![]() |
Veysel Karânî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Veysel KarânîVEYSEL KARÂNÎ (Rahmetullahi Aleyh) GECELERİ UYUMAZDI Rebî’ der ki: “Üveys”i, gittim bir gün görmeye ![]() Sabahı kılıyordu, başladım beklemeye ![]() "Tesbîh"ini bitirip, "duâ" etti çok uzun ![]() Ben, yine beklerdim ki, duâsı bitsin onun ![]() En nihâyet bitirip, başladı "zikr"e tekrar ![]() Yerinden hiç kalkmadı, kuşluk vaktine kadar ![]() Kuşluk vakti olunca, "namâz"a kalktı hemen ![]() Sonra kalktı öğleye, hiç de ara vermeden ![]() Bir namâzı bitirip, başlardı diğerine ![]() Görüşmek ümîdiyle, bekliyordum ben yine ![]() Böyle, üç gün üç gece, uyumadı, yemedi ![]() Dördüncü gecesinde, şöyle duâ eyledi: (Sana sığınıyorum yâ Rabbî şu şeylerden: Çok yiyen karın ile, çok uyuyan gözlerden ![]() Ben bunu işitince, dedim:“Yeter bu bana ![]() Lüzum yok artık onun, başka nasîhatına ![]() “Bu, kıyâm gecesidir” diyerek, bâzı gece, Uyumadan, kıyâmda dururdu hep öylece ![]() “Bu, rükû' gecesidir” deyip hem başka zaman, Rükû'da geçirirdi geceyi uyumadan ![]() Bâzı gece, “Bu, secde gecesidir” diyerek, Secdede geçirirdi geceyi, sabaha dek ![]() Üveys’e sordular ki: (Namâzda huşû nedir?) Dedi ki: (İğne batsa, bir şey hissetmemektir ![]() Ona, “Nasılsın?” diye, suâl etti bir mü’min ![]() Buyurdu: (Bir insan ki, kalkınca sabahleyin, Akşama sağ çıkar mı, çıkmaz mı, yok haberi ![]() Böyle âciz bir kulun, nasıl olur ahvâli?) Bir gün, ziyâretine gitmişti onun bir zât ![]() Dedi: (Eder misiniz bana biraz nasîhat?) “Peki” deyip, o zâta yaptı nasîhatını ![]() Sordu ona: (Ey kişi, bilir misin Rabbini?) O “Bilirim” deyince, buyurdu: (Öyle ise, Ondan gayrilerini, lüzum yok bilmenize ![]() Bir kul ki, Sâhibini biliyorsa o şâyet, Ondan başkalarını, bilmesine yok hâcet ![]() O kişi, böyle bir söz duymamıştı kimseden ![]() Duygulandı be gâyet onun bu cümlesinden ![]() Dedi ki: (Bir tek daha nasîhat edin şu an ![]() Sordu ki: (Rabbin seni bilir mi ey müslümân?) “Elbet bilir” deyince, buyurdu ki: (Ey kimse! Seni, Ondan gayrisi bilmesin öyle ise ![]() Bir kul ki, onun Rabbi bilirse onu şâyet, Ondan gayri birinin bilmesine yok hâcet ![]() Buyurdu ki: (Yükselmek istiyorsa bir insan, "Tevâzû" etmelidir herkese muntazaman ![]() Kim ki şeref ararsa, sarılsın "ibâdet"e ![]() Kim zenginlik ararsa, tutunsun "kanâat"e ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|