![]() |
Tevriye Sanatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevriye SanatıTevriye’nin lügat manası, bir şeyi arkaya atmak, örtmek demektir ![]() ![]() ![]() (1) Örnek Beyitler: ● Merdümân-i çeşmi ki anuñ tig-i müjgân baglanur Bî-niyâm ol resme seyfi kangı insân baglanur Hufî ○ Onun gözünün iki bebeği kirpik kılıçlarını kuşanırlar ![]() “İnsan” [ = 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ● Gözünüñ serhengi cânuma çeker her lahzada hançer Dökerdi kanum ortada dü hâcip olmasa ebrû Şeyhi ○ Gözünün yasakçısı her an canıma hançer çeker ![]() ![]() Edebî metinlerde sürekli bir sultan olarak tasavvur edilen sevgilinin kaşları, gerektiğinde kaşını çatarak âşığı ile arasına mesafe koyup onun yaklaşmasını engellemesi sebebiyle hâcibe benzetilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ● Esîrümdür ben anı öldürem bugün yarın dirmiş Yiter ölince bu dirlik efendüm pâdişâhumdan Usûlî ○ “O benim esirimdir, onu bugün yarın öldüreceğim” dermiş ![]() ![]() İkinci mısradaki “ölince” kelimesi hem “ölünceye kadar” hem de “öldüğüm vakit” anlamlarına gelecek şekilde kullanılmıştır ![]() Diğer Örnekler: ● Senüñle bu fenâ dünyî bugün Firdevs-i a’lîdür Veger sensüz ola yarın gerekmez hûr u Rızvânı Tevriye: Fena = 1 ![]() ![]() ● Cân nice tuhfe virem ş’ol dilbere kim zülfinüñ Bir kılını silkicek biñ göñül ü cân döker ![]() Tevriye: Can : 1 ![]() ![]() ● Lâleyiî yakdı oda ey gonca-leb şevkuñ odı Kıldı lü’lüyi dişüñ reşki sadef karnında âb Tevriye: Ab: 1- Parlak 2- su Hufî ● Şem’-veş şevk-i ruhine yanduguma germ olur Arz olan kanlu yaş ile mâcerâyı gözlemez Melhi Tevriye: Macera: 1- Gözyaşlarını ima için kullanılır 2- Birlikta yaşanan günler ![]() ● Tıfı iken Zâl-i Zeri yâhud bulup bir kûşede Mihr ile besler kenârında felek Ankâ Misâl Câfer Çelebi ● Sûret-i hâl durur bir nokta-veş bi-pâ vü ser Tîre-baht u vâlh ü üftâde miskinüñ bu hâl Tevriye: Miskin= 1- Zavallı fakir 2- Mis kokulu Câfer Çelebi ● Bunca demlerdür anı hûn-i cigerle beslerüm Kanlar aglarsa benümçün çeşm-i giryân aglasun Âhî ● Aglamakla Âhî gözden çıkdı ey pîr-i hıred Demdür aglarsa yetim oldı ol oglan aglasun Ahi Tevriye: Ağlamak 1-Ağlamak 2- Beyazlaşmak ● Mustafânuñ sünneti devrüñde cârîdür şehâ Ehl-î İslam du’â-yı devletüñ farz-i e’am Fîgânî Tevriye: Mustafa 1-Hz ![]() ● Çarh elinden döne döne iñlerem dôlâb-vâr Gözlerüm dôlâb üzre kuze-i pür-âbdur Kemâl Paşazâde Teviye: Döne Döne 1- Dönerek 2-Tekrar Tekrar ![]() ● Arızuñ 3abın görüp şekker ezilür dem-be-dem Vechi var düşse ağızdan ağıza dilden dile Mu’îdî Tevriye: Şeker ezme: 1- Ezilmek 2- Utanmak ● Câm dut sâkî ki gülbünler gül îzhâr itdiler Sen dahi bir gülbün-i ra’nâ sen it izhâr gül Fuzûlî Tevriye: Rana: 1- Çok güzel 2- İki renkli açan gül fidanı 3- İki yüzlü ● Başa almış mihrini rûz-i ezelden çeih-i pîr Eyle kim gül-ruhlar eyler zînet-i destâr gül Fuzûlî Tevriye : Mihr = 1- Sevgi 2- Güneş ● Hûblar senüñ kapuña gelürler bölük bölük Gitmezler özge kapuya sensen agalari Fuzûlî Tevriye: Kapı: 1- Yeniçeri ağasının makamı 2- Sığınılacak ve yardım istenilecek yer ● Kaşlaruñ yayını kur kim cân olur kurbân aña Tîr-i gamzeñ gezle kim hâcet degül peykân aña Nihani Tevriye: Kurban: 1- Yay kılıfı 2- Kurban olmak uğruna ölmek ● Ârızûn koyup güne tapduklarıyçün ey güneş Sun ‘nakkâşı yüzin kara yazar hindûlerüñ Emrî Tevriye: Tapmak: 1-İbadet etmek 2- Tabi olup boyun eğme |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|