Genellikle ekonomik açıdan eşine bağlı ve eğitim düzeyi düşük kadınlar bize gelenler Eğitim düzeyi yüksek olanların yardım istemesi çok daha zor oluyor Çünkü dayak yediğini açıklamak daha ağır geliyor Toplum içindeki statüsünü zedeleyecek gibi düşünüyor, içine sindiremiyor O nedenle eğitimli kitlenin uğradığı şiddetin boyutunu açıkça bilmiyoruz Ama genel bir oran verebilirim Şiddet mağdurlarının sadece yüzde 8’i resmi kurumları arıyor Bütün Türkiye’de ben şiddet görüyorum diyen kadınlar sadece yüzde 8 Yüzde 92’yi bilmiyoruz Ama o yüzde 8’in içinde yer alan rakamları aşağı yukarı söyleyeyim: 4 ayda 4 bin telefon aldık Telefon sayısını tutamaz hale geldik Merkeze bizzat gelen kadın sayısı 400’ü buldu Avukat tahsis ettiğimiz 350 civarında Ama bu elbette sadece baronun, valiliğin, Emniyet’in yapacağı bir şey de değil Topyekün bir mücadele gerekiyor Yazının devamı Deniz Güçer |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|