Zamirler Ve Çeşitleri Nelerdir? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zamirler Ve Çeşitleri Nelerdir?Zamirler ve Çeşitleri Nelerdir? ZAMİR: İsimlerin yerine kullanılan ismin yerini tutan kelimelere ZAMİR diyoruz Zamirler; Kelime Halindeki ve Ek Halindeki Zamirler olmak üzere ikiye ayrılır : : A-) Kelime Halindeki Zamirler : : Bu zamirler Şahıs İşaret Belgisiz ve Soru Zamirleri olmak üzere dörde ayrılır 1 Şahıs Zamirleri: Zamirlerin bazıları şahısların yerini tutarlar Bu çeşit zamirlere ŞAHIS ZAMİRİ denir 2 İşaret Zamirleri: Varlıkların yerini işaret yoluyla turan zamirlere İŞARET ZAMİRİ denir 3 Belgisiz Zamirler: Varlıkların yerini şöyle böyle tutup belirten zamirlere BELGİSİZ ZAMİR denir 4 Soru Zamirleri: Varlıkların yerini işaret soru turan zamirlere SORU ZAMİRİ denir : : B-) Ek Halindeki Zamirler : : Bu zamirler İyelik ve İlgi Zamirleri olmak üzere ikiye ayrılır Ek halindeki zamirler ikiye ayrılır: 1 İyelik Zamirleri: Varlığın kime ait olduğunu gösteren zamirlere İYELİK ZAMİRLERİ denir Kalem sözcüğüne eklenen ekleri inceleyelim: kalem – im kalem – in kalem – i __ __ __ Benim kalemim Senin kalemin Onun kalemi kalem – imiz kalem – iniz kalem – leri __ __ __ Bizim kalemimiz Sizin kaleminiz Onların kalemleri 2 İlgi Zamiri: İki varlık arasında ilgi kurarak bunlardan birinin yerini tutan “ki” ekine İLGİ ZAMİRİ denir Benim kalemim yok Seninkini verir misin? Burada “seninkini” yerine “senin kalemini” yazılabilir Kalemin yerini “-ki” eki tutmuştur İlgi zamiri olan “-ki” kelimeye bitişik yazılır Ayrı yazılan “ki” bağlaçtır Benim elbisem mavi seninki (senin elbisen) siyahtır (İlgi Zamiri) Öyle güzel bir kitap okudum ki anlatamam (Bağlaç) |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|