|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cevapları, edebiyat, soruları, sorumluluk, sınavı, sınıf |
![]() |
Edebiyat 10. Sınıf Sorumluluk Sınavı Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edebiyat 10. Sınıf Sorumluluk Sınavı Soruları Ve Cevapları1 - Aşağıdaki beyitlerde devletin hangi nitelikleri üzerinde durulduğunu belirterek, ikinci beyitte verilmek istenen mesajı yazınız ? ( 10 Puan ![]() Tavrın doğru ve hareketin temiz olsun ![]() Yoldaşın akıl ve danışmanın bilgi olsun Sen her zaman doğrulukla hükmet Beylik kanun ile ayakta kalır Cevap: Birinci beyitte doğruluk ve dürüstlük İkinci Beyitte ise adalet ve yasalara uygunluk ![]() Verilmek istenen mesaj: Bir devletin varlığını sürdürmesi kanunların varlığına bağlıdır ![]() ![]() 2- Kutadgu Bilig?in niçin ?alegorik? bir eser olduğunu belirterek türünü ve nazım şeklini yazınız? Cevap: Kavramlar simgelerle kişileştirilerek anlatıldığı için alegoriktir ![]() Türü Siyasetnamedir ![]() Nazım şekli de Mesnevidir ![]() 3- Geçiş Dönemi eserlerinin üç özelliğini yazarak, Divân-ı Lügati?t Türk?ün yazılış amacını belirtiniz ? Cevap: -Uygur alfabesinin yanında arap alfabesinin de kullanımı ![]() -Din ve Ahlak konularına ağırlık verme ![]() -Araplara Türkçe?yi öğretmek amaçlı yazılmıştır ![]() 4- Yunus'un bir mutasavvuf olduğunu düşünerek "Aşkın aldı benden beni ?sözlerinden ne anladığınızı belirtip bu dörtlüğü Tasavvuf düşüncesine göre yorumlayınız ? ( 10 puan ) Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek senin Ben yanarım dün ü günü Bana seni gerek seni Cevap: - ? Aşkın aldı benden beni ? derken Allah aşkı ile kendinden geçmiştir ![]() - Tasavvufta dünya nimetlerinden arınarak kendini tamamen Allah?a adamanın esas olduğu Yunus?un bu amaçla kendinden geçip Allah aşkıyla onu aradığı Tek gerçek varlık olan Allah?a kavuşmanın dayanılmaz özlemiyle yandığı ![]() 5 ? Yukarıdaki Gazel ve İlâhi?de bir tema iki farklı yaklaşımla ele alınmıştır ![]() Bu konuyu yazarak yaklaşım farkını belirtiniz ? Cevap: - Biri Allah?a duyulan aşktır ![]() ![]() 6 - Aşağıdaki cümlede bulunan isim ve sıfatları göstererek yapıları bakımından çeşitlerini yazınız ? ( 10 puan) Cümlemiz; Artık herkes biliyorduki, yoksul çocuğun ona duyduğu sevgi tutkuya dönüşmüştü ![]() Cevap: Yoksul: Sıfat ? Türemiş Çocuk: İsim ? Basit Duyduğu: Sıfat ? Türemiş Sevgi: İsim ? Türemiş Tutku: İsim ? Türemiş 7- Aşağıdaki dörtlükte bulunan tamlamaları göstererek çeşitlerini belirtiniz? Yalın ayaklarla koştun mu tarla tarla Duydun mu çıplak toprağın çıplak insanın yasını Ağlayan kadınlarla, ihtiyarlarla? Yaşadın mı yağmur duasını Cevap: Yalın ayak: sıfat tamlaması Çıplak Toprak: Sıfat tamlaması Çıplak İnsan: Sıfat tamlaması Çıplak insanın yası: Belirtili isim tamlaması Ağlayan Kadınlar: Sıfat tamlaması Ağlayan ihtiyarlar: Sıfat tamlaması Yağmur Duası: Belirtisiz isim tamlaması 8 - Aşağıdaki beyitlerde devlet ve yöneticilerle ilgili hangi kavramlar üzerinde durulmuştur? Bu kavramların modern devletlerde ( demokrasilerde) hangi adlarla karşılandığını belirterek ikinci beyitte verilmek istenen mesajı yazınız? (10 Puan ![]() Doğrulukla hallederim ben işi Ayırmam ben bey ya da kul diye kişi Devletin direği doğru kanundur Kanun bozulursa devlet durmaz ayakta ![]() Cevap: - Birinci Beyitte ?Kanun? kavramı üzerine durulmuştur ![]() - İkinci Beyitte ise Devletin başındaki kişilerin doğru adil davranması gerektiğini vurgulamıştır ![]() 9 - Konularına göre mesnevi çeşitlerinden dördünü yazarak Kutadgu Bilig?in bunlardan hangisine dahil olduğunu ve niçin ?ütopik? olduğunu açıklayınız ? Cevap: Mesnevi Çeşitleri: Aşk ? Kahramanlık ? Didaktik ? Din ve Tasavvuf ? Mizahi Kutadgu Bilig Didaktik bir mesnevidir ![]() 10 ? Geçiş dönemi eserlerini yazarak Manas Destanının konusunu ve kimlere ait olduğunu belirtiniz ? Cevap: ~ Kutadgu Bilig - Atabetü?l Hakayık - Divân-ı Lügati?t Türk - Divan-l Hikmet ? Manas Destanı ![]() Manas Destanında konu Manas ve oğullarının etrafında dönen olaylar ve yaşam mücadeleleri anlatılır ![]() ![]() 11 ? ?Aşk? ve ?şarap? terimlerinin tasavvuftaki anlamlarını yazarak bu ilâhiyi tasavvuf düşüncesine göre yorumlayınız ? Cevap: Aşkın şarabından içem Mecnun olup dağa düşem Sensin dün ü gün endişem Bana seni gerek seni Aşk: Tanrıya duyulan sevgi ![]() Şarap: Allah aşkı ile kişiyi kendinden geçiren hal ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|