Disakkaritler - Maltoz Nedir? |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Disakkaritler - Maltoz Nedir?Disakkaritler - MaltozMaltoz Vikipedi, özgür ansiklopedi α-Maltoz Maltoz (malt şekeri veya di-glikoz olarak da bilinir), C12H22O11 moleküler formüllü bir disakkarittir Sistematik ismi α-D-Glukopiranozil-(1→4)-α-D-Glukopiranoz'dur Diğer karbonhidratlar gibi maltozun da hidrojen-oksijen oranı 2:1'dir Glikozidik bağ ile bağlanmış iki α-glikoz molekülünden oluşur, bu bağ birinci glikozun 1 karbon atomuyla ikincinin 4 karbon atomu arasındadır İkinci glikoz grubu üzerinde bir aldehit olduğu için maltoz indirgeyici şeker olarak tanımlanır Birinci glikozun indirgeyici grubu ise glikozidik bağı oluşturmakta kullanılmıştır Maltoz, biyokimyada glikozdan oluşmuş polimerler serisinin ikincisidir Maltoza bir glikoz daha eklenince elde edilen bileşik malto-trioz olarak adlandırılır, dört glikozlu zincir malto-tetrozdur, vb Daha çok maltoz eklenmesiyle malto-dekstrin diye de adlandırılan deskstrinler oluşur, eklemelerin en sonunda da nişasta oluşur Nişasta, diastaz enzimi tarafından maltoza parçalanır Maltoz hidroliz yoluyla iki glikoz molekülüne ayrışır Canlı organizmalarda maltaz enzimi bu reaksiyonun çok hızla gerçekleşmesini sağlar Kuvvetli asitle birkaç dakika kaynatmak da aynı sonucu sağlar Çimlenen tahıl tohumlarında maltoz oluşumu alkol üretiminin önemli bir parçasıdır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|