Vay Hâlimize |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vay HâlimizeVay hâlimize! Öğrencilik yıllarımda, yaz tatillerinde, çeşitli yerlerde çalışırdım Yine bir yaz tatilinde Akçakoca, Dadalı köyü yol sapağında bulunan benzinlikte çalışıyorum Burası Ereğli Demir Çelik Fabrikası'nın güzergâhında olduğu için, müşterilerimizin çoğu demir taşıyan kamyon şoförleri olurdu Bunlardan biri de Salih amca idi Hoş sohbet biriydi Birgün, yüklü kamyonu ile pompanın yanına komyonu çekip, "Evlât, ful yap! Ben bir çay içip geleyim!" dedi Kamyonunun deposunu doldurup, başka vasıtalarla ilgilenmeye başladım Bir ara baktım, bizim Salih amca, mazotun parasını vermeden kaptırmış gidiyor Arkasından seslendim, fakat duyuramadım İki gün sonra yine geleceği için de fazla üzerinde durmadım Aradan 2-3 saat geçmişti ki, bir de ne göreyim? Salih amca 20 tonluk kamyonu ile benzinliğe girmiyor mu? Kan ter içinde arabadan indi Mazot parası için bu kadar yolu tepip, geri geleceğine ihtimal vermediğim için sordum: - Salih amca, hayırdır inşallah, arıza falan mı oldu? - Ne arızası evlâdım, mazot parasını vermeyi unutmuşum; onu vermeye geldim - Şu sıcakta, bunun için, bu kadar yoldan dönülür mü Salih amca? Nasıl olsa iki gün sonra yine geleceksin, o zaman verirdin Bak buna üzüldüm Benim bu sözüm üzerine, aradan otuz sene geçtiği hâlde unutamadığım, hepimize ders olacak şu sözleri söyledi: - Buradan ayrıldıktan yarım saat sonra, parayı vermediğim hatırıma geldi Önce senin gibi düşündüm, dönüşte veririm, dedim Fakat içim rahat değildi Yarım saat bunun muhasebesini yaptım; sonunda geri dönmeye karar verdim Evlâdım, bu mesele karşılıklı itimada giren bir husus değildir Neden diyecek olursan; birincisi, yolculuk hâli bu Gidip de dönmemek var bu işin içinde Yarına çıkmaya garantimiz var mı? Ahirette, "Geri dönüp vermen mümkün iken niçin dönmedin?" diye hesap sorulduğunda, ne cevap vereceğim? İkincisi, biliyorum, akşam sen hesap vereceksin Açığın çıktığında, patronun sana bağırıp çağıracak, belki de "Çaldın!" diye seni işten atacak O zaman, ben senin hakkını nasıl ödeyeceğim? İşten ayrılacağın için, belki de seninle görüşüp helâlleşmemiz de mümkün olmayacak Bütün bu sebepler, geri dönmem için yetmez mi? Sustum, cevap veremedim Ama bu sözler, silinemeyecek şekilde hafızamda yer etmişti 15-16 yaşında, doğruyu eğriden ayırma dönemindeki bir genç için, çok önemli sözlerdi bunlar Ne zaman, kul hakkı ile ilgili bir mesele ile karşılaşsam, hep bu Salih amca gelir aklıma Keşke hepimizin böyle bir Salih amca hatırası olsa! Öldüyse Allah gani gani rahmet eylesin Sağ ise, Allahü teâlâ iki dünya saadeti versin Şöyle topluma bakıyorum da, böyle Salih amcalar neredeyse kalmadı bugün Alış verişlerde, herkes, birbirini nasıl aldatabileceğinin peşinde Borcunuzu ödeyip de senedinizi geri almayı mı unuttunuz? Bakıyorsunuz, üç ay sonra kapınıza haciz memuru dayanmış Dedikodu, gıybet zaten günlük konuşma hâlini almış Eskilerin rüyasına bile giren "Hak geçer!" korkusu çoktan unutulmuş Şimdi işitiyoruz, adam, "İhtiyacım var!" diyerek, borç para alıp, borsaya yatırıyor Ödeme imkânı olduğu hâlde, geç ödemek, başkasının sırtından para kazanmak uyanıklık sayılıyor Hâlbuki dinimiz, aldığı borcu ödeme imkânı olduğu hâlde ödemeyene, uyurken de günah yazılacağını bildiriyor Din ile ilgisi olmayan kimselerden, dinî konularda hassasiyet zaten beklenmez Fakat, son zamanlarda, inançlı kimselere de bu hastalık bulaştı Yıllarca, çeşitli vesilelerle, hepimizin duyduğu şu hadis-i şerif ve daha niceleri bilinirken, kul hakkına nasıl önem verilmez, akıl alacak gibi değil: "İflâs etmiş şu kimsedir ki; kıyamet günü namazları, oruçları ve zekâtları ile gelir Fakat, kimine sövmüştür, kiminin malını almıştır, kiminin kanını akıtmıştır, kimini dövmüştür Hepsine bunun sevaplarından verilir Haklarını ödemeden önce sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları alınarak, buna yüklenir Sonra cehenneme atılır" On dört asır önce Peygamberimiz bugünleri haber vermiş: "Bir zaman gelecek ki, insanlar, yalnız malın, paranın gelmesini düşünüp, helâlini, haramını düşünmeyecekler" İnşallah bizler bunlardan olmayız; yoksa vay hâlimize! Mehmet Oruç |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|