Kanser Riskini Arttıran Ve Azaltan Besinler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kanser Riskini Arttıran Ve Azaltan Besinler



Kansere karşı beslenme kalkanı

Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmenin kanser riskini azaltabileceği yıllardan beri söylenir Araştırmalar da bu kanıyı destekliyor Kırmızı etten gelen günlük enerjinin yüzde 10'nun üstüne çıkarılmaması, trans yağ asitleri içeren yağ ürünlerinin tüketilmemesi, günlük taze meyve ve sebzeyi bol tüketmek



Bu öneriler, Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoydan Toksoy, taze sebze ve meyvenin günde en az beş porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyor

Toksoy, “hardallı-kükürtlü sebzelere beslenmede bol yer vermeli, sarımsak, soğan nane, maydanoz gibi lezzet vericileri yeşil salatayı ve diğer yeşillikleri yemek listemizde bulundururken, bunların sağlıklı ortamda yetiştirilmelerini sağlamalıyız Yemek listemizdeki kuru baklagilleri diğer yiyeceklerle dengeleyerek kullanmalıyız Rafine şekerden gelecek enerjiyi günlük yüzde 10nun altında tutmalıyız ve çay şekeri yerine pekmez ve bal gibi doğal tatlıları tercih etmeliyiz” diyor

RAFİNE YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
Alkol, sigara, katkı maddelerini fazla içeren, rafine yiyeceklerden kaçınmak gerektiğini belirten Toksoy, “Doğal olanları rafine yiyeceklere tercih etmeli, sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve alkol tüketiminiz günlük enerjinin yüzde 5ini geçmemesine dikkat etmeliyiz” uyarısında bulunuyor

KÖMÜR IZGARASI VE KIZARTMALARA DİKKAT
Kömür ızgarası ve kızartmalardan özellikle kaçınmak, tütsülenmiş yiyeceklerden, turşu, salamura gibi fazla tuzlulardan uzak durmak gerektiğini belirten Toksoy, erişkinlerde günlük tuz miktarının 5 gramın altında olması gerektiğini söylüyor Yaşam boyu düzenli fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, kanser riskini arttıran ve azaltan besinleri şöyle sıralıyor:

KANSER RİSKİNİ ARTTIRAN BESİNLER
• Yağda kızartılmış besinler
• Tuzlanmış besinler
• Tütsülenmiş besinler
• Nitrit, nitrat eklenmiş besinler
• Ateşe çok yakın pişirilmiş kebaplar

KANSER RİSKİNİ AZALTAN BESİNLER
Sebzeler:
• Soğan, sarımsak
• Lahana
• Havuç, ıspanak
• Marul, kıvırcık, salatalık
• Pazı, asma yaprağı
• Karnabahar, pırasa, şalgam, turp
• Maydanoz, tere, nane, roka
• Biber
• Taze-kuru fasulye, bezelye
• Bakla, mantar, patlıcan, enginar
• Kabak
• Domates, pancar, bamya

Meyveler:
• Portakal, greyfurt, limon
• Kuşburnu, böğürtlen, kızılcık
• Elma, armut, ayva, erik
• Kiraz, vişne, çilek
• Kavun, karpuz
• Üzüm, incir, nar,dut
• Muz, hurma, yeni dünya

Kuru yemişler:
• Leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz
• Tahıllar
• Kepekli ekmek
• Çavdar ekmeği
• Bulgur, yarma

Hayvansal besinler:
• Karaciğer, böbrek, yürek
• Yumurta
• Yağsız peynir, çökelek
• Yoğurt

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.