Resulullah (S.A.V.)'İn Müezzinleri |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Resulullah (S.A.V.)'İn MüezzinleriResulullahın (sav) 4 müezzini vardır 1 Bilal-i Habeşi 2 İbn-i Ümmi Mektum-ul Kareşi 3 Ebu Mahzure Semure 4 Sad-ül Karaz 1-) Bilal-i Habeşi: İslam ile ilk müşerref olanlardandır Köle iken Müslüman olmuş ve bu sebeple maruz kaldığı işkence ve ezalara sabır ve tahammül ile müşriklere karşı direnirken Ebu Bekir (RA) tarafından satın alınıp azat edilmiştir Sonra Hz Peygamber (sav))in hizmetine girdi Hicretten sonra da Peygamberin vefatına kadar hizmetinde kaldı Sefer zamanlarında da yanında hiçbir zaman ayrılmadı İlk ezan okuyan ve kamet getiren odur Peygamberimizin vefatına kadar müezzinlik yaptı Vefatından sonra üzüntüsünden dayanamayarak Şama gitti 2-) İbn-i Ümmi Mektum-ul Kureşi: Hazreti Hatice (RA)nin dayısının oğludur Bilal-i Habeşi teheccüt için fecirden önce ezan okur, Ümm-i Mektum ise sabah namazının tam kılınma vakti gelince okurdu 3-) Ebu Mahzure Semure: Sesi çok güzeldi ve güzel ezan okurdu Resulullah (sav) fetihten sonra onu Mekkede müezzin tayin etti Evlatları da Harun Reşit zamanına kadar bu vazifeyi devam ettirdiler 4-) Sad-ül Karaz: Ammar ibn-i Yasirin kölesi idi Resul-i Ekrem (sav)) onu Kuba Mescidine müezzin tayin etti Resulullahın vefatından sonra Bilal-i Habeşi Şam tarafına gidince Sad-ül Karaz, Medineye nakil ile Mescid-i Nebevi müezzinliğine tayin edildi Kendisinden sonra da evlatları müezzinlik yapmıştır alıntı-akrep1 |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|