![]() |
Bağlaç Nedir?-Bağlaç Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağlaç Nedir?-Bağlaç HakkındaBağlaç Nedir?-Bağlaç Hakkında Tek başına anlamı olmayan ![]() ![]() açıkçası ama ancak bile çünkü dahi dE dE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() demek ki fakat gene gerek ![]() ![]() ![]() ha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hâlbuki hatta hele hem hem de hem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ile ise ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kâh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kısacası ki lâkin madem(ki) nasıl ki ne var ki ne yazık ki ne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nitekim oysa oysaki öyle ki öyleyse üstelik ve veya veyahut ya da ya ![]() ![]() ![]() ![]() yahut yalnız yeter ki yine yoksa zira Özellikleri ]Edatlardan farkı ![]() ![]() ![]() ]Bağlaçların yerine noktalama işaretleri kullanılabilir ![]() ]Bağlaçlar cümleden çıkarılınca anlam bozulmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eve gittim ![]() ![]() Konuşmak üzere ayağa kalktı ![]() Sözlüden yine zayıf almış ![]() Ben de seninle geleceğim ![]() Evde rahat çalışamadı ![]() Sözde Ermeni soy kırımı (yapım eki) Sen ki hep çalışmamı isterdin ![]() ![]() ![]() Seninki de lâf işte ![]() ![]() ![]() Evdeki hesap (yapım eki) BAĞLAÇ ÇEŞİTLERİ a ![]() “ve” Cümleleri ![]() ![]() ![]() Duygu ve düşünce bir olmalıdır ![]() Köyünü ![]() ![]() Şiir ve roman okuma alışkanlığı edinin ![]() Bana baktı ve güldü ![]() Anlatılanları dinliyor ve çocuğa hak veriyordu ![]() Aylarca ve yıllarca sustu ![]() Binlerce yerli ve yabancı turist geldi ![]() “ve” bağlacı yerine virgül veya “-İp” ![]() Masaya yaklaştı ve kitabı aldı ![]() Masaya yaklaştı ![]() ![]() Masaya yaklaşıp kitabı aldı ![]() Masaya yaklaşarak kitabı aldı ![]() Not: “ve” bağlacından önce noktalama işareti kullanılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() “ve” bağlacı yerine & işaretini kullanmak son derece yozlaştırıcıdır ![]() “ile ![]() “ve” ile görevleri aynı olmasına rağmen her zaman birbirinin yerine kullanılamazlar ![]() ![]() “ile” cümleleri birbirine bağlamaz; sadece aynı görevdeki kelimeleri bağlar ![]() Duygu ile düşünce bir olmalıdır ![]() Yaşlı dedesi ile ninesini özlemişti ![]() Edebiyatımızda en çok eser verilen türler şiir ile romandır Not: Edat olarak kullanılan ve zarf yapan “ile”den farklıdır ![]() Mehmet ile Ali sinemaya gittiler ![]() Mehmet ![]() ![]() Mehmet heyecanla yerinden kalktı ![]() b ![]() “ya da ![]() ![]() ![]() Aynı değerde olup da birinin tercih edilmesi gereken iki seçenek arasında kullanılırlar ![]() Biriniz gideceksiniz: Sen ya da kardeşin ![]() Bisiklet veya motosiklet alacağım ![]() Sen ![]() ![]() ![]() ![]() Sen olmasan yahut (veyahut) seni görmesem dayanamam ![]() c ![]() “ya ![]() ![]() ![]() ![]() İki seçenek sunulduğunda kullanılır ![]() Bunlar birbirinin zıttı olabilir Biri yapılmadığında diğerinin yapılması gerekebilir ![]() Ya beni de götür ya sen de gitme ![]() Ya gel ya gelme ![]() Ya bu deveyi güdeceksin ![]() “hem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her ikisi de geçerli olan iki durumu anlatır ![]() ![]() ![]() Hem çalışmıyor hem (de) yakınıyorsun ![]() Hem kitap okuyor hem de müzik dinliyor ![]() “ne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ]Aynı görevdeki kelimeleri ![]() ![]() Ne şiş yansın ne kebap ![]() Gönül ne kahve ister ne kahvehane ![]() Ne İzmir’e gitmiş ve Bursa’ya ![]() ]Cümleleri de birbirine bağlar: Üç yıldır ne bir telefon açtı ![]() ![]() Onu ne gördüm ne de tanıdım ![]() Ne aradı ne (de) sordu ![]() Ne kızı verir ![]() ![]() Ne doğan güne hükmüm geçer ![]() Ne halden anlayan bulunur ![]() ]Cümleleri -yapı bakımından olumlu oldukları hâlde- olumsuz yapar ![]() ![]() Ne kendi rahatsız oldu ne de halkı huzursuz etti ![]() ![]() Yüklem olumsuz çekimlenirse anlatım bozukluğu meydana gelir ![]() Ne çay ne kahve içmedi ![]() ![]() ] Zıt anlamlı iki sıfatla birlikte kullanılarak onların arasında bir durum ifade eder ![]() Dışarıdaki hava ne soğuk ne sıcak ![]() Yaptığı işe ne kolay ne de zor denebilir ![]() Not: “Ne zor ![]() ![]() “dE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğeleri ya da cümleleri birbirine bağlarlar ![]() Öğretmeni de arkadaşları da onu çok merak ettiler ![]() ![]() Annesini de babasına da özlemişti ![]() ![]() Tatil boyunca dinlenmiş de gezmiş de ![]() ![]() İzmir’e de Aydın’a da uğrayacağız ![]() Fizikten de anlamam kimyadan da ![]() Gerek sen gerek(se) o ![]() ![]() Gerek baba gerek anne tarafından bir akrabalıkları yok ![]() Ali olsun ![]() ![]() ![]() Kâh yıkılıyor ![]() ![]() ![]() Ha Ali ha Veli ![]() d ![]() “ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ]“ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok tembeldi ![]() ![]() Yemek az ![]() ![]() Yerinde ve zamanında konuşmaya dikkat ediyorum ![]() ![]() Hızlı yürüdü ![]() ![]() Bu işe başlıyorum ![]() ![]() Hava nemliydi ![]() ![]() Altmış yaşında ![]() ![]() Bunları götür ![]() ![]() Not: Bir cümle bu bağlaçlardan biriyle başlayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ] “ne yazık ki” bağlacı çok kötü ve acı sonları bildirir ![]() İnsanlara hep vefa gösterdi; ne yazık ki kendisi onlardan vefa görmedi ![]() ] “ne var ki” bağlacı çaresizlik ifade eder ![]() En yüce duyguların tohumları ekildi; ne var ki dünya ![]() ![]() ]“ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşının kalbini kırdı ![]() ![]() Bizimle gelmene izin veririz ![]() ![]() ] Sadece “ama” bağlacı pekiştirme anlamı katar ![]() Güzel ![]() ![]() ]Yine sadece “ama” ![]() ![]() ![]() Bak kızarım ama! Böyle söylersen darılırım ama! “hiç olmazsa” ve “hiç değilse” Çarşıdan elimiz boş döndük ![]() ![]() “oysa ![]() ![]() Aralarında zıtlık ![]() ![]() ![]() Onu özledim ![]() ![]() Gelemeyeceğini söyledi ![]() ![]() Not: Bu bağlaçlar anlam bakımından zıt olmayan cümleler arasında kullanılırsa anlatım bozukluğuna yol açar ![]() Her zaman birinciydi ![]() ![]() e ![]() “çünkü” “Şundan dolayı ![]() ![]() Neden bildirir ![]() Eve gittim ![]() ![]() Otobüse yetişemedik; çünkü evden geç çıkmıştık ![]() “madem(ki)” Madem gelecektin ![]() ![]() “zira” “çünkü” anlamında kullanılır ![]() Allah'a sığın şahs-ı halîmin gazabından Zira yumuşak huylu atın çiftesi pektir “yoksa” Ver diyorum ![]() ![]() “nasıl ki” Acele etmez ![]() ![]() “değil mi ki” f ![]() “kısacası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() g ![]() “bile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bağlaçlardan bazıları bazı durumlarda birbirlerinin yerine kullanılabilirler ![]() ]“bile” kullanılan bir cümle daha önce kullanılmış bir cümlenin ya devamıdır ya da devamı gibi görünür ![]() Bunu sen bile başarabilirsin ![]() Bağırsan bile duymaz ![]() Tembel adam ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta parasını bile ödemişti ![]() ![]() Çölde suyun bir damlası bile değerlidir ![]() ] “bile” yerine “de” veya “dahi” de kullanılabilir ![]() Bunu sen de başarabilirsin ![]() Bağırsan da duymaz ![]() Tembel adam ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta parasını dahi ödemişti ![]() ![]() Çölde suyun bir damlası dahi değerlidir ![]() ] “hatta ![]() ![]() ![]() Belle ![]() ![]() ![]() Gördüm ![]() ![]() Konuşmuyor; üstelik gülmüyor da ![]() Çalışıyor ![]() ![]() h ![]() ![]() ![]() “dE” ] Her zaman kendinden önceki kelimeden ayrı ve de ![]() ![]() ![]() ![]() Kelimenin son hecesine kalınlık-incelik bakımından uyar ![]() ] Genellikle “dahi ![]() ![]() ![]() ![]() Bu soruyu Ali de bildi dahi ![]() Artık gönlümü alsa da önemi yok ![]() ![]() ] Cümleleri ![]() Sorsan da söylemem asla Erzakını hazırla da pikniğe gidelim ![]() Cümleleri bağlamış ![]() ![]() Biraz müsaade etsen de işime baksam rica ![]() ![]() Büyüyecek de bana bakacak ![]() ![]() Çalışıp da kazanacaksın ![]() Dün bizi bekletti de gelmedi ![]() Çalışayım da gör neler yapacağımı ![]() Düzenli çalıştı da başarılı oldu ![]() ![]() Koşsan da yetişemezsin ![]() Bütün yıl okumamış da şimdi kitap kurdu oluverdi ![]() Zıt anlamlı cümleler arasına girmiş ![]() ] Tekrarlanan kelimelerin arasına girerek anlamı güçlendirir: Ev de ev olsa bari küçümseme Çalış da çalış ![]() ![]() ![]() ] “ama” bağlacının yerine kullanılabilir; cümleleri ve öğeleri birbirine bağlayabilir: Hızlı hızlı koştu da yetişemedi ![]() ] Edattan ve zarftan sonra gelerek anlamı pekiştirebilir: O kadar da soğuk değil ![]() Böyle davranmanız hiç de iyi olmadı ![]() “ki” Sadece “ki” biçimi vardır ![]() Kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı yazılır ![]() Türkçe değil ![]() ![]() ]Anlam bakımından birbiriyle ilgili cümleleri birbirine bağlar ![]() Bir şey biliyor ki konuşuyor ![]() Baktım ki gitmiş ![]() Ancak ne yazık ki böyle olmadı ![]() ]Birisinden alıntı yapılacağı zaman kullanılır ![]() Atatürk diyor ki: ![]() ![]() ![]() ]Özneyle veya tümleçlerle ilgili açıklama yapılacağı zaman kullanılır ![]() ![]() Ben ki hep sizin için çalıştım ![]() Siz ki beni tanırsınız ![]() O yerden -ki herkes kaçar- sen de kaç ![]() ]”ki” kullanılan bazı cümlelerin “ki”den sonraki kısmı söylenmez ![]() Sınavı kazanabilir miyim ki ![]() ![]() ![]() Bu adama güvenilmez ki! (yakınma) Acaba çocuğa kızarlar mı ki? (endişe) ]Tekrar edilen kelimeler arasında kullanılır ![]() Adam belâ ki ne belâ ![]() ![]() ![]() ]Abartma anlamı katar ![]() Bugün öyle yorgunum ki ![]() ![]() ![]() ]Bu bağlaç birkaç örnekte kalıplaşarak bitişik yazılmaktadır ![]() Belki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ise” Karşılaştırma ilgisi kurar ![]() ![]() Yağmur yağıyor ![]() ![]() Adam konuşuyor ![]() ![]() Ek-fiilin şart çekimiyle karıştırılabilir ![]() Çocuk başarılıysa sınıfını geçer ![]() YAPI BAKIMINDAN BAĞLAÇLAR 1 ![]() Ek almamış (kök hâlindeki) bağlaçlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Yapım eki almış bağlaçlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Birden fazla kelimeden oluşurlar ve bitişik yazılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Birden fazla kelimeden oluşur ve ayrı yazılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|