![]() |
Manzume Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Manzume ÖrnekleriManzume Örnekleri - Manzume Şiir Örnekleri - Manzum Hikaye Örnekleri KÜFE - Mehmet Akif Ersoy Beş - on gün oldu ki ![]() Sabahleyin çıkıvermiştim ![]() ![]() Bizim mahalle de İstanbul'un kenarı demek: Sokaklarında gezilmez ki yüzme bilmeyerek! Adım başında derin bir buhayre dalgalanır Sular karardı mı ![]() Bir elde olmalı kandil ![]() ![]() Selâmetin yolu insan için bu ![]() Elimde bir koca değnek ![]() ![]() Önüm adaysa basıp ![]() ![]() ![]() - Ayakta durmaya elbirliğiyle gayret eden ![]() Lisân-ı hâl ile amma rükûa niyyet eden- O sâl-hûrde ![]() ![]() Sığınmış öyle giderken ![]() Delilimin koca bir şey takıldı ![]() ![]() ![]() Genişçe bir küfe yatmakta ![]() ![]() Bu bir hamal küfesiymiş ![]() ![]() ![]() Derken; On üç yaşında kadar bir çocuk gelip öteden ![]() Gerildi ![]() Tekermeker küfe bitâb düştü ta öteye ![]() - Benim babam senin altında öldü ![]() Kurumla yat sokağın ortasında böyle daha! O anda karşıki evden bir orta yaşlı kadın Göründü: -Oh benim oğlum ![]() Ne istedin küfeden ![]() Ağzı yok dili yok ![]() Baban sekiz sene kullandı ![]() ![]() ![]() Hem de derdi ki: "Çok uğurlu bir küfedir ![]() ![]() ![]() ![]() Baban gidince demek kaldı ![]() Onunla besleyeceksin ananla kardeşini ![]() Bebek misin daha öğrenmedin mi sen işini? Dedim ki ben de: - Ayol dinle annenin sözünü! Fakat çocuk bana haykırdı ![]() - Sakallı ![]() ![]() Git cehennem ol şuradan? Ne dırlanıp duruyorsun sabahleyin oradan? Benim içim yanıyor: Dağ kadar babam gitti ![]() ![]() ![]() - Baban yerinde adamdan ne istedin şimdi? Adamcağız sana ![]() ![]() ![]() ![]() - Bırak hanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adın nedir senin oğlum? - Hasan - Hasan ![]() ![]() Zararlı sen çıkacaksın bütün bu hiddetle ![]() Benim de yandı içim anlayınca derdinizi ![]() ![]() ![]() Fakat ![]() ![]() O bunca yıl çalışıp alnının teriyle seni Nasıl büyüttü? Bugün ![]() ![]() Yetim bırakmayarak besleyip büyütmelisin ![]() - Küfeyle öyle mi? - Hay hay! Neden bu söz lâkin? Kuzum ayıp mı çalışmak ![]() Ayıp: Dilencilik ![]() ![]() ![]() - Ne doğru söyledi! Öp oğlum amcanın elini ![]() ![]() ![]() - Unuttun öyle mi? Bayramda komşunun gelini: "Hasan ![]() Senin de zihnin açık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koyardı mektebe ![]() ![]() ![]() Okutma sen de hamal yap bu yaşta şimdi beni! Söz anladım ki uzun ![]() Benimse vardı o gün pek çok işlerim görecek; Bıraktım onları ![]() ![]() Ne oldu şimdi aceb ![]() ![]() * Metinde duygu ![]() ![]() * Her iki dizede bir değişen redif ve uyaklarla ve a a b b c c ![]() ![]() ![]() ![]() * Ritim ![]() ![]() * Sözcükler ağırlıklı olarak gerçek anlamıyla kullanılmıştır ![]() * Metinde anlatılanlar yaşanması mümkün olan olaylardır ![]() ![]() Metni düz yazıya çevirelim: "Ben on gün önce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi metin düz yazı şeklinde anlatılmaya daha uygundur ![]() * Metinde yaşanmış veya yaşanabilecek olaylar anlatıldığı için olay ör*güsünü çıkarabiliriz ![]() * Bu metinde amaç ![]() ![]() ![]() ![]() * Metinde somut anlamlılık ön plandadır ![]() * Bu metin yapı bakımından "manzum hikâye" özelliği gösterir ![]() NAZAR -Yahya Kemal Beyatlı Gece ![]() ![]() Koyda tenhâ yıkanırken gördü ![]() "Kız vücûdun ne güzel böyle açık! Kız yakından göreyim sâhile çık!" Baktı etrâfına ürkek ![]() Dedi: "Tenhâda bu ses nolsa gerek ![]() "Kız vücûdun sarı güller gibi ter!" Dedi: "Tenhâda bu ses nolsa gerek?" Aranırken ayın ölgün sesini ![]() Soğuk ay öptü beyaz ensesini ![]() Sardı her uzvunu bir ince sızı; Bu öpüş gül gibi soldurdu kızı ![]() Soldu ![]() ![]() Dediler hep: "Kıza bir hâl oldu!" Tâ içindendi gelen hıçkırığı ![]() Kalbinin vardı derin bir kırığı ![]() Yattı ![]() ![]() Yattı ![]() ![]() Sindi sîmâsına akşam hüznü ![]() Böyle ![]() ![]() Avuturlarken uzun sözlerle ![]() O susup baktı derin gözlerle ![]() Evi rüzgâr gibi bir sır gezdi ![]() Herkes endîşeli bir şey sezdi ![]() Bir sabah söyledi son sözlerini ![]() Yumdu dünyâya elâ gözlerini; Koptu evden acı bir vâveylâ ![]() Odalar inledi: "Leylâ! Leylâ!" Geldi köy kızları ![]() ![]() ![]() ![]() Diz çöküp ağladılar ![]() Nice günler bu şeâmetli ölüm ![]() Oldu çok kimseye bir gizli düğüm; Nice günler bakarak dalgalara ![]() Dediler: "Uğradı Leylâ nazara!" |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|