Pastırmanın Tarihi

Eski 07-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pastırmanın Tarihi



Pastırma çiğ etin baharatlar ile kurutulmasıyla yapılan bir yiyecektir Günümüzde Kayseri pastırma üretim kentidir Yapılışında kullanılan çemen aromasının en belirgin özelliğidir Türklerin dünya mutfağına kazandırmış olduğu nadide lezzetlerden biride pastırmadır Eski bir Türk yiyeceği olan pastırmanın tarihi Orta Asyada yaşayan Oğuz ve Hun Türklerine kadar ulaşmaktadır Yolculuğa giden Türkler kolay ve besleyici olması için yanlarına tuzlanmış sığır ve benzeri etlerden alırlardı Bu etleri deri dağarcıklar (kılıflar) içine bazen de açıktan atın eyerine bağlayarak bacaklarının arasında iyice sıkıştırırlardı Tuzlanmış et paçaları haftalar süren yolculuk esnasında basıla basıla pastırma haline gelirdi

Bu yiyecek belki tarihinin ilk fast food yiyeceği olmuştur Yemek pişirmek için vakti olmayan yolcu veya savaşçı hiç zaman kaybetmeden bu besleyici etlerden yerdi Pastırma Türkler vasıtasıyla Rumeliye Balkanlara ve çevresine götürülmüştür Bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırma Anadolunun ortasındaki Kayseriyi kendine yurt edinmiş sonra da ünü dört bir yana yayılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.